Politikai hírek

  • 1997. október 16.

Belpol

Kuba: újra Castro
Fidel Castro hétórás beszédével kezdődött és újraválasztásával, valamint bizalmasainak tisztségeikben való megerősítésével zárult a kubai Kommunista Párt V. kongresszusa. Fidel Castrót és testvérét, Rault újraválasztották a párt első titkári, illetve helyettesi posztjára. A pártkongresszus határozott az aktuális gazdaságpolitikáról is: az állami vállalatok hatékonyságát a határozat szerint javítani kell, a magánkezdeményezések azonban továbbra sem kaphatnak nagyobb hangsúlyt Kubában. Castro egyik bizalmasa közölte: a tömeges béremelések kívánatosak lennének ugyan, de "makrogazdasági megfontolásokból továbbra is be kell fagyasztani a béreket". A pártkongresszus egyébként Che Guevara "árnyékában" zajlott: felravatalozták és egy nemsokára elkészülő mauzóleumban helyezik majd el az egykori kommunista forradalmár nemrég megtalált földi maradványait.

MSZP: bírság Több mint ötmillió forinttal kevesebb költségvetési támogatást folyósít a Pénzügyminisztérium 1998-ban a Magyar Szocialista Pártnak (MSZP), ha figyelembe veszi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatának eredményét. Az ÁSZ felszólította a pártot: ugyanekkora összeget fizessen be a kincstárba 1995-96-os tiltott gazdálkodásból származó bevételei miatt. Az ÁSZ-ellenőrzés az országos központra, valamint a budapesti és két megyei szervezetre terjedt ki, és minden egységnél találtak hiányosságokat. A számvevőszék arra is kötelezte az MSZP-t, hogy helyesbítve tegye közzé 1995-96-os mérlegeredményeit is, mert az nem fedi a valóságot - egyebek között hibásan könyveltek el egy 60 millió forintos tételt. A tiltott gazdálkodásból származó bevételek nagy része az ÁSZ szerint a párt és a képviselőcsoport közötti pénzügyi kapcsolatból származik. Kósáné Kovács Magda bejelentette: az MSZP elfogadja az ÁSZ jelentését.

Strasbourg: csúcstalálkozó Az európai demokráciák fokozott együttműködését helyezték kilátásba az emberi jogok védelmében az Európa Tanács (ET) strasbourgi csúcstalálkozóján részt vevő állam- és kormányfők a konferencia végén közzétett nyilatkozatban, illetve a hozzácsatolt akcióprogramban. A kétnapos ET-csúcs záró sajtótájékoztatóján Chirac francia államfő vitába szállt azokkal a nézetekkel, melyek szerint a találkozó, sőt a szervezet működése felesleges lenne, mert tagjainak egy része ma sem tartja be az ET emberi jogi normáit. A zárónyilatkozat szoros együttműködést ígér az idegengyűlölet ellen és a kisebbségi jogok érvényesítése terén is. Megállapodás született az ember klónozásának tilalmáról, továbbá arról, hogy a közeljövőben kineveznek egy európai emberi jogi biztost. A csúcstalálkozón szó esett a korrupció, a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem veszélyeiről is; a zárónyilatkozat szerint az ET tagállamai közösen keresik majd a megoldást e kérdésekben.

Katonák tüntettek Mintegy száz fegyvertelen, egyenruhás hivatásos katona tüntetett Budapest belvárosában, követelve, hogy a szolgálati törvényben meghatározott időpontnál egy évvel korábban, azaz már 1998. január 1-jétől vezessék be a magasabb fizetéseket garantáló illetménytáblát. A honvédszakszervezet (HOSZ) hívására utcára vonuló egyenruhások azután döntöttek a demonstráció mellett, hogy nem tudtak megállapodni a Honvédelmi Minisztérium felső vezetésével a kérdésben. A HOSZ mellett a többi fegyveres szolgálat szakszervezeteinek képviselői is megjelentek a demonstráción. Az illetmények jövő év elejétől folyósítandó emelésével a katonák a köztisztviselői bérszínvonalat érték volna el. Az emelést szerintük az is indokolja, hogy a haderőreform és a NATO-csatlakozás miatt 1999 előtt, már idén megnövekedtek a hivatásos katonák feladatai.

