Politikai hírek

  • 1997. augusztus 28.

Belpol

Mostar: újjáépül az Öreghíd
Visszaérkezett a horvátországi Okucaniba az SFOR alakulataihoz vezényelt magyar műszaki kontingens, amelynek tagjai megvizsgálták a világörökség részét képező, 1566-ban épült mostari Öreghíd roncsait a Neretva folyóban. A hidat többek közt a magyar katonák segítségével állítják helyre; a feladatot nehezíti, hogy a négy éve találatot kapott és a Neretvába zuhant híd több, egyenként 20-40 tonna súlyú darabját egyben kell a folyóból kiemelni. A magyar Hídépítő Rt., amely már több, a térségben lerombolt híd újjáépítésében is részt vett, több tízmillió forintnyi ingyenmunkát ajánlott fel a város vezetésének.

A Mol fizet - de nem felelős? A Magyar Olaj- és Gázipari Rt. (Mol Rt.) üzemanyag-szivattyúkkal kapcsolatos vizsgálatának eredménye szerint egy régi üzemanyagszállító csővezetéken keresztül kerülhetett az üzemanyagba a korróziós anyag, amely az elmúlt hetekben számos, észak-magyarországi benzinkútnál tankoló autó berendezéseit károsította meg, az esetek többségében több tízezer forintos javítási számlákat okozva. A Mol illetékesei szerint a csővezetékből "csak kimutathatatlan mennyiségű" kéntartalmú vegyület került a benzinbe. Az Aral benzinkúthálózat Németországban végeztetett vizsgálatai szerint is klórtartalmú vegyület - amely szerintük "csak technológiai hiba révén kerülhetett a benzinbe" - okozhatta az alkatrészek meghibásodását. Ennek ellenére az Aral ismét a Mol Rt.-től vásárol benzint, a Mol pedig bejelentette: aki számlával tudja igazolni vásárlását, és autója benzinszivattyúja elromlott, annak a kárt a Mol megtéríti.

Mohi atomerőmű: súlyos bécsi kritika A mohi atomerőmű biztonsága megfelel a nyugat-európai biztonsági követelményeknek - állította az erőmű igazgatója azt követően, hogy a Global 2000 nevű környezetvédő szervezet osztrák lapokban megjelentette azt az osztrák kormányjelentést, amely a Bécstől mintegy 150 kilométerre 1984 óta épülő atomerőmű biztonságát elemzi. A kilenc szakértő által még 1995-ben írt és mostanáig titkos anyagként kezelt jelentés szerint egy esetleges mohi baleset Ausztriát a csernobili katasztrófához képest ezerszeres sugárzással fenyegetné, rossz időjárási körülmények hatására pedig Bécset olyan sugárzás is érhetné, mint amilyen az erőmű 18 kilométeres körzetében lenne. Az erőmű igazgatója azt állítja: a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megvizsgálta a készülő erőművet, és 87 biztonságerősítő intézkedést javasolt - azt azonban nem részletezte, ebből hány valósult meg. Az épülő atomerőműben a napokban - a tervezettnél korábban - megkezdődött a hűtőrendszer vízpróbája.

Sátoraljaújhely: lezárult az ombudsman vizsgálata Sátoraljaújhely önkormányzata "megsértette az igazságszolgáltatás bírói monopóliumát, az ártatlanság vélelmét, a mozgás szabadságát és a tartózkodási hely megválasztásának szabadságát, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmát" - állítja Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman most lezárult vizsgálata után. Sátoraljaújhely képviselőtestülete egy júniusi ülésén úgy határozott: nemkívánatos személyeknek nyilvánít néhány, a város életébe beilleszkedni nem tudó állampolgárt, és ennek érdekében a városból való elköltözésüket törvényes eszközökkel támogatja, illetve megakadályozza hasonló személyek Sátoraljaújhelyre költözését. A több emberi jogi szervezet felháborodását kiváltó ügy kapcsán Laczkó Károly, a város polgármestere a határozatban említett - történetesen cigány - családok bűnözését genetikai okokkal magyarázta. A polgármester az emberi jogi szervezetek felszólítása nyomán sem volt hajlandó elnézést kérni kijelentéséért. Állította ugyanis, hogy pusztán szerkesztői manipuláció történt: az őt megszólaltató riporternek ő nem említette a genetikát mint érvet a romákkal szemben.

