Politikai hírek

  • 1997. február 20.

Belpol

Alföldi traktorblokád
Bács-Kiskun megyében, Csongrádban és Szolnokon lovaskocsikkal és traktorokkal vonultak fel a mezőgazdasági termelők a kormány agrárpolitikája elleni tiltakozásul. Az utakat eltorlaszoló gazdák sérelmezik a megnövekedett adó- és tb-terheket, a külföldi áruk dömpingjét és ebből következően azt, hogy áruikat csak áron alul tudják értékesíteni. A gazdák azért választották a demonstráció e formáját, mert szerintük a kormány a rájuk vonatkozó jogszabályokat egyeztetés nélkül hozta meg. A kabinet csütörtöki ülését követően az agrár- és pénzügyi tárca képviselői több engedmény életbeléptetését jelentették be; a bortermelőknek 39 helyett csak 2 százalék adóelőleget kell fizetniük, az őstermelőknek pedig csak 1999 elejétől kell teljesíteniük a piaci árusításhoz előírt különleges feltételeket.

ÁPV-ügy: meghallgatás Horn Gyula és Pető Iván pártelnökök bizottsági meghallgatása előtt két nappal a Szokai-Tocsik-ügyet vizsgáló bizottság kisgazda tagja, Homoki János "elfogultságra" hivatkozva lemondásra szólította fel Deutsch Tamás fideszes bizottsági elnököt, miután Tocsik Márta a Népszavának adott interjújában sejteni engedte, hogy köze van a Fidesz korábbi székházügyéhez. Az ellenzéki pártok azonban nem osztották az FKgP felvetését, a Fidesz - MPP pedig nemcsak ezt a javaslatot utasította vissza, hanem pert is indított a Népszava ellen a jogásznő nyilatkozata miatt. A Fidesz határozottan cáfolta, hogy a "gyógyszerek hatása alatt nyilatkozó" Tocsiknak köze volt székházuk eladásához, Szájer József frakcióvezető pedig utalt arra, hogy maga a jogásznő is visszavonta vallomását. Lezsák Sándor MDF-elnök úgy nyilatkozott: Deutsch lemondatása nem az igazság kiderítését szolgálná, hanem a kormánykoalíció érdekeit.

USA: garanciák és sztrájktörés Az amerikai elnök reméli, hogy felújulhatnak a béketárgyalások Izrael és Szíria között: Bill Clinton erről azután nyilatkozott, hogy Washingtonban tárgyalt Netanjahu izraeli kormányfővel. Clinton megígérte, hogy a zsidó állam biztonsági érdekeinek figyelembevételével dönt majd arról, hogy Amerika adjon-e el Szaúd-Arábiának F-16-os harci repülőgépeket. Az izraeli miniszterelnök megerősítette, hogy országa kivonja csapatait Dél-Libanonból, ha határai garantáltan biztonságosak lesznek. Az amerikai elnök közben megakadályozta, hogy sztrájkba lépjenek a második legnagyobb amerikai légitársaság, az American Airlines pilótái, akik bérvitájukat próbálták rendezni a munkabeszüntetéssel. Az amerikai elnök egy 1929-es törvényből adódó különleges jogával élve avatkozott be a légitársaság 9300 pilótájának tervezett sztrájkjába.

MSZP-elnökség: arculat Személyi kérdésekről nem tárgyalt ugyan az MSZP Horn Gyula által összehívott elnöksége, és konkrét döntéseket sem hozott, de a több mint négyórás tanácskozáson pártelnöki bírálat érte az utóbbi hónapokban tapasztalható platformosodást és "dolgozatírást". A megbeszélésen szóba került a párt népszerűségvesztése a Szokai-Tocsik-ügy miatt, valamint az, hogy milyen arculatot alakítson ki a szocialista párt a 98-as kampányban. Korábbi hírekkel szemben mégsem született döntés Szekeres Imre frakcióvezető kampányfőnökségéről, Kósáné Kovács Magda pedig az ülés után cáfolta a rádió Krónikájának értesülését, amely szerint mérlegelte volna lemondását. Kósáné az MSZP markánsabb baloldali megjelenítése mellett foglalt állást.

Svájci számlák: enyhülés A Zsidó Világkongresszus történelmi fordulatnak minősítette, hogy a svájci kormány hivatalosan is megerősítette: egy különleges alapítványt kívánnak létrehozni a náci népirtás áldozatainak emlékére. A kormány megbízásából a svájci jegybank fogja adminisztrálni a különböző felajánlásokat. A Simon Wiesenthal Központ pedig átadott a svájci elnöknek egy 344 névből álló listát; a felsoroltak vélhetően bankszámlát tartottak fenn a svájci bankokban. A holocaust üldözötteinek kárpótlása körül kialakult amerikai-svájci-izraeli vita nyugvópontra látszik jutni, miután tárgyalóasztalhoz ültek az érintett államok illetékesei. A korábbi viták során Svájcot leginkább bíráló D´Amato amerikai szenátor is elégedettségét fejezte ki a tárgyalások új szakaszának megkezdése kapcsán.

