A szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért szerveznek hétfőre tüntetést

  • narancs.hu
  • 2019.12.07 16:18

Színház

December 9., 18 óra, Főpolgármesteri Hivatal.

A kormány által benyújtott törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot, megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki – közölték a demonstrációt szervezők.

A magyar kultúra sokszínűségét eddig a művészet szabadsága biztosította. A politika nem szólhat bele a színházi életbe! A színházigazgató kinevezési joga nem lehet hatalmi játszmák eszköze – hangsúlyozzák.

"Ne hagyjuk, hogy elvegyék a színházainkat! Ne engedjük, hogy a színházi szakma szabadságát kiszolgáltassák a politikai kinevezetteknek!"

Ezért tüntetést szerveznek 2019. december 9-én hétfőre, a Városháza elé 18 órára.
A Facebook esemény szerint felszólal majd: Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, Farkas Franciska, színész, drámapedagógus, Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója, Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, valamint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Már a kormány előtt van az előterjesztés a kulturális ágazat egységes kormányzati irányításáról

"Nemzeti Kulturális Tanácsot" hoznának létre, amely felelős lesz a kulturális ágazat állami támogatásáért.

Neked ajánljuk