Politikai hírek

  • 1997. július 10.

Belpol

Tiltakozás a szegregáció ellen
A jelenlegi törvényi szabályozás nem nyújt garanciákat az iskolai diszkriminációval szemben - jelentették ki roma értelmiségiek, akik levelet fogalmaztak a köztársasági elnöknek, a cigány gyerekek iskolai elkülönítését apartheid típusú diszkriminációnak nevezve. A Roma Polgárjogi Alapítvány képviselői a Narancs egyik cikke nyomán (Ballagás külön utakon - MaNcs, 1997. június 19.) utaztak Tiszavasváriba, ahol filmet is forgattak az iskolai diszkrimináció Tiszavasváriban tapasztalható súlyos megnyilvánulásairól. "Továbbra is tömegével helyezik gyermekeinket az enyhe fokban értelmi fogyatékos gyermekek számára létrehozott kisegítő iskolákba; továbbra is cigány osztályokba zárják őket" - fogalmaztak nyílt levelükben Horváth Aladár, az alapítvány elnöke, Bogdán János, a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatója és Osztojkán Béla, a Phralipe elnöke - jelentette a Roma Sajtóközpont, amelynek adatai szerint hazánkban 132 iskolában tanítják elkülönített osztályokban a roma gyerekeket.

ÁSZ kontra PM: drága volt a Budapest Bank? A Budapest Bank magánosítása nem szolgálta az állam érdekeit, és mintegy 16,3 milliárd forintos kárt okozott az államnak - tartalmazza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) még nem véglegesített vizsgálata. A számvevők szerint a bank számára az állam szerepvállalása jelentette az alapvető forrást, és a privatizációs szerződés a kormányzati szándékokkal ellentétes. Az ÁSZ indítványozza a miniszterelnöknek: kezdeményezzen fegyelmi eljárást Bokros Lajos expénzügyminiszter és a jelenlegi pénzügyi vezetés, köztük Draskovics Tibor pénzügyminisztériumi közigazgatási államtitkár ellen. Draskovics kijelentette: a tranzakció mérlegét majd csak azután lehet megvonni, ha 2001-ben a 60 százalékban tulajdonos General Electric Company megveszi az állami tulajdonban lévő 23 százaléknyi részvénycsomagot.

Bírósághoz fordul az Írisz Erősen kifogásolhatónak tartják az Első Magyar Kereskedelmi Televízió Rt. és az Írisz TV-ben társtulajdonos CME az ORTT döntését, amely szerint az MTM-SBS és a magyar RTL nyerte a kereskedelmi televíziók számára kiírt pályázatot. A társaság bírósági keresetet nyújtott be az ORTT döntése ellen, a médiatörvény megsértésére hivatkozva. Közleményükben leszögezik: az Írisz TV műsorainak mintegy 40 százalékát Magyarországon készítette volna. Az Írisz versenytársainál mintegy 3-4 milliárd forinttal magasabb pénzügyi ajánlatot tett. Horn Gyula miniszterelnök a nyilatkozat közzététele utáni napon egy rádióműsorban azt hangoztatta: nem igaz, hogy a szocialisták és az ellenzék megegyezett volna a frekvenciák elosztásáról; az ORTT döntésének, mint mondta, "nem volt politikai háttere". (Lásd még: 18-19. oldal.)

Szabó Albert: első fokon egy év börtön Szabó Albert elszámította magát, beszéde meghaladta a véleménynyilvánítás szabadságát - jelentette ki Varga Zoltán bíró, miután az általa vezetett bírói tanács közösség elleni izgatás vádjában bűnösnek találta és egy év börtönbüntetésre ítélte - három évre felfüggesztve - a Magyar Népjóléti Szövetség vezetőjét a Szabadság téren tavaly október 23-án elmondott beszéde miatt. Az ítélet nem jogerős; a vád súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett. Az ítélet indoklásában elhangzott: az Alkotmánybíróság egy 1992-es határozata definiálja, hogy aki tudatosan törekszik hallgatóságának lázítására, az gyűlöletre uszít.

Okafogyott a Tocsik-bizottság? "Bizonyítást nyert, hogy a koalíció Tocsik Mártához és társaihoz hasonlóan azt hiszi, bármit csinálhatnak ebben az országban" - nyilatkozta Deutsch Tamás, az ÁPV Rt.-Szokai-Tocsik-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság elnöke azután, hogy a koalíciós képviselők kezdeményezték a bizottság feloszlatását. Úgy vélték: az Országgyűlés elé terjesztendő vizsgálati jelentés 6:4 arányú leszavazásával a testület működése okafogyottá vált. A jelentés azért osztja meg a kormánykoalíciót és az ellenzéket, mert utóbbi a jelentéstervezetben a miniszterelnök és a kormány felelősségét szerette volna rögzíteni. Homoki János (FKgP) szintén nemmel szavazott, mert pártja szerint elfogadhatatlan, hogy Kuncze Gábor belügyminiszter felelősségéről nem szól a dokumentum. A bizottság utolsó, múlt heti ülése azért fulladt botrányba, mert az MSZP és az SZDSZ képviselői a korábban leszavazott jelentésre hivatkozva nem szavazták meg a napirendet.