Albánia: tüntethetnek Albánia mindkét, tiltakozásoktól hangos városában visszavonultak az utcákról a rendőrök, így Fierben és Vlorában is szabadon tüntethettek a piramisjátékok kárvallottjai, akik összesen több millió dollárnyi veszteségüket próbálják visszaperelni s egyúttal távozásra bírni a kormányt. A rendőrség egyik magas rangú tisztviselője szerint azért vonultak vissza, mert "a tiltakozóknak joguk van tüntetni". Néhány nappal korábban a tiranai kormány még kemény megtorlással fenyegetőzött, a miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy a kormánypárt megszervezte saját fegyveres erőit és kész letörni a megmozdulásokat. A piramisjáték károsultjainak kárpótlása ügyében egyelőre nincs előrehaladás.

Együtt: külön utakon? A szerbiai ellenzék három hétre felfüggesztette nyolcvan napja tartó tiltakozását, miután a belgrádi parlament törvényben ismerte el az ellenzékiek győzelmét a novemberi helyhatósági választásokon. A jogszabály Belgrádon kívül 13 településen adta vissza az önkormányzatok többségi mandátumait az ellenzéknek. A belgrádiak körében elégedetlenséget váltott ki az a terv, hogy az Együtt koalíció monarchiapárti vezetőjének nem túl népszerű felesége, Danica Draskovic legyen a belgrádi képviselő-testület végrehajtó bizottságának elnöke; egyes belgrádi vélemények szerint ugyanis kinevezése szakadást okozhat az ellenzéki koalícióban. Eközben Mostarban több robbantásos merénylet történt; a bosnyák és a horvát fél egymást vádolja a feszültség szításával.

NATO-bővítés: orosz igények Az orosz védelmi miniszter, Igor Rogyinov szerint a NATO tervezett bővítése miatt a rövid enyhülést követően ismét feszültté válhat Oroszország és a Nyugat viszonya. Rogyinov kifogásolta, hogy míg Moszkva kivonta csapatait Kelet-Európából és lehetővé tette a német egyesülést, a NATO nem viszonozta ezt hasonló lépésekkel. A miniszter hozzátette: Moszkva csak akkor tartja elfogadhatónak a katonai szövetség kiszélesítését, ha a NATO garantálja: nem telepít atomfegyvereket az új tagállamokba. Közben élénk zavart keltett a NATO-n belül az a Párizsban és Bonnban közösen született javaslat, amely szerint egy amerikai, angol, francia, német és orosz tagokból álló "ötös bizottság" vitassa meg a szervezet bővítésének kérdését. A NATO főtitkára sietett leszögezni: információi szerint "csupán egy javaslatról van szó"; annyi viszont bizonyos, hogy az USA külügyminisztere hivatalos látogatásra készül a NATO brüsszeli központjába.

Szlovákia: "sokk" "Sokkolta a szlovák kormányt" az Európa Tanács emberi jogi bizottságának azon, még nem végleges jelentése, amely az ország emberi jogi helyzetét vizsgálta, különös tekintettel a szlovák-magyar alapszerződés hiányos teljesítésére - jelentette egy ellenzéki szlovák napilap. A dokumentum elítéli az országot, amiért nem tesz eleget az ET-tagsággal járó kötelezettségeinek, és kiemeli, hogy a szlovák nyelvtörvény sem az európai emberi jogi egyezménnyel, sem több ENSZ-dokumentummal és kisebbségvédelmi megállapodással nem egyeztethető össze. Időközben harmadik nekifutás után véglegesen megbukott a szlovák btk. módosításának tervezete; ha elfogadják, súlyos börtönbüntetéssel lehetett volna sújtani azokat, akik "valamilyen formában veszélyeztetik az ország érdekeit". A javaslat szerint már a "leleplezett szándék" is büntethető lett volna.

Fidesz: kampánystart "A napi politikai csatározásoknál mélyebb gondolkodásra szólítjuk az ország sorsáért felelősen érzőket" - jelentette ki Orbán Viktor (archív képünkön), a Fidesz - MPP elnöke azon a gazdasági konferencián, amelyet a - Szonda Ipsos felmérése szerint 25 százaléknál tartó - párt az 1998-as választások kampánynyitójaként szervezett. A polgári Magyarországért című vitairatból, amely a párt programjának alapjául szolgál, mintegy húszezer példányt osztottak szét az elmúlt hónapokban, a konferencián a kiadványban foglaltakat vitatták meg. A Fidesz elnöke élesen bírálta a kormány tevékenységét, ezen belül gazdaságpolitikáját is. Varga Mihály, a Fidesz parlamenti képviselője pedig egyebek közt elmondta: a Fidesz a társadalmi és gazdasági középrétegek megerősítésére törekszik; céljuk az infláció mérséklése, a külső adósság finanszírozása, a belső adósság-GDP arány csökkentése, illetve az export és a beruházások ösztönzése.

