Politikai hírek

  • 1996. november 28.

Belpol

Tragikus afrikai gépeltérítés
Katasztrófával végződött egy repülőgép-eltérítési kísérlet a Mozambik partjainál lévő Comore-szigeteknél: a tengerbe zuhant és három részre szakadt egy etióp utasszállító gép, amelyet előzőleg három - feltételezhetően etióp - légi kalóz megpróbált eltéríteni és Ausztráliába kényszeríteni. A szerencsétlenség a parthoz igen közel történt, így a mentést azonnal meg tudták kezdeni. Az utasok között volt Annus Antal kenyai magyar nagykövet is, aki megbízólevelének átadása után utazott vissza az etióp fővárosból állomáshelyére. A katasztrófa után két nappal még nem volt megbízható információ arról, hogy hány áldozata van a katasztrófának, és hány embert sikerült megmenteni; lapzártakor a magyar Külügyminisztérium arról sem tudott biztosat, hogy a magyar nagykövet túlélte-e a gépeltérítést. Szakértők valószínűsítik, hogy a gép benzinhiány miatt zuhant a tengerbe.

Energiaár- és nyugdíjemelés A kormány döntése értelmében január 1-jétől 24,9 százalékkal emelkedik a villamos energia, 18,8 százalékkal a gáz és 21,9 százalékkal a távhőszolgáltatás fogyasztói ára. Horn Gyula miniszterelnök kompenzációs javaslatok kidolgozására kérte az illetékes minisztereket. A miniszterek 19,5 százalékos nyugdíjemeléséről is döntöttek: az emelés mértéke saját jogú ellátás esetén minimum kétezer forint, az özvegyi és szülői nyugdíjaknál pedig havi 1800 forint. A kormány az államháztartás hiányának - amelynek várható mértéke nem haladja meg a bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékát - csökkentése céljából 14,5 milliárd forinttal csökkentette a jövő évi költségvetés kiadási oldalát.

Szerbia: megsemmisített győzelem Szerbiában a bíróság megsemmisítette a helyhatósági választások eredményét 33 olyan belgrádi körzetben, ahol az ellenzéki jelöltek győztek, így 110 képviselői helyből 45-öt csak a megismételt választások után lehet betölteni. Zoran Djindjic, az ellenzéki Demokrata Párt elnöke szerint a választási eredmények tömeges megsemmisítésével Milosevic elnök "államcsínyt" követ el. Közben Szerbia-szerte folytatódnak a nagygyűlések és a több tízezres tüntetések, amelyeken az állampolgárok tiltakoznak a választási csalások miatt. Az Együtt elnevezésű ellenzéki mozgalom vezetői éhségsztrájkkal tiltakoztak az ellenzéki szavazatok megsemmisítése ellen.

MTI: visszavont jelölés Hétpárti egyeztetést láttak szükségesnek a parlamenti ellenzéki pártok a Magyar Távirati Iroda (MTI) kilátásba helyezett vezetőváltása kapcsán: az MTI vezérigazgatójának, a még az MDF-többségű kormány idején kinevezett Alexa Károlynak a kormány nem hosszabbította meg megbízatását, de az új jelölt, Meruk József (a Reform főszerkesztője, korábban az MSZP kampányfőnöke) személyéről anélkül döntött, hogy a parlamenti pártokkal - beleértve a kisebbik kormányzó pártot is - egyeztetett volna. Az ellenzéki pártok és az SZDSZ tiltakozásának hatására azonban Meruk visszalépett, Horn Gyula pedig visszavonta a jelölést és elismerte, hogy a posztot pályáztatás útján kell betölteni.

A Co-Nexus vége Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a Tőzsdetanács döntésével összhangban felfüggesztette a Co-Nexus Rt. tulajdonában álló brókerház tevékenységét a cég csődje miatt. A cég 1991-ben kapta meg az ÁVÜ-től nyolc állami tulajdonú társaság teljes vagy többségi részvénycsomagját, összesen mintegy négymilliárd forint értékben. A cég bárhogy átalakíthatta vagy eladhatta a cégeket, a szerződés értelmében azonban idén az államnak hiánytalanul visszajárna a teljes vagyontömeg. A Co-Nexus elnökének nyilatkozata szerint túlértékelték a vagyoncsomagot, amely - László András szerint - a megállapított összegnek csak a felét érte. Annyi bizonyos, hogy a cég a tavalyi évben egymilliárdos veszteséget termelt; a mostani csőd azt jelenti, hogy az állam egy "kiüresedett" céget kap vissza.

Összeférhetetlenség: visszamenőleg nem? A szocialista párt frakcióelnökségének többsége elfogadhatatlannak tartja, hogy az összeférhetetlenségi törvény - amelyet a parlament a közelmúltban kezdett tárgyalni - visszamenőleges hatályú legyen. Az SZDSZ azonban a törvény-előkészítés során arra az álláspontra helyezkedett, hogy a törvény életbelépése után az érintett képviselők mondjanak le mindazon, a gazdasági életben betöltött pozícióikról, amelyek a törvény szerint összeférhetetlenek képviselőségükkel. Az MSZP frakciójában kilenc képviselőnek van valamilyen tisztsége állami résztulajdonú vállalatnál; a szocialisták ugyanakkor támogatják azt a javaslatot, hogy a törvény vonatkozzon önkormányzatok által alapított vállalatok pozícióira és a pénzintézeteknél, illetve az ÁPV Rt.-nél betöltött tisztségekre is.