Isépyt kizárták a KDNP-ből Egyik televíziós nyilatkozatával súlyosan megsértette a párt alapszabályát - ezzel indokolta a Kereszténydemokrata Néppárt etikai bizottsága azt a döntését, amellyel kizárta Isépy Tamás frakcióvezetőt a pártból. Jelenleg tehát nem párttag vezeti a párt parlamenti frakcióját. Isépy a határozat nyilvánosságra kerülése után kijelentette: nem mond le frakcióvezetői tisztéről, és nem fog fellebbezni a határozat ellen. Hozzátette: nem lepte meg a döntés, ezzel kezdődik a pártban a keresztényi megtisztulás - legalábbis ahogy azt Giczy György pártelnök elképzeli. A Fidesz alelnöke, Kövér László egy rádióinterjúban célzást tett arra, hogy pártja várja a KDNP-ből esetlegesen távozókat; Isépy korábban leszögezte: egyetlen másik pártba sem kíván belépni. (Lásd még: 17. oldal.)

Hongkong: szabadságjogok korlátozása Hongkongban a visszatérést követő napon ülést tartott a Kína által beiktatott ideiglenes törvényhozás; egyhangúlag elfogadták az egyesülési törvényt, amely alapvető szabadságjogokat, így az egyesülés, a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságát is korlátozza. A jogszabály megtiltja továbbá a kínai zászló rongálását, pártok külföldi pénzelését is. A hongkongi demokratikus erők és vezetőjük, a Demokrata Párt elnöke, Martin Li, élesen bírálta jogaik csorbítását. Robin Cook brit külügyminiszter egy sajtótájékoztatón ismét megerősítette: ismételt ígéretet kapott a kínai vezetőktől, hogy jövő májusban szabad választásokat tartanak Hongkongban. (Múlt heti hongkongi hírünkben tévesen írtuk, hogy Thatcher volt brit kormányfő és az amerikai külügyminiszter, Albright nem vettek részt az átadási ceremónián. Ott voltak. Elnézést.)

Madrid: NATO-csúcs A NATO mindenképpen konszenzusra jut a bővítés kérdésében - jelentette ki Javier Solana NATO-főtitkár néhány nappal a (lapzártánk után kezdődött) madridi találkozó kezdete előtt, megelőzendő, hogy komolyabb konfliktus alakuljon ki a NATO-országok csúcstalálkozóján. Bár a NATO legfelső szintű döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács a várakozások szerint a bővítés első körében Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot hívja meg a szervezet tagjai közé, Párizs és Róma az amerikai állásponttal szembehelyezkedve követelte, hogy az említett három államon kívül Románia és Szlovénia is kapjon meghívót a bővítés első körére. (Lásd még: 12-15. oldal.)

Elégedetlen hallgatók és oktatók Demonstrációt helyezett kilátásba két, a felsőoktatásban érintett érdekvédelmi szervezet, ha a jövő évi költségvetési tárgyalások során nem tudják elérni, hogy emelkedjen a felsőoktatásban dolgozók bére és a hallgatók állami támogatása. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviselői kiemelték: a tervezett 14,5 százalékos béremeléssel szemben legalább 19-20 százalékos emelésre lenne szükség a bérek szinten tartásához. Kifogásolták, hogy a béremelések harmadát az intézményeknek maguknak kell kigazdálkodniuk. Sérelmezték azt is, hogy a hallgatók ötödik éve ugyanannyi, 65 ezer forintos állami támogatása nem emelkedne. A HÖOK bírálta, hogy a Művelődési és Közoktatási Minisztérium közalapítványt kíván létrehozni a közép- és felsőoktatásban tanulók számára, de elmulasztotta az egyeztetést az érintettekkel, holott ez törvényi kötelezettsége lenne.

