Politiai hírek és

  • 1999. június 10.

Belpol

Módosuló polgári szolgálat? Az Országgyűlés módosítani kívánja a polgári szolgálatról szóló törvényt: ennek értelmében a polgári szolgálatot választók állami támogatásban részesülő közhasznú társaságoknál, alapítványoknál, társadalmi szervezeteknél is letölthetnék szolgálati idejüket. Ez a módosító indítvány nem ütközik a polgári szolgálat kérdésével foglalkozó civil szervezetek ellenállásába, az már viszont annál inkább, hogy a jövőben nem kötnék az érintettek írásbeli hozzájárulásához, ha szolgálati idejüket a tűzoltóságnál, illetve a polgári védelem hivatásos szervezeteinél töltenék le. Civil szervezetek álláspontja szerint a polgári védelem fegyveres szervnél töltött szolgálatnak számítana, és ez ellenkezik a polgári szolgálat logikájával. Ma az évente bevonuló mintegy 30 ezer sorkötelesből mintegy ötezren választják a polgári szolgálatot.

Módosuló polgári szolgálat? Az Országgyűlés módosítani kívánja a polgári szolgálatról szóló törvényt: ennek értelmében a polgári szolgálatot választók állami támogatásban részesülő közhasznú társaságoknál, alapítványoknál, társadalmi szervezeteknél is letölthetnék szolgálati idejüket. Ez a módosító indítvány nem ütközik a polgári szolgálat kérdésével foglalkozó civil szervezetek ellenállásába, az már viszont annál inkább, hogy a jövőben nem kötnék az érintettek írásbeli hozzájárulásához, ha szolgálati idejüket a tűzoltóságnál, illetve a polgári védelem hivatásos szervezeteinél töltenék le. Civil szervezetek álláspontja szerint a polgári védelem fegyveres szervnél töltött szolgálatnak számítana, és ez ellenkezik a polgári szolgálat logikájával. Ma az évente bevonuló mintegy 30 ezer sorkötelesből mintegy ötezren választják a polgári szolgálatot.

Princz ismét megszólalt Bár a Postabank-ügyben eddig két olyan feljelentés is érkezett, amely Princz Gábort gyanúsítja bűncselekménnyel, a rendőrség lapértesülések szerint még mindig ismeretlen tettes ellen nyomoz. (Az egyik feljelentést a Pénzügyminisztérium tette, a másikat a Postabank új vezetése.) Princz ügyvédje útján felajánlotta, hogy írásban válaszolna a Postabank-ügyet szintén vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kérdéseire. Princz a napokban nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek; interjújában többek közt kijelenti: rendszeresen hazalátogat. A parlamenti pártok és a bank közötti kapcsolatról szólva elmondta: a pénzintézet nem "vette meg" a különböző pártokat, nem osztogatta a pénzt, hanem üzleteket kötött. "Más kérdés, hogy ezeket az üzleteket nem tudtam befejezni, ezért arról sem tehetek, ha ezek az üzletek párttámogatássá alakultak át" - mondta Princz.

Tienanmen tér: tíz év A kínai hatóságok több száz ellenzékit tartóztattak le a Tienanmen téri vérengzés tizedik évfordulója előtt. A térre nem lehet bejutni, mert azt építkezések miatt a hatóságok acélkerítéssel vették körül. Az Egyesült Államokban élő Vang Tan kínai ellenzéki aktivista, a diáktüntetés egyik szervezője kezdeményezésére 25 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben követelik: a kínai illetékesek vizsgálják felül az 1989-es pekingi tüntetések hivatalos értékelését. 1989-ben a kínai hadsereg többhetes politikai válság után tüzet nyitott a demokráciát követelő fegyvertelen diákokra. A Li Peng kormányfő parancsára a "zűrzavar" megfékezésére Pekingbe vezényelt hadsereg pontosan nem ismert adatok szerint több száz vagy akár több ezer tüntetőt gyilkolt meg.

Dél-Afrika: kétharmados ANC-többség Valódi multikulturális társadalom továbbépítését ígérte Mandela pártjának jelöltje, aki nagy fölénnyel nyerte a dél-afrikai elnökválasztást. Thabo Mbeki, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) képviselője egy százalékkal több szavazatot szerzett, mint a kétharmados többséghez szükséges voksok száma. A kétharmados többség azonban mégsem elegendő minden alkotmánymódosításhoz, és sok törvénymódosításhoz is háromnegyedes fölény szükséges. Az apartheidéra utódja, az új Nemzeti Párttól veszített népszerűségéből, nőtt viszont a faji megkülönböztetés ellen küzdő Demokrata Párt szavazóinak száma. Megfigyelők szerint a választás szabadon zajlott.