Morze

Nyugat-európai körútra indult Madeleine Albright új amerikai külügyminiszter egyebek között azért, hogy megtudja, mi az európai partnerek pontos álláspontja a NATO tervezett keleti bővítéséről. Albright tárgyal Moszkvában is az Oroszországnak nyújtandó biztonsági garanciákról.

Az orosz parlament alsóháza elvetette a kommunisták Borisz Jelcinnel szembeni lemondatási indítványát, de márciusig jelentést kért az elnök egészségi helyzetéről. Jelcinen a londoni The Times szerint a Parkinson-kór első jelei mutatkoznak.

Lényegesen rosszabbodott a 92 éves Teng Hsziao-ping egészségi állapota. Egy hongkongi lap beszámolója szerint múlt csütörtökön agyvérzés érte a kínai vezetőt, akit egy pekingi katonai kórházba szállítottak.

Észak- és Dél-Korea között fokozta a feszültséget, hogy Szöulban ismeretlenek fegyverrel súlyosan megsebesítettek egy 36 éves észak-koreai disszidenst. Korábban elmenekült Hvang Dzsang Jop, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának tagja is, aki Dél-Korea pekingi nagykövetségén kért politikai menedékjogot.

Lázadnak a Kína északnyugati tartományában élő muzulmánok. Hivatalos pekingi nyilatkozatok azt állítják, hogy kilencen meghaltak és kétszázan megsebesültek, amikor megfékezték a kazah határ közeli ujgur megmozdulásokat. Az ujgurok azonban nyolcvan halottról beszélnek.

A Ruhr-vidéken több mint 200 ezren alkottak emberláncot tiltakozásul a szénbányászat tervezett leépítése ellen. Bonn évente 10 milliárd márkával támogatja a feketeszén kitermelését. A szubvenció csökkentése már eldöntött dolog, csak a mértéke nem.

A budapesti kínai közösség két autót ajándékozott a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak. A Népszabadságnak a kínai követség szóvivője elmondta: segíteni akarnak abban, hogy a rendőrség mielőbb megtalálja az elmúlt két hétben megölt négy kínai gyilkosait.

Több mint öt kiló TNT robbanóanyagot találtak határőrök múlt péntek éjjel a Jugoszláviából érkező Belgrád expresszen. A szerelvényen utazó 53 személyt kikérdezték, de a csomag gazdája nem került elő.

Öko

A Fidesz - MPP felszólította az Állami Számvevőszéket, hogy rendeljen el vizsgálatot a Központi Környezetvédelmi Alapnál, mivel szerintük erős a gyanú, hogy személyi összefonódások és túlzott pénzkihelyezés sejthető az Első Közép- és Kelet-európai Együttműködés Alapítvány támogatása mögött; ez az alapítvány szerezte meg a jogot az Alfa TV megalapítására.

Kiadta az engedélyt az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a Budapesti Vegyiművek Rt. Garé határában tárolt veszélyes hulladékának próbaégetésére a Dorogi Hulladékégető-műben. A Dorogi Környezetvédő Egyesület azonban tiltakozik az ellen, hogy az amúgy is szennyező létesítmény ártalmatlanítsa a garéi veszélyes hulladékot.

"Országos Állatvédelmi és -kísérleti Bizottság" ellenőrzi a jövőben, hogy gyógyszergyárak, illetve kozmetikai cégek miként bánnak kísérleti állataikkal. A szaktárca tájékoztatása szerint szigorú szabályok vonatkoznak majd az állattartás körülményeire és a kísérleti állatok életének kioltására is.

Az évente képződött fáradtolajnak csak mintegy húsz százalékát, öt és fél ezer tonnát kezelnek biztonságos körülmények között; ezt részben bitumenadalékként hasznosítják. Szakemberek szerint sokkal több veszélyes anyag kerülne a begyűjtőhelyekre, ha az olaj árába épített "zöldadóból" támogatnák az újrahasznosítást.

Különleges ökoparkot alakítanak ki Gödöllő határában; a park a budapesti állatkert kihelyezett részlegeként működik majd. A mintegy 80 hektáros területet a helyi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Rt. ajánlotta fel.

Újabb lépést tettek a kínai hatóságok az óriáspandák megmentése érdekében. A csak Kínában honos állatokból már csak ezer példány él. Peking a pandák védelme érdekében 14 újabb védett területet kíván létrehozni. Kínában egy óriáspanda lelövése egyébként halállal büntethető.

Nicaraguában a hatóságok megtiltották a helyi húsvéti ételek fő alapanyagának, a zöld sárkánygyík húsának fogyasztását. Az április végéig érvényben lévő tilalom célja, hogy megakadályozza a leguánok tömeges leölését a szaporodási idényben.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.