Politikai hírek

  • 1996. december 12.

Belpol

Románia: koalíció, emberi jogok
Bukarestben koalíciós együttműködési megállapodást írt alá három párt: a Demokrata Konvenció, a Petre Roman vezette Szociáldemokrata Unió és az RMDSZ, amelynek elnöke, Markó Béla "történelmi jelentőségűnek" nevezte a magyarok részvételét a kormányban. Közben az emberi jogok tiszteletben tartására kérte az új román vezetést a legnagyobb nemzetközi jogvédő szervezet, a londoni székhelyű Amnesty International (AI), amely felszólította Constantinescu elnököt, hogy személyesen is kötelezze el magát minden román állampolgár emberi jogainak erőteljesebb védelme mellett. Az AI emlékeztetett: Romániában a mai napig hivatalból üldözendő bűncselekmény például a homoszexualitás. Az AI nyilatkozata szerint az eddigi román vezetés ugyan többször kinyilvánította elkötelezettségét az emberi jogok mellett, a gyakorlat azonban "igen gyakran nem tükrözi ezt az elkötelezettséget".

Csecsenföld: öt elnökjelölt Aszlan Maszhadovval, a koalíciós kormány vezetőjével immár ötre emelkedett a Csecsenföldön január 27-re tervezett parlamenti és elnökválasztáson induló elnökjelöltek száma. A posztra pályázik a néhai Dudajev elnök utóda, Jandarbijev és a hírhedt bugyonnovszki terrortámadás irányítója, Baszajev is. A jelölteknek tízezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. Több jelölt felvetette, hogy szervezési nehézségek miatt későbbre kellene halasztani a szavazást. A jelöltek közül Maszhadovot tartják a legnépszerűbb és leginkább pragmatikus politikusnak.

Önkormányzati vagyonjuttatás Az ÁPV Rt. rövidesen megkezdi 813 önkormányzat 61 milliárd forintos, belterületi földek után járó igényeinek kielégítését. A kormány döntése szerint a közvetítők útján követeléseik egy részéhez hozzájutott önkormányzatok ügyeit lezártnak tekintik: az év végéig megkapják a közművek után járó, gázszolgáltatók esetében 40, áramszolgáltatók esetében 25 százalékos részvénycsomagokat. A kormány döntött arról is: javasolják az Országgyűlésnek, hogy az 1997-es tb-költségvetés tartalmazza az egészségügyben dolgozók 18 százalékos átlagkereset-növekedését és ügyeleti díjaik megemelését.

Lemondott APEH-elnök "Személyes és családi okok" miatt benyújtotta lemondását Pitti Zoltán, az APEH elnöke, akinek döntését a pénzügyminiszter elfogadta. Az elnök lemondólevelében egyrészt elégedettségét fejezte ki a jövő évi költségvetésben az APEH-nek juttatott nagyobb támogatás miatt, lemondása konkrét okaként viszont jelezte: az utóbbi időben megszaporodtak a személyét ért támadások. Emlékezetes, hogy az új adókártyák elkészítésére meghívásos pályázat útján az APEH olyan céget választott ki, amely még nem volt bejegyezve. Az ügy kapcsán Pitti az érintett főosztályvezetőktől, Pittitől pedig a pénzügyminiszter vonta meg az év végi prémiumot.

Kinevezett miniszter Kökény Mihályt, a tárca politikai államtitkárát támogatja Horn Gyula miniszterelnök a két hete lemondott Szabó György népjóléti miniszter utódjaként szóba került jelöltek közül, így Kökény veszi át a miniszteri teendőket. A Horn-kabinet kormányzása óta harmadik népjóléti miniszter első nyilatkozatában elismerte, hogy válságban van az egészségügy, de megoldhatónak ítélte a problémákat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a múlt héten tette közzé a kórházi ágyszámcsökkentés végrehajtásának kezdete utáni első mérlegét: eszerint januártól az idei 93 304 ággyal szemben 82 896 kórházi ágyat finanszíroz az egészségbiztosító. Ez a szám azonban még nem tekinthető véglegesnek, mert több megye jelezte, hogy közigazgatási bírósághoz fordul az OEP döntése ellen.

Olajgate: titkosítás A titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Nikolits István nyolcvan évre titkossá nyilvánította az "olajgate-ügy" parlamenti vizsgálóbizottságának jelentését: nyilatkozatai szerint azért, mert - bár nem végeztek külön felderítést az ügy kapcsán - a stratégiai ágazatnak számító energiaszektorról szerzett információk, melyek segítették a parlamenti vizsgálatot, titkosszolgálati értesülések, és a jogszabályok szerint államtitoknak számítanak. A Magyar Demokrata Fórum felszólította Horn Gyulát, hogy vizsgálja felül Nikolits döntését, ellenkező esetben bíróságnál kezdeményezik ezt; az MDF országos választmánya szerint azért minősítették titkosnak az anyagot, mert az a Horn-kormányra nézve súlyosan terhelő adatokat tartalmaz.

