Már a kormány előtt van az előterjesztés a "kulturális ágazat egységes kormányzati irányításáról"

  • narancs.hu
  • 2019. december 6.

Színház

"Nemzeti Kulturális Tanácsot" hoznának létre, amely felelős lesz a kulturális ágazat állami támogatásáért.

Mint arról beszámoltunk, néhány napja az artportal.hu írt arról, hogy a kormány egy olyan salátatörvény benyújtását tervezi, amely megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot, a független színházak működési támogatását úgy, hogy csak egyes produkciókra pályázhatnának, a kőszínházak igazgatói kinevezéseinél pedig az emberi erőforrások minisztériumát (Emmi) vezető miniszter gyakorlatilag vétójogot kapna.

Bár a törvénymódosítást még nem terjesztették be a parlament elé, a 444.hu arról ír, hogy a dokumentum már a kormány előtt van, és azt Kásler Miklós emberi erőforrás és Varga Judit igazságügyi miniszterek terjesztették elő december 3-án.

Ugyan a kormánypárti Magyar Nemzet pénteken arról írt, hogy Gothár Péter Katona József Színház-beli ügye miatt akarnak változtatni a kultúra finanszírozásán, és a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté is arról írt a Facebookon, hogy a Gothár-ügy áll a tervezett változtatás hátterében, Gyurcsány Ferenc DK-elnök megosztott egy részletet állítása szerint szintén a vonatkozó előterjesztésből, amely szerint már október végén tárgyaltak a tervezett változtatásokról. A 444.hu által ismertetett szövegrészlet pedig a Gothár-ügy helyett a "kulturális ágazat egységes kormányzati irányítását" említi a célok között.

A lap által ismertetett szöveg szerint "a kormányzat nemzetstratégiai dimenzióba emelte a kultúrpolitikai célokat, amelyek kizárólag ehhez illeszkedő kulturális intézményrendszeren keresztül valósíthatók meg".

A szöveg szerint a kulturális ágazat egységes kormányzati irányítása érdekében hívják életre a "Nemzeti Kulturális Tanácsot", amely felelős lesz a kulturális ágazat sokszínű és minőségalapú állami támogatásáért, és a "Nemzeti Kulturális Alap elavult rendszerét" is megváltoztatja.

A 444.hu által ismertetett előterjesztésben az is szerepel, hogy a kormány az új Nemzeti Kulturális Tanács "feladatkörébe utalja a magyar kultúrában követendő irányok, prioritások meghatározását".

A 24.hu korábban arról írt, hogy az egységes kultúrafinanszírozás ötlete Demeter Szilárdtól, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójától származik, aki korábban többször is kifejtette, hogy hogyan központosítaná a kultúrát az irodalom területén, a múzeumot téve meg "nemzeti irodalmi erőközpontnak".

Figyelmébe ajánljuk