Brüsszel tájékoztatást kért a kormánytól a rabszolgatörvényről

  • narancs.hu
  • 2019. február 5.

Belpol

Az Európai Bizottság már a Magyar Szakszervezeti Szövetség beadványa előtt vizsgálta a decemberben elfogadott törvénymódosítást.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség néhány napja jelentette be, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a túlóratörvény miatt, amely sértheti a munkaidő-szervezés egyes pontjairól szóló irányelvet.

A HVG megkérdezte a beadvánnyal kapcsolatban az Európai Bizottságot. A testület tagjai korábbi kijelentéseivel válaszolt. Frans Timmermans, az Európai Bizottság múlt heti, Magyarországgal foglalkozó vitájában azt mondta, a testület jelenleg vizsgálja, hogy az új magyar törvény megfelel-e az uniós jogszabályoknak, különösen a munkaidő irányelvnek. Az Európai Bizottság levelet küldött a magyar hatóságoknak további információkat kérve az új szabályozásról. A következő lépésekről ennek fényében fog majd dönteni a testület – fogalmazott a holland politikus.

A bizottságnak tehát már a magyar szakszervezetek beadványa előtt is voltak kétségei a törvénymódosítással kapcsolatban.

Ha Brüsszel úgy dönt, hogy esetleg kötelezettségszegési eljárást indít, az sem jelenti a törvény azonnali eltörlését. Az eljárásban első körben felkéri a kormányt, hogy kezdeményezzen módosítást, ha nem történik semmi, akkor újabb egyeztetési kör jön, ha akkor is változatlan marad egy jogellenesnek ítélt jogszabály, akkor következhet bírósági eljárás. Az egész procedúra több évig eltarthat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?