Önkéntes hadsereg? A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája (HEL) éves közgyűlésén elfogadott állásfoglalása szerint a szervezet csak olyan alkotmányt tart elfogadhatónak, amely megteremti a hadkötelezettség megszüntetésének lehetőségét. Farkas Henrik szóvivő a Narancsnak nyilatkozva kiemelte több felszólaló szakértő nyilatkozatát, amelyek szerint Magyarországot nem fenyegeti külső támadás veszélye, de a jelenlegi sorozott hadsereg nem szolgálja az ország biztonságát, viszont rengeteg alkotmányos és társadalmi feszültség okozója. Nyugati példákat említve a HEL sürgeti, hogy Magyarországon is töröljék el a hadkötelezettséget.

Gazdaság ´97 "A kormány kitart a stabilizáció folytatása mellett, mert csak ez alapozhatja meg a tartós gazdasági növekedést" - mondta Horn Gyula miniszterelnök a Gazdaság ´97 elnevezésű konferencián. Medgyessy Péter pénzügyminiszter reményét fejezte ki, hogy évi öt százalékkal mérsékelhető az áremelkedés mértéke; jelentős az elmaradás az EU-tagállamokhoz képest a beruházásokban: a jelenlegi 20-ról 27-28 százalékra kellene növelni arányát - tette hozzá. Fazakas Szabolcs ipari miniszter négyszázalékos termelésnövekedésről beszélt az ipari szektorban és a külkereskedelmi mérleg kétmilliárd forintos hiányát finanszírozhatónak ítélte. Csiha Judit tárca nélküli miniszter szerint 1997 végére a ma még 800 milliárdos privatizálandó vagyon 200 milliárdosra csökken.

Lukasenko: diktatúra? Fehéroroszországban a hét végén mintegy 80 százalékos részvételi aránnyal megtartott népszavazás előzetes eredményei szerint a szavazók több mint hetven százaléka támogatta a Lukasenko elnök által kezdeményezett alkotmánymódosítást; a javaslat az elnöki hatalom kiterjesztéséről és meghosszabbításáról szólt. A belorusz alkotmánybíróság - amelynek elnökét az államfő már menesztette - és az ellenzék szerint Lukasenko a népszavazást sorozatos törvényszegésekkel harcolta ki, hogy az kötelező érvényű lehessen. A népszavazás eredményének tükrében sikertelennek tűnnek az orosz közvetítési kísérletek; a diktatúrától tartó parlamenti ellenzék pedig hiába helyezte kilátásba, hogy nem szavazza meg az új alkotmányt, mert Lukasenko a módosítás értelmében akár fel is oszlathatja a parlamentet. (Lásd még: 19. oldal.)

EU-kérdőív: kérdőjelek A tervezettnél lassabban halad a kelet-európai társult országokból az Európai Unió Európai Bizottságához visszaérkezett válaszok értékelése: brüsszeli források szerint a tíz ország körülbelül ötvenezer oldalnyi válaszát nem tudják feldolgozni az eredetileg kitűzött határidőre, azaz a kormányközi konferencia tervezett időpontjáig. Az Európai Bizottság a tagsági kérelemmel rendelkező kelet-közép-európai országoknak mintegy kétezer kérdést küldött; a bizottság az ezekre adott válaszokból következtet a csatlakozni kívánók felkészültségére. Brüsszeli elemzők szerint a feldolgozást az is nehezíti, hogy több adat kétértelmű és sokszor nem a tényleges helyzetet tükrözi.

Castro a pápánál A Vatikánban fogadta a katolikus egyházfő Fidel Castro kubai vezetőt; a találkozó elemzők szerint hozzájárulhat Kuba elszigeteltségének enyhítéséhez. Castro Kuba gazdasági helyzetéről, illetve a szigetországot sújtó amerikai gazdasági embargó következményeiről beszélt a pápának, aki a vallásszabadság és az emberi jogok tiszteletben tartását sürgette. A találkozó után megerősítették: II. János Pál várhatóan a jövő év decemberében Kubába látogat.

Kormányra kerül az RMDSZ A Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) "partnerként számít" a leendő román miniszterelnök - derül ki Viktor Ciorbea nyilatkozataiból. Az RMDSZ elnöke, Markó Béla is megerősítette, hogy pártja több miniszteri szék várományosa: értesülések szerint az idegenforgalmi és az egészségügyi tárcát kapja meg a párt. Biztosnak látszik az is, hogy az RMDSZ esélyes több államtitkári poszt betöltésére, valamint a kormány mellett alakuló kisebbségi vagy nemzetiségi államtitkárság vezetésére. A kormánykoalíciót alkotó pártok - a Román Demokrata Konvenció (RDK), a Szociáldemokrata Unió és az RMDSZ - a kormányzati stratégiát az RDK programja alapján alakítják ki.

