Politikai hírek

  • 1997. november 6.

Belpol

Rádiócsatornák: privatizálva
Nem a legjobb anyagi ajánlatot tevő pályázó nyerte el azt a rádiócsatornát, amelyen jelenleg a Danubius rádió műsora hallható: az Országos Kereskedelmi Rádió Rt. ajánlata a harmadik legjobb volt. (Ezt a céget a brit Daily Mail and General Trust mellett egy másik brit cég, a Radiotrust, valamint az OTP Rt., a Wallis Rt. és a Danubius négy műsorvezetője - Boros Lajos, Buza Sándor, Rókusfalvy Pál és Róna Egon - alkotja.) A másik, eddig nem sugárzó rádiócsatorna nyertese a Hungária Rádió Műsorszolgáltató Rt., amelyet az amerikai Emmis és a Quantum Bank, a Credit Suisse First Boston és a Magyar Hírlap Rt. által alkotott csoport hozott létre. Mindkét konzorcium mind a két frekvenciára pályázott. A brit csoport 4,12 milliárd forintot ajánlott a Danubiusért, és - a vetélytárs 4,5 milliárdos ajánlatának ellenére -egyhangúlag nyerte el a frekvenciát az ORTT szavazásán. Révész T. Mihály ORTT-elnök sajtónyilatkozatai szerint a döntés "nem pénzügyi, hanem médiaszakmai szempontok alapján született meg". A két vesztes pályázó - a Juventus Rádió Rt. és egy szintén amerikai, a Clear Channel vezette Szuper Rádió Rt. - fontolgatja, hogy pert indítanak kifogásaik alapján. A nyerteseknek 1998. február közepéig kell megkezdeniük adásukat.

Izraeli-palesztin közeledés Izaeli harci gépek ismét bombázták a Hezbollah dél-libanoni állásait, egy nappal azt megelőzően, hogy hétfőn Washingtonban újrakezdődtek az izraeli-palesztin tárgyalások. A megbeszéléseket izraeli részről irányító külügyminiszternek nincs felhatalmazása, hogy kötelezettséget vállaljon a katonai kivonulás pontos menetrendjére. Izraeli szándék szerint meg kívánják győzni a palesztinokat: ha eltekintenek a kivonulástól, Izrael szünetelteti a megszállt területeken az építkezéseket. Az Arafat palesztin elnököt képviselő Mahmud Abbasz palesztin külügyminiszter, valamint a házigazda amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright előzetes nyilatkozataik szerint nem várnak túl sokat a találkozótól. Amennyiben a palesztinok nem fogadják el az izraeli ajánlatot, Izrael egyoldalúan kívánja meghatározni a kivonulás mértékét, és csak az új építkezések megkezdését szüneteltetnék, a már folyó építkezéseket be kívánják fejezni.

NATO-csatlakozás: konferenciák pro és kontra A NATO jelentős változáson ment át az utóbbi néhány évben, fő feladatává a válságkezelés, a békefenntartás és a humanitárius segítségnyújtás vált -jelentette ki Donald J. McConell, a NATO politikai ügyekért felelős másodfőtitkár-helyettese a múlt hét közepén a NATO, a Friedrich Naumann Alapítvány és az Országgyűlés közös szervezésében megrendezett konferencián. A tanácskozáson elhangzott, hogy a NATO-csatlakozás nagyobb érdekérvényesítési lehetőséget biztosít Magyarországnak. Szóba kerültek a csatlakozás költségei is: mint már korábban kiderült, Magyarországnak évente a NATO költségvetésének 0,65 százalékát kell állnia, ez 11,7 millió dollárt jelent. Kovács László külügyminiszter szerint a NATO-hoz csatlakozva az ország védelme egyharmadával kerül kevesebbe, mintha önállóan kellene erről gondoskodnunk. Egy az Alba Kör és egy amerikai civil szervezet által közösen rendezett hét végi konferencián az Alba Kör képviseletében megszólaló Csapody Tamás ismét sérelmezte, hogy a magyar kormány az elmúlt években mintegy 500 millió forintot költött NATO-propagandára, és ennek kapcsán szerinte megsértették a közbeszerzési és a médiatörvényt is.