A pápa Párizsban Párizsi látogatásának utolsó napján II. János Pál pápa mintegy egymillió katolikus hívő előtt celebrált miséjén bocsánatot kért a protestánsoktól, amiért 1572-ben, Szent Bertalan éjszakáján katolikus hívők hetvenezer protestánst gyilkoltak meg. A katolikus egyházfő boldoggá avatta a Sorbonne egy múlt században élt professzorát, és hangsúlyozottan "magánjelleggel" ellátogatott Patrick Lejeune genetikus professzor sírjához is - baloldali körökben ellenkezést váltott ki a látogatás, a professzor ugyanis a francia abortuszellenes mozgalom egyik elindítója volt. A bocsánatkérés kapcsán a pápa szót emelt a vallási türelmetlenség ellen és az egyházak összefogása mellett. Az egyházfő a katolikus fiatalok világtalálkozójának vendégeként találkozott a világ minden részéről érkezett 300 ezer fiatal hívő képviselőivel. Franciaországi látogatása előtt egy francia katolikus lapnak a pápa úgy nyilatkozott: az egyház az egész Nyugaton, így Franciaországban is "hanyatlik a vallásgyakorlás tekintetében".

Ismét hallgatói demonstrációk ősszel? Először a felsőoktatási intézményekben, később azonban akár az utcán is szervezne demonstrációkat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), amennyiben követeléseiket nem veszik figyelembe az illetékesek - jelentette be Skultéty Tamás, a valamikori HÖKOSZ utódszervezetének elnöke. A szervezet szorgalmazza, hogy jövőre legalább 25 százalékkal emelkedjen a hallgatói normatíva, illetve az 1992 óta változatlan jegyzettámogatási összeg. A szeptemberi beiratkozásokkal egy időben a hallgatók között aláírásgyűjtést indít a szervezet, és megkeresik a parlamenti pártokat, valamint a kormányfőt, a pénzügy- és a művelődési minisztert, hogy mielőbb tárgyalások kezdődhessenek. Ha javaslataikat nem fogadják el a megkeresettek, demonstrációkat szerveznek - mondta az elnök. Az aláírásgyűjtő íveket "a szolidaritás jegyében" nemcsak a felsőoktatási hallgatók, hanem minden állampolgár aláírhatja majd.

Bosznia: államszakadás? A Nyugat mentheti meg a boszniai szerb államot a kettészakadástól - jelentette ki Biljana Plavsic, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke az egyik jugoszláv televíziós csatornának adott interjújában. Továbbra is robbanásveszélyes a helyzet Banja Lukában, ahol az elnökasszonyhoz hű erők újabb rendőri objektumot foglaltak el, míg a Plavsic által feloszlatott parlament elnöke, Dragan Kalinic Paléban azt mondta: a válságot békés eszközökkel kívánják kezelni, de nem zárható ki "más megoldás sem". A boszniai szerb kormány Paléban bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait Plavsic-tyal, ugyanakkor az EBESZ-ben részt vevő 54 ország képviselői Bécsben rendezett tanácskozásukon az elnökasszonyt biztosították támogatásukról. Az SFOR helyszínen tartózkodó erői ismét megerősítették, hogy meg kívánják akadályozni a két oldal esetleges összecsapását.

Visegrádi csúcs - Krakkóban A magyar, a lengyel és a cseh miniszterelnök egyaránt fontosnak tartja, hogy a most megindult NATO- és EU-csatlakozás után ne alakuljanak ki új törésvonalak Európában - jelentette be Horn Gyula Wlodzimierz Cimoszewicz lengyel és Václav Klaus cseh kormányfővel folytatott tárgyalásai után. A miniszterelnökök krakkói találkozójukon hangsúlyozták: a három ország nem konkurenciája egymásnak, épp ellenkezőleg; számos területen - így például a haderők modernizálásától a jogharmonizációig - az eddigi együttműködés szorosabbra fűzése a cél. A találkozón döntöttek arról, hogy a jövőben a három ország kül- és hadügyi szakértői rendszeres konzultációkat tartanak majd. Horn megemlítette: mindhárom ország érdekelt abban, hogy Szlovéniával és Romániával tovább fejlesszék az együttműködést, valamint hogy Szlovákia is mihamarabb teljesíteni tudja a csatlakozás feltételeit.

Kuncze: az ellenzék a spekulációt támogatja A kormány értelmetlennek tartja az ellenzéki pártok és a Gazdakörök Országos Szövetsége által kezdeményezett ügydöntő népszavazás kiírására vonatkozó aláírásgyűjtést a külföldiek termőföldhöz jutásának megakadályozására - áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében. A kabinet álláspontja szerint a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény módosítása az ellenzéki szándékkal egy irányba mutat: elősorban azokat kell földtulajdonhoz juttatni, akik helyben laknak és földművelésből kívánnak megélni. Kuncze Gábor belügyiniszter egy hét végi rendezvényen ehhez hozzátette: az ellenzéki pártok a magyar föld védelmének szlogenjével ténylegesen a zsebszerződések fenntartását és a spekulatív földvásárlásokat támogatják. Az SZDSZ elnöke szerint az ellenzéki pártok igazi célja az, hogy a népszavazással olyan címjegyzékeket szerezzenek, amelyeket a választási kampány során kopogtatócédulák gyűjtéséhez használhatnak fel.