Orosz kivonulás Csecsenföldről A békefolyamat fontos állomásának nevezte Aszlan Maszhadov, a csecsen koalíciós kormány vezetője azt a moszkvai bejelentést, hogy Oroszország maradék katonai erejét is kivonja Csecsenföldről. Maszhadov moszkvai tárgyalásai után úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás a vitatott gazdasági kérdéseket is megoldja. A két, még Csecsenföldön állomásozó orosz dandár kivonásával Moszkva fontos lépést tett annak érdekében, hogy a januárra kitűzött csecsenföldi választásokat demokratikus keretek között lehessen megtartani - tette hozzá a kormányfő. Jelcin orosz elnök ellenzékének vezéralakja, Gennagyij Zjuganov és hívei élesen támadták a megegyezést és a kormány elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásával fenyegetőztek.

Morze

Kábítószert találtak a magyar katonai felderítőhivatal egyik tisztjének kocsijában a budapesti rendőrök.

Hasist és marihuánát forgalmaznának a tervek szerint a németországi patikákban. A kísérlet célja az, hogy szétválasszák a kemény és lágy drogok piacát; több szervezet tiltakozott a terv ellen.

Törölte megrendelői közül a pápát egy skóciai kereskedőcég, mert a katolikus egyházfő fél éve nem fizetett a cégtől rendelt havi 400 kg füstölt lazacért, aminek értéke 5000 font.

Nincs felelőse az önkormányzat dolgozói között a Székesfehérvárott bekövetkezett házomlásnak, ami három ember halálát okozta - jelentette ki a város polgármestere sajtótájékoztatóján.

A londoni metró mintegy 400 km-es teljes rendszere megbénult múlt szerdán, miután leállt a rendszert ellátó elektromos erőmű. Az utasok vaksötétben, gyalog botorkáltak az állomásokig és a felszínre.

Tűz ütött ki egy kamionokat szállító vonaton, amikor a szerelvény a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő "Csalagúton" haladt át; a kár 200 millió font.

Élő embereken folytatnak radiológiai kísérleteket Angliában - ismerte el a brit védelmi minisztérium; hangsúlyozzák azonban, hogy az alanyok a kísérletben önként vesznek részt.

Lehallgatás ellen védő tapétát fejlesztett ki egy német cég; a nejlonból és rézből készült speciális anyaggal elsőként a német parlament alsó- és felsőházát burkolják be.

Belépővel lesz csak látogatható Velence: a város polgármestere azzal érvel az intézkedés mellett, hogy a rengeteg turista elviselhetetlenné teszi a város életét.

Öko

Műszaki hiba miatt leállították Ukrajna egyik legnagyobb atomerőművének egyik reaktorát. Hivatalos értesülések szerint radioaktív sugárzás nem került a környezetbe az idei hetedik baleset során.

Hétszázötven tonna, szalmonellával fertőzött halliszt volt annak a hajónak a rakománya, amely október 22-én süllyedt el a bécsi freudenaui duzzasztógát közelében a Dunán. A szállítmány Peruból érkezett.

Több napon át égett az észak-csehországi Litinov kőolaj-finomítója. A tűz miatt riadóztatták a közeli Németország hatóságait is.

Lelassult a népesség növekedésének üteme - állapította meg egy ENSZ-tanulmány, amely szerint ma 30 millióval kevesebb ember él a földön, mint azt prognosztizálták. Ez azt jelenti, hogy hamarabb fog stabilizálódni a népességszám.

Hibrid autót fejlesztettek ki Japánban: az új járműben egyesítették a benzinüzemű és az elektromos motorok technológiáját. Az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás mellett ez az autó egy liter benzinnel 30 km-t képes megtenni.

Megkezdték a szeged-algyői veszélyeshulladék-lerakó felszámolását: egy korábban csődbe ment cég 200 tonna szilárd és folyékony hulladékot (galvániszapot, savas és lúgos vegyipari származékokat) tárolt telephelyén. Ártalmatlanítása várhatóan 1998 nyarán fejeződik be.

Mérgező anyagot tároltak egy keszthelyi raktárépületben, ám ez csak azután derült ki, hogy az épület kigyulladt és nyolc tűzoltó rosszul lett. Az Uragan-D-O2 nevű anyag hő és víz hatására mérgező elemeire bomlik.

Egyre több medve merészkedik Szlovákiában lakott területek közelébe. Szakértők szerint ez arra utal, hogy elszaporodott a medvepopuláció: negyven-ötvenre teszik az állatok számát.

Tizenöt halálos áldozata van annak a vírusnak, amely Argentína déli részén pusztít: a hantavírus légzési nehézségeket és a veseműködés leállását, majd 24 óra múlva halált okoz.

Figyelmébe ajánljuk