Szlovákia: körvonalazódó választási párt Egyre reálisabb a veszélye annak, hogy az új szlovák választójogi törvény 15 százalékos küszöböt állít a parlamentbe bejutni kívánó hárompárti magyar koalíció elé - véli a koalíció egyik pártja, a Magyar Polgári Párt. Hét végi országos választmányi ülésükön ezért egy magyar választási párt megalakítását javasolták; hasonló kezdeményezést korábban már az Együttélés Mozgalom is szorgalmazott. A koalíció tagjai még 1997 végéig meg kívánnak állapodni a részletekről, hogy a jövő évben esedékes választásokon már egységesen indulhassanak. Meciar szlovák miniszterelnök (képünkön) bejelentette: a kormánypártok mindenképpen módosítani kívánják a választási törvényt; ennek értelmében az egész ország egyetlen választási körzet lenne. A New York Times elemző cikkében a magyar-szlovák viszonyról azt állította: Meciar úgy beszél, mintha a magyar-szlovák alapszerződés nem is létezne.

ÉT: nincs megállapodás Nem született megállapodás az Érdekegyeztető Tanács (ÉT) legutóbbi ülésén a szociális partnerek között annak ellenére sem, hogy a kormány engedett a szakszervezeteknek, és a munkaadók terhein is könnyítene. A kormány támogatja azt a szakszervezeti javaslatot, hogy egyről ötmilliárd forintra növekedjen az üdülési támogatás mértéke, illetve hogy a jelenleg 1800 forintos egészségügyi hozzájárulás január helyett februártól emelkedjék 2100 forintra. A szakszervezetek további engedményt várnak például az adójóváírás 4200 forintra emelésével és az étkezési hozzájárulás 2000 forintra növelésével. A munkáltatók terheit csökkenti, hogy februártól megszűnik a 0,3 százalékos bérgarancia-hozzájárulás; emellett kitartanak az egészségügyi hozzájárulás szintjének befagyasztása mellett, és javasolják az iparűzési adó csökkentését is.

Maczó Ágnes sztrájkelnök A Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége (Metész) október végén újabb tüntetést rendez: Kiskőrösön a külföldiek termőföldtulajdon-szerzése és az alacsony felvásárlási árak miatt tiltakozók sztrájkbizottságot állítottak, melynek elnökévé G. Nagyné dr. Maczó Ágnest, a parlament kisgazdapárti alelnökét választották. A politikusnő arra szólított fel, hogy blokádhoz vezető tüntetéssorozatot indítsanak, "védjék meg a magyar földet, mert ez az alkotmányos". Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke megdöbbentőnek nevezte, hogy a parlamenti tisztségviselő törvénytelen eszközök alkalmazására és zavarkeltésre szólított fel. Emiatt figyelmeztetésben részesítette G. Nagynét, és felszólította a kisgazdákat, "vonják le a következtetéseket". Torgyán József, az FKgP elnöke erre úgy reagált: a frakció nem foglalkozik a képviselőnő kijelentéseivel, sem visszahívásával.

Garé: kárelhárítás 2,7 milliárd forintot fordít a garéi veszélyeshulladék-tároló környékén keletkezett környezeti károk felszámolására a Budapesti Vegyi Művek Rt. (BVM Rt.), amely a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján mintegy 16 ezer tonna klórtartalmú hulladékot halmozott fel a baranyai község melletti tárolóba. A veszélyes anyagot tároló hordók mára szétrothadtak, tartalmuk a földbe szivárog. A Központi Környezetvédelmi Alapból 900 millió forinttal támogatják az rt kárelhárítási munkáit, további 1,6 milliárdos összeghez kamatmentes világbanki hitel útján jut a cég. A BVM Rt. vállalta, hogy 1998 végéig 5000 tonna veszélyes hulladékot megsemmisít - a jelenlegi tervek szerint külföldi égetőkben -, de továbbra sem tett le korábban nagy vitát kiváltó tervéről, hogy a közelben francia befektetők segítségével saját égetőművet építsen a hulladék többségének megsemmisítésére.

