Politiai hírek és

  • 1999. június 10.

Belpol

Módosuló polgári szolgálat? Az Országgyűlés módosítani kívánja a polgári szolgálatról szóló törvényt: ennek értelmében a polgári szolgálatot választók állami támogatásban részesülő közhasznú társaságoknál, alapítványoknál, társadalmi szervezeteknél is letölthetnék szolgálati idejüket. Ez a módosító indítvány nem ütközik a polgári szolgálat kérdésével foglalkozó civil szervezetek ellenállásába, az már viszont annál inkább, hogy a jövőben nem kötnék az érintettek írásbeli hozzájárulásához, ha szolgálati idejüket a tűzoltóságnál, illetve a polgári védelem hivatásos szervezeteinél töltenék le. Civil szervezetek álláspontja szerint a polgári védelem fegyveres szervnél töltött szolgálatnak számítana, és ez ellenkezik a polgári szolgálat logikájával. Ma az évente bevonuló mintegy 30 ezer sorkötelesből mintegy ötezren választják a polgári szolgálatot.

Módosuló polgári szolgálat? Az Országgyűlés módosítani kívánja a polgári szolgálatról szóló törvényt: ennek értelmében a polgári szolgálatot választók állami támogatásban részesülő közhasznú társaságoknál, alapítványoknál, társadalmi szervezeteknél is letölthetnék szolgálati idejüket. Ez a módosító indítvány nem ütközik a polgári szolgálat kérdésével foglalkozó civil szervezetek ellenállásába, az már viszont annál inkább, hogy a jövőben nem kötnék az érintettek írásbeli hozzájárulásához, ha szolgálati idejüket a tűzoltóságnál, illetve a polgári védelem hivatásos szervezeteinél töltenék le. Civil szervezetek álláspontja szerint a polgári védelem fegyveres szervnél töltött szolgálatnak számítana, és ez ellenkezik a polgári szolgálat logikájával. Ma az évente bevonuló mintegy 30 ezer sorkötelesből mintegy ötezren választják a polgári szolgálatot.

Princz ismét megszólalt Bár a Postabank-ügyben eddig két olyan feljelentés is érkezett, amely Princz Gábort gyanúsítja bűncselekménnyel, a rendőrség lapértesülések szerint még mindig ismeretlen tettes ellen nyomoz. (Az egyik feljelentést a Pénzügyminisztérium tette, a másikat a Postabank új vezetése.) Princz ügyvédje útján felajánlotta, hogy írásban válaszolna a Postabank-ügyet szintén vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kérdéseire. Princz a napokban nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek; interjújában többek közt kijelenti: rendszeresen hazalátogat. A parlamenti pártok és a bank közötti kapcsolatról szólva elmondta: a pénzintézet nem "vette meg" a különböző pártokat, nem osztogatta a pénzt, hanem üzleteket kötött. "Más kérdés, hogy ezeket az üzleteket nem tudtam befejezni, ezért arról sem tehetek, ha ezek az üzletek párttámogatássá alakultak át" - mondta Princz.

Tienanmen tér: tíz év A kínai hatóságok több száz ellenzékit tartóztattak le a Tienanmen téri vérengzés tizedik évfordulója előtt. A térre nem lehet bejutni, mert azt építkezések miatt a hatóságok acélkerítéssel vették körül. Az Egyesült Államokban élő Vang Tan kínai ellenzéki aktivista, a diáktüntetés egyik szervezője kezdeményezésére 25 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben követelik: a kínai illetékesek vizsgálják felül az 1989-es pekingi tüntetések hivatalos értékelését. 1989-ben a kínai hadsereg többhetes politikai válság után tüzet nyitott a demokráciát követelő fegyvertelen diákokra. A Li Peng kormányfő parancsára a "zűrzavar" megfékezésére Pekingbe vezényelt hadsereg pontosan nem ismert adatok szerint több száz vagy akár több ezer tüntetőt gyilkolt meg.

Dél-Afrika: kétharmados ANC-többség Valódi multikulturális társadalom továbbépítését ígérte Mandela pártjának jelöltje, aki nagy fölénnyel nyerte a dél-afrikai elnökválasztást. Thabo Mbeki, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) képviselője egy százalékkal több szavazatot szerzett, mint a kétharmados többséghez szükséges voksok száma. A kétharmados többség azonban mégsem elegendő minden alkotmánymódosításhoz, és sok törvénymódosításhoz is háromnegyedes fölény szükséges. Az apartheidéra utódja, az új Nemzeti Párttól veszített népszerűségéből, nőtt viszont a faji megkülönböztetés ellen küzdő Demokrata Párt szavazóinak száma. Megfigyelők szerint a választás szabadon zajlott.