Albánia: Berisha veszített Bejelentette visszavonulási szándékát az albániai választások vesztese, Berisha államfő. A szavazatok összeszámlálása és az ellenzéki szocialisták győzelmének bejelentése után feszültséget okozott a fővárosban, hogy Fino, az ideiglenes nemzeti megmentési kormány miniszterelnöke megtagadta Berisha parancsainak végrehajtását, így a rendőrség különleges alakulatai és az elnöki gárda katonái órákig álltak egymással szemben az elnöki palota és a miniszterelnöki hivatal körül, valamint a város főterén. A választások vasárnap lebonyolított második fordulója kisebb részvételi aránnyal, de incidensek nélkül zajlott azon választókörzetekben, ahol az első fordulóban senki sem ért el 50 százalékos vagy nagyobb győzelmet.

Betiltotta a szlovák oktatási tárca azt a PHARE-támogatásból megjelentetett szlovák történelemtankönyvet, amelyet erősen antiszemita szemlélettel írt egy páduai egyetemi tanár, Milan S. Durica.

Határozatképtelenség miatt nem tudta elfogadni a parlament hétfői ülésén napirendjét: az ellenzéki képviselők nem szavaztak, a kormánypártiak pedig nem voltak annyian, hogy határozatképes lett volna a ház. Napirenden többek közt az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítása lett volna.

Menesztette szexbotrányba keveredett igazságügy-miniszterét Borisz Jelcin orosz elnök. Valentyin Kovaljovról néhány hete egy bulvárlap közölt fotókat, amelyeken egy orosz maffiózók által fenntartott szaunában prostituáltakkal látható.

Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere kapcsolatban áll a Hezbollahhal - írta a kormányon lévő Demokrata Párt lapja. A szervezet Funar korábbi ígéretére hivatkozva levelet írt a polgármesternek, hogy segítse a Hezbollah által megnevezett fiatalok bejutását a kolozsvári egyetemre.

Hamarosan sor kerül a kolozsvári magyar főkonzulátus megnyitására - ígérte Alexandru Farcas Kolozs megyei prefektus Szőcs Ferenc bukaresti magyar nagykövetnek. A konzulátus megnyitását azért halasztották el, mert nem talált még megfelelő ingatlant a kolozsvári helyhatóság.

Negyvenezer aláírást gyűjtött a kulturális alaptörvények megalkotása érdekében a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete. Azt szeretnék, ha a kormány sürgősséggel tűzné napirendre a kérdést.

Alkotmányellenesnek ítélte Simsa Péter, az egészségbiztosítási önkormányzat alelnöke a parlament előtt fekvő egészségügyi törvényjavaslatot. Hozzátette azt is, az egészségbiztosítási alap hiánya elérheti a 60 milliárd forintot.

Ismeretlen tettesek 30 ezer liter bort folyattak Belgiumban az antwerpeni dokkok vizébe. A tettesek kinyitották a kikötőben található hatalmas tartályok csapjait. Mire a rendőrség a borszagra felfigyelő dokkszemélyzettől értesült a helyzetről, mind a harmincezer liternyi nedű kifolyt.

A spanyol rendőrség vette kezébe azt a különös ügyet, amelynek során egy tehenet négy üveg whiskyvel itattak le egy falusi fesztiválon; az állat bele is pusztult az alkoholmérgezésbe. Az eset kapcsán perrel fenyegetőznek az állatvédők, akik már régóta elítélik a spanyol falusi fesztiválokat, amelyeken brutálisan megfélemlítenek, illetve megölnek különböző állatokat.

A csernobili atomerőmű-baleset következtében megbetegedett gyermekek közül hatvanan egy hónapos gyógykezelésre a Massachusetts állambeli Bedfordba érkeztek. A gyermekek közül sokan még nem is éltek az 1986-ban történt erőműbaleset idején. A levegő, a víz, az élelem tartósan magas sugárszintje következtében betegedtek meg rákban, fehérvérűségben és más betegségekben.

A Fülöp-szigetek egyik leghíresebb strandjának hírnevéért kénytelen volt vízbe ereszkedni az ország idegenforgalmi minisztere: Mina Gabor rövid úszásával azokat a jelentéseket igyekezett megcáfolni, amelyek szerint a Boracay-sziget körüli vizek állapota egészségügyi szempontból katasztrofális.

Súlyos olajkatasztrófát okozott az a japán tulajdonban levő, panamai zászló alatt közlekedő, 147 ezer tonnás, Diamond Grace nevű tankhajó, amely a múlt héten a Tokiói-öbölben Yokohama kikötőjétől alig hat kilométerre zátonyra futott. 13 ezer tonna olaj ömlött a tengerbe, 5,5 kilométer átmérőjű területen terjedve szét a víz felszínén. A parti őrség hajói a szennyeződés terjedését megakadályozó hálóval vették körül a tankhajót; a Tokióig terjedő olajszagtól többen rosszul lettek.

Az ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460. Drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.