Békés: tovább terjed a hepatitis Megszaporodtak a hepatitises (fertőző májgyulladásos) megbetegedések a Békés megyei Békés környékén: a gyulai kórházban nyolcvan fertőzött ember fekszik - tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot a gyulai kórház fertőzőosztályának vezető főorvosa. Békésben közel fél ezer, nyomortelepi körülmények között élő, többségében roma családot fenyeget a járvány, bár korábban úgy tűnt: a nyár végi fertőzéshullám megállt. Szakemberek egyelőre nem tudták kideríteni, mi okozta az újabb fertőzési hullámot, mert a kiváltó okként eddig feltételezett rossz higiénés körülmények a térségben Békésre és környékére jellemzők, de Kelet-Magyarországon is észleltek hasonló megbetegedéseket.

Észak-Írország: nagy találkozó 1921 óta először találkozott egymással hétfőn brit miniszterelnök és a Sinn Fein vezetője. Tony Blair és Gerry Adams (képünkön) találkozója megfigyelők szerint igen fontos állomása a brit kormány és az IRA politikai szárnya közti közeledésnek. Blair immár másodszor utazik májusi kormányfővé választása óta Észak-Írországba. A találkozó létrejöttét az ulsteri unionisták - a brit fennhatóság megmaradását pártoló mozgalom - újabb vereségeként könyvelik el. Õk korábban követelték, hogy a Sinn Fein addig ne vehessen részt a rendezési tárgyalásokon, amíg az IRA nem vállal kötelezettséget fegyverei leadására, a brit kormány azonban hajlandó volt tárgyalni a Sinn Feinnel, miután az IRA nyáron tűzszünetet hirdetett.

Morze

Raoul Wallenberg-emlékérmet kapott bátorságáért és szolidáris kiállásáért Horváth Tamás, akit - mint arról a Narancs is beszámolt - szélsőjobboldali fiatalok támadtak meg Gyöngyösön. A fiatalok antiszemita és rasszista jelszavakat skandáltak; amikor Horváth Tamás megkérdezte tőlük, miért, és azt állította, hogy ő maga is zsidó, súlyos sérüléseket okozva, megverték.

Újabb robbantásos merényletet követtek el Budapesten, és ezúttal járókelők is megsérültek: a III. kerületi Szépvölgyi úton egy, a közeli fához támasztott kerékpárra erősítettek robbanószert, amely súlyosan megsebesítette Hoffmann Istvánt, akit válságos állapotban kezelnek. A rendőrség nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a merényletnek köze lehet Prisztás József tavalyi meggyilkolásához.

Lemondott tisztségéről Gulyás Erika, a Magyar Rádió Krónika műsorainak főszerkesztője. A Kossuth adó főszerkesztőjének tájékoztatása szerint Gulyás Erika azért távozott, mert a szerkesztőség új munkatársainak felvétele kapcsán nem egyezett a véleménye az adó főszerkesztőjével. (Lásd még: 14-16. oldal.)

A nyugat-mexikói Acapulco városát a 220 kilométeres óránkénti sebességgel tomboló hurrikán és a heves esőzések után két méter magas sárfolyam öntötte el, több mint száz ember halálát okozva. Nyugat-Mexikót katasztrófa sújtotta területté nyilvánították. Szakemberek szerint csak a károk felmérése is hónapokig tarthat.

Felfüggesztette a bíróság Tocsik Márta polgári perét. A Fővárosi Bíróság múlt heti tárgyalásán a jogásznő azt kívánta bizonyítani, hogy számos szakértőt foglalkoztatott az ÁPV Rt. és az önkormányzatok közötti szerződések előkészítése során. A polgári bíróság úgy döntött: a büntetőper jogerős ítéletének ismeretében hozza meg döntését.

Egy átlagos foglalkoztatott Magyarországon 90 percet dolgozik egy Big Mac áráért - derült ki a The Economist című lap felméréséből. Az újság minden évben a Big Mac-indexet használja arra, hogy összemérje különböző országok vásárlóerejét. A listán Magyarország előtt három ország - Venezuela, Oroszország, Indonézia - áll, a táblázat végén pedig az Egyesült Államok, Hongkong és Japán húsz perc alatti idővel.

Három rendfenntartó sérült meg, amikor pokolgép robbant a spanyolországi San Sebastianban, a kerékpáros országúti világbajnokságon. Feltételezések szerint az ETA baszk terrorszervezet követte el a robbantást a hét végén. Ezzel egy időben több ezren tüntettek, amiért a hét elején bíróság elé állították az ETA 23 vezetőjét.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?