Fidesz: egymilliárd a Postabankból Kuncze Gábor két sajtótájékoztatóján bizonyítékokat, szerződésmásolatokat bemutatva jelentette be: a Fidesz az 1998. májusi választásokat megelőzően a hozzá közel álló cégeken, a Mahir különböző vállalatain és a Happy End reklámügynökségen keresztül több mint egymilliárd forintot "vett ki" a Postabankból. Orbán Viktor miniszterelnök cáfolja Kuncze vádjait, kijelentve, hogy a Fidesznek nincsenek cégei; a Mahirt ugyanakkor korábban a Fidesz kapcsán reflektorfénybe került személyek vezetik. Győri Tibor, a Mahir vezetője hazugsággal vádolta meg Kunczét, és feljelentést tett ellene üzleti titok megsértése miatt. A Fidesz frakcióvezető-helyettese különösnek tartja, hogy Princz Gábor ex-Postabank-elnök ügyvédje Nehéz-Posony István, aki két ciklusban is szabaddemokrata képviselő volt; Princz ugyanakkor cáfolta, hogy bármilyen dokumentumot kiszivárogtatott volna.

Gyermekgyilkosság Gödön Nincs gyanúsítottja a gödi gyermekgyilkosságnak: a 15 éves áldozatot kirabolták, több késszúrással megölték, egyik kezét csuklóból levágták. A roma áldozat családja először maga kívánta megtalálni a bűncselekmény elkövetőit, és kijelentették: bosszút állnak, de később lemondtak az erőszakról. Az áldozat családjának beszámolói szerint a rendőrök tiszteletlenül bántak velük, és megítélésük szerint eddig nem tettek meg mindent a tettesek kézre kerítésére. A megyei rendőrfőkapitány nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy nyomozó kollégái a tanúk beszámolói nyomán miért nem indultak forró nyomon a tettesek után.

Juszt államtitkot sértett? Államtitok megsértésének alapos gyanúja miatt nyomozást kezdett a rendőrség Juszt László bűnügyi újságíró ellen, amiért Kriminális című lapjában a rendőrségi gyanú szerint államtitkokat sértő dokumentumokat jelentetett meg. A köztelevízió elnöke ezzel egy időben megszüntette Juszt azonos című televíziós műsorát. A dokumentumok a Fidesz megfigyelési botrányával kapcsolatosak. A rendőrség házkutatást tartott a szerkesztőségben és Juszt lakásán is. A főszerkesztő később bejelentette: megszünteti lapját, mert a hatóságok lehetetlenné tették az újság megjelenését. A lapban közölt dokumentumok egyike azt sejteti, hogy a Horn-kormány ideje alatt magas állami vezetők húztak hasznot a titkosszolgálati módszerekkel és a titkosszolgálati alkalmazottak által végzett munkákból.

Morze

A "Magyarországi Skinhead Mozgalom" és a "Cigánymentes Homrogdért Egyesület" nevében ismeretlenek halálos fenyegetést tartalmazó levelet küldtek a homrogdi cigány kisebbségi önkormányzatnak és egy roma családnak. A levélben követelik "minden idegen roma távozását és az újak beköltözésének leállítását". Az önkormányzat elhatárolódott az esettől.

Távozott a TV 3 vezérigazgatói székéből Baló György. Július 1-jétől háromtagú igazgatótanács irányítja a TV 3-at Kozma Andrea, Luc Tomasino, valamint Hardy Mihály, a Hír3 igazgatója személyében.

A magyar fél tiltakozása ellenére Horvátország folytatja a Novo Virje-i vízi erőmű építésének előkészítését. A Dráva hasznosításáról kötendő egyezményről szóló tárgyalások során Magyarország ellenezte a beruházást, mert félő, hogy a folyó vízjárásának megváltozása kedvezőtlenül befolyásolja a Duna-Dráva Nemzeti Park élővilágát.

Negatív rekordokat dönt a közös európai pénz, az euró árfolyama. A devizapiacokon komoly fenntartásokkal kezelik az Európai Központi Bank árfolyam-politikáját, mert a bank mindeddig nem avatkozott be az euró védelmében.

Három köbméter pakura került a Dunába Százhalombattánál a Benta-patakból. A Dunamenti Erőmű Rt. elismerte felelősségét, és bejelentették: fedezik a tisztítás költségeit.

Jogszerűen használta fegyverét az a rendőr hadnagy, aki több lövéssel megsebesített egy autótolvajt, aki a kormányfő felesége használatában lévő terepjárót próbálta meg ellopni. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a gépkocsit a támadó fegyverrel fenyegetőzve lopta el.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.