Augusztus 20: megemlékezések Magyarország ismét eljutott a Szent István-i kiindulópontra, joggal várhatja meghívását az Európai Unióba - mondta Göncz Árpád köztársasági elnök a budai Várban, az augusztus 20-i állami ünnepségen. Az államfő hozzátette: ha csatlakozásunk valóra válik, le kell mondanunk ugyan önrendelkezésünk egy részéről, de beleszólást kapunk Európa jövőjének alakításába. A miniszterelnök Ópusztaszeren tartott beszédében az EU-csatlakozás dátumát az ezredforduló körülire tette; Horn szerint az értelem győzelme, hogy a század végére a Kárpát-medencében megbékélés születik a népek között. Kovács László külügyminiszter Budapesten a határon túli magyar szervezetek képviselőivel találkozva hangoztatta: a határon túli magyar politikusok már reálisan látják hazánk három fő külpolitikai cselekvési irányát, azaz az összefüggést az euroatlanti integráció, a jószomszédi kapcsolatok építése és a határon túli magyarok támogatása között.

Szeptember 1-jétől tilos lesz a gyógyszereket nevükön reklámozni: csak a hatóanyag nevét említhetik meg a gyógyszertárak egy most megszületett népjóléti miniszteri rendelet szerint. Teljesen tilos lesz vényköteles orvosságot, továbbá oltóanyagot és drogtartalmú terméket reklámozni.

A Református Világszövetség napokban befejeződött nagygyűlésének zárónapján a résztvevők nyilatkozatban emelték fel szavukat többek közt a nemzeti és etnikai kisebbségekkel szembeni igazságtalanságok ellen.

Tizenhét német rendőr áll egy berlini bíróság előtt: egyebek mellett azzal vádolják őket, hogy rendszeresen és súlyosan bántalmaztak tüntetőket és letartóztatottakat bevetéseik során az utóbbi években.

Aláírták a Kereskedelmi és Hitelbank privatizációs szerződését: a bank tíz százalékát megtestesítő egymilliárd forintos részvénypakettért 30 millió dollárt fizetett egy belga-ír konzorcium; év végéig a K&H többségi külföldi tulajdonba kerül.

A szlovákiai ellenzék megemlékezést tartott a Varsói Szerződés csapatai 1968-as bevonulásának emlékhelyein. A szónokok szerint a bevonulás is azt támasztja alá, hogy Szlovákiának erős szövetségesekre van szüksége - azaz mielőbb csatlakoznia kell a NATO-hoz.

Ukrán-amerikai hadgyakorlat kezdődött a Krím-félszigeten Törökország, Bulgária, Grúzia és Románia részvételével. A gyakorlatot élesen bírálta Oroszország.

Egymilliónál is több a házi szúnyog által terjesztett, járványos agyhártyagyulladást okozó vírussal fertőzöttek száma Romániában - a közeljövőben hatmillió fertőzés várható; tavaly ötszázan haltak meg e betegségben Romániában.

Külföldi segítséget vár Albánia az Olaszországba menekült albánok hazatelepítésére. Az albán belügyminiszter szerint a menekültek visszafogadása előtt munkahelyet és lakást kell teremteni nekik külföldi hitelekből.

A paksi atomerőmű leállított 3. blokkjának kényszerpihenőjét legalább egy héttel meghosszabbítja, hogy az újabb ellenőrzés során ismét rendellenességet találtak a néhány nappal korábban műszaki hiba miatt automatikusan leállt blokkban. A reaktor állása napi 40 millió forint veszteséget okoz.

Az amerikai energiaügyi minisztérium egy villamos áramot termelő atomerőműben akar helyet bérelni az atomfegyverekhez szükséges trícium előállítására. Mivel a katonai célú erőműveket 1988-ban elöregedés miatt bezárták, nem tudják honnan pótolni a tizenkét év felezési idejű izotópot.

Kelet-Kínában már 100 fölé emelkedett a Winnie névre elkeresztelt tájfun áldozatainak száma. A szélvihar 11 órán keresztül tombolt, több tízezren maradtak hajlék nélkül. Tájfun pusztított Tajvanon és a Fülöp-szigeteken is: mintegy 80 ember vesztette életét.

Emberevő medvék garázdálkodnak az orosz Távol-Keleten: Habarovszk környékén az elmúlt napokban két embert is megöltek. Vadászok egy példányt kilőttek a feltételezhetően 4 tagú medvecsapatból, a helyi lakosságot óvatosságra intették.

Kígyómarás miatt szállítottak kórházba egy férfit, akit Borsod megyében, gombagyűjtés közben mart meg egy keresztes vipera. Zoológusok szerint a Hernád folyón túli területeken több mint ezer, a parlagi viperához hasonlóan védett keresztes vipera él. A viperamarás egyébként gyógyszerrel gyógyítható.

Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460.

Drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.