Mégis konténerbe költöznek a romák? A székesfehérvári önkormányzat megszakította a kapcsolatot a Gettóellenes Bizottsággal (GEB). A város fenntartja azt a határozatát, hogy a Rádió utcából a városhatáron kívülre, konténerekbe költözteti a romákat. A GEB felkérésére Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman vizsgálatot kezdeményezett. A GEB a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatalt is vizsgálatra kérte fel. Amennyiben a vizsgálatok egyike sem marasztalja el a fehérvári önkormányzatot, a GEB tüntetést szervez. Kőszeg Ferenc szabad demokrata képviselő, a GEB-tag Magyar Helsinki Bizottság elnöke a parlamentben felolvasta az SZDSZ nyilatkozattervezetét, melyben sürgetik az antidiszkriminációs törvény megalkotását.

Franciaország: kamionosblokád Magasabb béreket követelve emeltek úttorlaszokat francia kamion-, busz- és mentőautó-sofőrök Franciaországban. A legnagyobb munkaadókat tömörítő szervezet és a vele tárgyaló két szakszervezet nem jutott egyezségre, vasárnap este megkezdték az útelzárásokat. Hétfői lapzártánk idején tizenötnél több várost "zártak körbe" a kamionosok, csak a személyautókat engedve át az úttorlaszokon. Járművekkel vették körül több üzemanyag-tároló környékét, és torlaszokkal akadályozzák a calais-i kompkikötő működését, nem engedve a teheráruk ki- és berakodását. A kikötő lezárása komoly gondot jelent a Franciaország és Nagy-Britannia közötti kompközlekedésben is.

Orosz-japán csúcs: békeszerződés? Politikai, gazdasági és pénzügyi együttműködésről írt alá megállapodást Borisz Jelcin orosz államfő és Hasimoto Rjutaro japán miniszterelnök, aki egyúttal látogatásra hívta Jelcint Japánba. A tervezetben szerepel a tőkebefektetések ösztönzése, az orosz gazdaság világgazdaságba való integrációjának elősegítése, az oroszországi reformok fokozottabb mértékű támogatása, együttműködés képzési és energetikai kérdésekben. Megállapodtak arról is, hogy a két ország védelmi minisztériumai ezentúl fokozottabban működnek együtt. A most kibontakozó kapcsolatok a jövőben lehetőséget teremthetnek arra is, hogy Oroszország és Japán a második világháború után több mint ötven évvel békeszerződést kössön; ezt eddig a Kuril-szigetcsoporthoz tartozó négy sziget (melyeket a szovjet csapatok 1945-ben foglaltak el) kapcsán fennálló területi vita gátolta. (Lásd még: 22. oldal.)

USA: katonai beavatkozás Irakban? Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúan figyelmeztette Irakot azután, hogy az iraki hatóságok szerdán kitiltották az országból az ENSZ lefegyverzési különbizottságának tíz amerikai tagját. Irak döntését azzal indokolta, hogy a bizottság az Egyesült Államok politikai eszközévé vált és Washington így meg tudta akadályozni az Irak elleni nemzetközi szankciók enyhítését. A The Observer című brit lap értesülése szerint azonban a kiutasítás oka, hogy az ENSZ-szakértők közel jutottak egy rejtett iraki biológiai fegyverraktárhoz, ahol a rendkívül pusztító VX nevű idegmérget tárolják. Irak cáfolja a lapértesülést. Az Egyesült Államok az incidens után nem zárta ki katonai erő alkalmazását. Primakov orosz külügyminiszter Kairóban kijelentette: Moszkva ellenzi a kialakult helyzet katonai megoldását. Az Arab Liga is arra kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy békés eszközökkel rendezzék a konfliktust. Francia, orosz és jordániai részről Szaddám visszakozását követelik.

1998-as választás: Lezsák aggódik Lezsák Sándor, az MDF elnöke levelet írt a parlamenti pártok vezetőinek: ebben sürgeti, hogy közösen lépjenek fel a választások tisztaságának ellenőrzéséért. A felvetésből azután lett politikai vita, hogy Lezsák az Európai Demokratikus Unió (EDU) sajtótájékoztatóján indítványozta: az ellenzék közös számítógépes rendszert állítson fel a mulasztások ellenőrzésére, és ehhez kérjen külföldről segítséget; Orbán Viktor Fidesz-elnök pedig az ellenzéki aláírásgyűjtéssel kapcsolatos kormányzati magatartásból arra következtetett, hogy a választási csalás sem kizárt az 1998-as parlamenti választásokon. Az SZDSZ frakcióvezetője, Szent-Iványi István és a párt elnöke, Kuncze Gábor is visszautasította az ellenzéki vezetők állításait. A szabad demokrata közlemény szerint az "ellenzéki vádaskodásokat" a választási eredményektől való félelem motiválja.

