Pintér: az azonosító szám nélküli rendőrökre vonatkozó felvetés nem volt megalapozott

  • narancs.hu
  • 2019. február 5.

Belpol

Hadházy arról kérdezte a belügyminisztert, hogy miért nem viseltek azonosítószámot a rendőrök a tüntetés idején.

Az MTVA székházból kidobott Hadházy Ákos ezúttal azt kérdezte a belügyminisztertől, hogy miért nem viseltek azonosítószámot a rendőrök a Parlament előtti tüntetés idején? A 2018. december 12-én a túlóratörvény elleni, az Országház előtti tüntetés és az azt követő spontán vonulás résztvevői ugyanis arról számoltak be, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök, illetve a rendfenntartó erők képviselői közül többek ruházatán nem volt azonosítószám. Ugyanezt tapasztalták a tüntetők a Kossuth téren és a vonulási útvonalakon a következő napon, azaz december 13-án is – idéz az ellenzéki politikus írásbeli kérdéséből az Index.

A független országgyűlési képviselő arra is rákérdezett Pintér Sándornál, hogy előfordulhat-e, hogy a tüntetések biztosításában nem rendőrök is részt vettek, de legalábbis olyanok jártak el rendfenntartóként, akik egyébként nem tartoznak a rendőrség kötelékébe?

Pintér Sándor nevében Kontrát Károly államtitkár válaszolt:„az egyenruhás állomány tagjai az említett rendezvényeken a hatályos jogszabályban meghatározott módon viselték a szolgálati névkitűzőt, a szolgálati jelvényt, a hímzett azonosítót, valamint a sisak azonosítót.”

Az Országház előtt tartott demonstrációk kapcsán egy olyan bejelentés érkezett, amely részben az azonosítószám kérdését érintette. A felvetés nem volt megalapozott – jelentette ki Pintér nevében a belügyi államtitkár. Szerintük az öltözködési előírások betartását a szolgálati elöljárók rendszeresen, folyamatosan ellenőrzik.

Mint emlékezhetünk, a decemberi tüntetések idején nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyet egy 21 éves diák készített előállítása során. A rendőrök nemcsak durván bántak a fiatallal, aki a nála lévő gördeszkával leverte egy rendőrautó bal oldali tükrét, hanem elfogását követően egy azonosíthatatlan hivatásos fojtogatni is kezdte. Amikor pedig a bántalmazó azonosítószámát kérdezte, azt a választ kapta: "Ne gúnyolgassál, mert olyat beverek, hogy beszakad a fejed."

At érintett  hivatalos panaszt tett az ügyben, de a rendőrök később tagadták a bántalmazást. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a belügyminiszter ezt a bejelentést értékelte „megalapozatlannak”.

A másik kérdésre nem volt válasz.

Figyelmébe ajánljuk