Lemondott a tévé alelnöke Hovanyecz László, a Magyar Televízió aktuális műsorainak főszerkesztője alelnöki kinevezésének véglegesítése előtt felállt hivatalából. Három nap utáni lemondását azzal indokolta, hogy vezetői önállóságának biztosítására vonatkozó kérései nem teljesültek. Véleménye szerint, ha nem vonul vissza, eszközként szolgálhatott volna számára vállalhatatlan személyi intézkedésekhez. Hovanyecz "szerencsétlen lépésnek" minősítette az Objektív című műsor megszüntetését is. Döntésével egy időben visszalépett Füzes Oszkár is, aki jelenleg a Népszabadság New York-i tudósítója; ő lett volna 1997 februárjától a Híradó főszerkesztője.

Szlovák neonácik Pozsony belvárosában skinheadek megtámadták Baruch Mayers pozsonyi rabbit. A bőrfejűek előbb sértegették, majd rugdosni kezdték a zsidó férfit, aki járókelők segítségével el tudott menekülni a helyszínről, majd ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a rendőrségen. A Szlovákiai Kisebbségek Jogvédő Irodája szerint egyébként erősen megnőtt az újnáci atrocitások száma, különösen romák ellen. A Roma Sajtóközpontot a szervezet arról tájékoztatta, hogy az utóbbi nyolc hónapban több mint hetven alapvető emberjogsértésre derült fény. Múlt péntek éjjel például egy Ernest Horváth nevű 21 éves roma fiatalembert szállítottak kórházba égési sebekkel, miután három skinhead a trolibuszon megtámadta, majd éghető anyaggal öntötte le és meggyújtotta őt. A fiú harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

ÁPV-ügy: levélhullás Nem történt jogellenes kiszivárogtatás a fővárosi közgyűlésnek azon a bizottsági ülésén, amelyen Tirts Tamás fővárosi Fidesz - MPP-frakcióvezető Pallagi György jogtanácsos szavait idézte - állapította meg a Tocsik-ÁPV Rt.-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság, mert kiderült, hogy Tirts nem Pallagi Deutsch Tamáshoz írott leveléből, hanem lapértesülés szerint egy "másik, de tartalmában hasonló" levélből idézett. Pallagi György a kérdéses írásban azt állította, hogy jelen volt, amikor 1993-ban Demszky Gábor főpolgármester és munkatársai Pető Iván SZDSZ-elnök és Tocsik Márta társaságában a Vektor Rt. és az 1000 ügyvédi iroda képviselőjével tárgyaltak. Az elmúlt héten egyébként rendőri őrizetet kapott Deutsch Tamás azután, hogy bejelentette: a Tocsik-ügy kirobbanását követően őt és családját is halálosan megfenyegették.

Havel súlyos beteg Václav Havel cseh elnökön gégemetszést hajtottak végre, miután tüdejéből rosszindulatú daganatot távolítottak el, és az operációt követően újabb tüdőgyulladás lépett fel. A hosszabb ideje kórházban ápolt államfő állapota orvosai szerint javul. Időközben Václav Klaus cseh miniszterelnököt, a Polgári Demokratikus Párt elnökét választotta újjá pártja a hét végén Brnóban tartott kongresszusán. Klaus szerint "a piacgazdaság és a demokrácia egyenletes működését" igénylő lakosság kevesli az 1992 óta folyó reformok eredményeit.

Párizs: merénylet Pokolgép robbant Párizs központjában, egy metrómegállóban: hárman meghaltak, több mint nyolcvan ember megsebesült. A detonációt egy 13 kilogrammos gáztartály okozta; a francia rendőrség lapzártáig nem tudta teljes bizonyossággal megállapítani, hogy kik követték el a robbantást. A nyomozók feltételezései szerint az algériai szélsőséges iszlám csoportok valamelyikének tagjai lehettek az elkövetők, csakúgy, mint a tavaly nyári hasonló akció esetében. A francia kormány attól tart, hogy ismét bombamerényletek sorozata várható a fővárosban, mert a napokban állítanak bíróság elé húsz iszlám szélsőségest. Franciaország repülőterein és pályaudvarain megszigorították az ellenőrzést.

Menekültügy: bírálatok A Magyar Emberi Jogvédő Központ (MEJOK) és más szervezetek képviselői tiltakozásukat fejezték ki tizenegy iraki menekült - köztük nők és gyerekek - fogva tartásának és Szíriába való kitoloncolásának módja ellen: Ill Márton, a MEJOK elnöke szerint sokszor bírósági határozat és ítélet nélkül tartanak fogva menekülteket. Tanúvallomások alapján Ill azt állítja: az irakiak kitoloncolása nagy valószínűséggel sértette a menekültek alapvető emberi jogait. A szervezet tiltakozik a végrehajtás során tapasztalt atrocitások ellen: "Elfogadhatatlan a lábbilincs használata, a száj leragasztása s az, ha a hatóság a kiutasított személyeket véresre veri" - nyilatkozta a MEJOK elnöke a Roma Sajtóközpontnak.