Fidesz: egymilliárd a Postabankból Kuncze Gábor két sajtótájékoztatóján bizonyítékokat, szerződésmásolatokat bemutatva jelentette be: a Fidesz az 1998. májusi választásokat megelőzően a hozzá közel álló cégeken, a Mahir különböző vállalatain és a Happy End reklámügynökségen keresztül több mint egymilliárd forintot "vett ki" a Postabankból. Orbán Viktor miniszterelnök cáfolja Kuncze vádjait, kijelentve, hogy a Fidesznek nincsenek cégei; a Mahirt ugyanakkor korábban a Fidesz kapcsán reflektorfénybe került személyek vezetik. Győri Tibor, a Mahir vezetője hazugsággal vádolta meg Kunczét, és feljelentést tett ellene üzleti titok megsértése miatt. A Fidesz frakcióvezető-helyettese különösnek tartja, hogy Princz Gábor ex-Postabank-elnök ügyvédje Nehéz-Posony István, aki két ciklusban is szabaddemokrata képviselő volt; Princz ugyanakkor cáfolta, hogy bármilyen dokumentumot kiszivárogtatott volna.

Gyermekgyilkosság Gödön Nincs gyanúsítottja a gödi gyermekgyilkosságnak: a 15 éves áldozatot kirabolták, több késszúrással megölték, egyik kezét csuklóból levágták. A roma áldozat családja először maga kívánta megtalálni a bűncselekmény elkövetőit, és kijelentették: bosszút állnak, de később lemondtak az erőszakról. Az áldozat családjának beszámolói szerint a rendőrök tiszteletlenül bántak velük, és megítélésük szerint eddig nem tettek meg mindent a tettesek kézre kerítésére. A megyei rendőrfőkapitány nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy nyomozó kollégái a tanúk beszámolói nyomán miért nem indultak forró nyomon a tettesek után.

Juszt államtitkot sértett? Államtitok megsértésének alapos gyanúja miatt nyomozást kezdett a rendőrség Juszt László bűnügyi újságíró ellen, amiért Kriminális című lapjában a rendőrségi gyanú szerint államtitkokat sértő dokumentumokat jelentetett meg. A köztelevízió elnöke ezzel egy időben megszüntette Juszt azonos című televíziós műsorát. A dokumentumok a Fidesz megfigyelési botrányával kapcsolatosak. A rendőrség házkutatást tartott a szerkesztőségben és Juszt lakásán is. A főszerkesztő később bejelentette: megszünteti lapját, mert a hatóságok lehetetlenné tették az újság megjelenését. A lapban közölt dokumentumok egyike azt sejteti, hogy a Horn-kormány ideje alatt magas állami vezetők húztak hasznot a titkosszolgálati módszerekkel és a titkosszolgálati alkalmazottak által végzett munkákból.

Morze

A "Magyarországi Skinhead Mozgalom" és a "Cigánymentes Homrogdért Egyesület" nevében ismeretlenek halálos fenyegetést tartalmazó levelet küldtek a homrogdi cigány kisebbségi önkormányzatnak és egy roma családnak. A levélben követelik "minden idegen roma távozását és az újak beköltözésének leállítását". Az önkormányzat elhatárolódott az esettől.

Távozott a TV 3 vezérigazgatói székéből Baló György. Július 1-jétől háromtagú igazgatótanács irányítja a TV 3-at Kozma Andrea, Luc Tomasino, valamint Hardy Mihály, a Hír3 igazgatója személyében.

A magyar fél tiltakozása ellenére Horvátország folytatja a Novo Virje-i vízi erőmű építésének előkészítését. A Dráva hasznosításáról kötendő egyezményről szóló tárgyalások során Magyarország ellenezte a beruházást, mert félő, hogy a folyó vízjárásának megváltozása kedvezőtlenül befolyásolja a Duna-Dráva Nemzeti Park élővilágát.

Negatív rekordokat dönt a közös európai pénz, az euró árfolyama. A devizapiacokon komoly fenntartásokkal kezelik az Európai Központi Bank árfolyam-politikáját, mert a bank mindeddig nem avatkozott be az euró védelmében.

Három köbméter pakura került a Dunába Százhalombattánál a Benta-patakból. A Dunamenti Erőmű Rt. elismerte felelősségét, és bejelentették: fedezik a tisztítás költségeit.

Jogszerűen használta fegyverét az a rendőr hadnagy, aki több lövéssel megsebesített egy autótolvajt, aki a kormányfő felesége használatában lévő terepjárót próbálta meg ellopni. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a gépkocsit a támadó fegyverrel fenyegetőzve lopta el.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.