EBESZ-csúcs a biztonságról Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) lisszaboni csúcsértekezletén a részt vevő országok képviselői nem foglaltak állást a NATO bővítéséről. Mindössze egy olyan nyilatkozatot fogadtak el a jövő század biztonsági modelljéről, amely elismeri minden állam alapvető jogát ahhoz, hogy szabadon csatlakozzon bármely szövetséghez. A csúcsértekezlet politikai nyilatkozata megerősíti: az EBESZ a biztonság alatt nem csupán katonai, hanem gazdasági és szociális biztonságot is ért. A dokumentumban a konszenzus hiánya miatt nem esik szó a többször bírált szerbiai választásokról, noha Jugoszlávia, mivel felfüggesztették tagságát, nem vett részt a csúcsértekezleten.

Morze

Latin-Amerika fenntartható, hosszú távú fejlesztéséről írtak alá dokumentumot a bolíviai Amerika-csúcstalálkozó résztvevői. A Santa Cruz-i Nyilatkozat kimondja: a szegénység elleni harc és a környezetvédelem a fejlődés szerves része.

A rasszizmus ellen tüntettek több tízezren Ausztráliában, miután egy parlamenti képviselő kijelentette, hogy az ázsiaiak hamarosan elárasztják Ausztráliát, az őslakosok pedig szerinte túl sok szociális juttatást kapnak.

Afganisztánban ezentúl nők számára tilos a belépés a külföldi intézmények helyiségeibe, és munkát sem vállalhatnak ott. A fanatikus tálibok szerint ellenkező esetben súlyos büntetés vár a nőkre.

Ellenforradalmi uszítás címén Kínában öt év börtönre ítéltek egy ellenzéki aktivistát. Az 56 éves Csang Szong-ai egy hongkongi lapban támadta a pekingi kommunista vezetőket. Csang már öt évet ült az 1989-es Tienanmen téri tüntetésekben való részvételéért.

A drogkereskedelem és -fogyasztás elleni harc jegyében 3200 embert tartóztattak le Vietnamban az elmúlt két hónapban. 840 személy ellen indítottak eljárást.

Albánia állami televíziójában betiltották az USA-ról és Németországról szóló vicceket. A tiranai rendelkezés szerint ugyanis Washington és Bonn az ország két legfontosabb szövetségese.

Egy észak-belgiumi városban letartóztattak egy 35 éves holland férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy húsz kamaszgyerekkel szemben követett el szexuális visszaélést és pedofil pornófilmeket készített. Az nem derült ki, hogy a vádlott erőszakot is alkalmazott-e a gyerekek ellen.

Ismét Csurka Istvánt választották a Magyar Igazság és Élet Pártjának elnökévé a párt V. országos gyűlésén. A MIÉP felülvizsgáltatná az alapszerződéseket, a privatizációt és a bankkonszolidációt.

Túl van az életveszélyen Franka Tibor újságíró, az Új Magyarország főszerkesztője, akit autóbaleset ért az Egyesült Államokban. Franka egy clevelandi magyar tanácskozáson vett részt.

Öko

Szlovákia részt akar venni a kozloduji atomerőmű négy legrégibb reaktorának korszerűsítésében - közölte a bolgár energiaügyi miniszter, aki a beruházás költségeit nem említette. Kozloduj a zöldek és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint is Kelet-Európa egyik legveszélyesebb reaktora.

Nemzetközi ökoszervezetek Bécsben közös sajtóértekezleten jelentették be, hogy a mohi atomerőmű építésében vállalt szerepe miatt bojkottot hirdetnek a Siemens cég ellen. A Global 2000, az Anti-Atom International és másik 600 szervezet 1,2 millió aláírást gyűjtött össze a nukleáris beruházás ellen.

A globális felmelegedés hatását a saját bőrükön érzik a kis szigetországokban élők. A karibi Trinidad lakói arról számoltak be, hogy elhúzódik a nyári esős időszak, egy hónappal tovább tart a hurrikánok ideje, mint régebben, és a korábbi hűvös ősz helyett most trópusi hőség uralkodik.

Csak a hágai per adhat lehetőséget a Szigetköz és a Csallóköz értékeinek megmentésére - állítják magyar környezetvédők, akik kihallgatást is kértek Horn Gyula kormányfőtől, hogy ismertessék a peren kívüli megegyezés elleni érveiket.

A Levegő Munkacsoport szerint "az ország jelenlegi gazdasági helyzetében" nem szabad megépíteni a 4-es metrót. Az ökoszervezet inkább a villamoshálózatot bővítené, és az elővárosi vasutakat kapcsolná be a fővárosi közlekedésbe. Nyugati környezetvédők viszont éppen a metrót tartják a felszíni közlekedés gyors és környezetkímélő alternatívájának.

A környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése bűncselekményének alapos gyanúja miatt folyik vizsgálat a győri Grabo Kft. ellen. A rendőrség egy közúti ellenőrzés során figyelt fel a cég teherautójára, amely oldószereket tartalmazó veszélyes hulladékot szállított a győri szeméttelepre.

Voronyezsben egyéves felfüggesztett börtönbüntetéssel és fegyverének elkobzásával sújtottak egy vadászt, amiért lelőtt egy védett hattyút. Ukrajnában ez volt az első ilyen példátlanul szigorú "környezetvédelmi" ítélet.

Figyelmébe ajánljuk