Kaltenbach: újabb vizsgálatok A kisebbségi oktatás helyzetét tanulmányozta Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa két hónapos, az egész országra kiterjedő vizsgálata során, amely egy miskolci tanácskozáson fejeződött be, ahol az ombudsman találkozott a Borsod megyei roma kisebbségi önkormányzatok képviselőivel. Több felszólaló is felhívta a kisebbségi biztos figyelmét, hogy az önkormányzatok a szülők beleegyezése nélkül vettek nyilvántartásba roma tanulókat, amikor felzárkóztató programokhoz igényelhető támogatásért pályáztak; előfordult munkahelyi diszkrimináció is. Az elhangzottak alapján az ombudsman több vizsgálatot is kezdeményezni fog. A sátoraljaújhelyi kitelepítési üggyel kapcsolatban elmondta: mivel az önkormányzat az állásfoglalását elutasította, a Borsod Megyei Közigazgatási Hivatalhoz - az önkormányzat felettes szervéhez - fordul a város jogsértő határozatának megsemmisítése érdekében.

Metész: tüntetés tiltás ellenére A bírósági határozattal is megerősített rendőrségi tiltás ellenére Budapesten és az ország négy megyéjében - igen kis részvétel mellett - tiltakozó akciót tartott a Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége (Metész). A Metész sztrájkbizottságának tagja, a parlament -hétfőn visszahívott -alelnöke, G. Nagyné Maczó Ágnes a rendezvényen kijelentette: a hatalom provokatív magatartása áll a demonstráció megtiltásának hátterében. A tüntetést a rendőrség a Hősök terénél és a Parlamentnél is feloszlatta. Zacsek Gyulát, a sztrájkbizottság tagját és Kósa Gyulát, a Metész alenökét -a rendezvény szervezőit - a rendőrség letartóztatta. A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja a tüntetéssel egy napon, hétfőn kizárta a párt frakciójából G. Nagynét, helyét Kávássy Sándor veszi át. Torgyán József egyébként a kizárás előtti napon még úgy nyilatkozott: G. Nagyné nem mint az FKgP politikusa, hanem mint parlamenti alelnök vesz részt a tüntetést szervező sztrájkbizottságban. (Lásd még: 47. oldal.)

Morze

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal elrendelte a Főpolgármesteri Hivatal volt közbeszerzési ügyvezetőjének és egyik helyettesének letartóztatását, mert felmerült a gyanú, hogy csúszópénzeket fogadtak el. Demszky Gábor főpolgármester intézkedése nyomán rövidesen beruházási főbiztos kezdi meg munkáját a hivatalban; a főbiztos minden beruházási ügyet közvetlenül ellenőrizhet majd.

A zsidóellenességet elfogadó keresztények sértik Istent és magát az egyházat -állapította meg a zsidóellenesség kereszténységen belüli gyökereit vizsgáló nemzetközi konferencia, amelyet a pápa kezdeményezésére a Vatikánban tartottak. A konferencia célja az volt, hogy történelmi összegzést készítsenek a pápának a kérdésről.

A kormány 1998-ban nem lát lehetőséget a fegyveres testületeknél a bérek további emelésére, mert az ország gazdasági helyzete ezt nem engedi. A kormányszóvivő elismerte ugyan, hogy a fegyveres testületekben dolgozók jelentős hátrányokat szenvedtek el, de kijelentette: az átlagosan 19,8 százalékosnál magasabb emelésre nincs pénz.

Szlovákia felajánlotta, hogy hazaszállítja a Nagy-Britanniában menedéket kérő szlovákiai romákat -közölte Meciar miniszterelnök. Az elmúlt hónapokban mintegy 1000 cseh és szlovák roma szállt partra a dél-angliai Doverben.

Pert vesztett a Magyarok Világszövetsége Nagy Csaba író, az MVSZ tagjával szemben: a szövetség főtitkára és egykori szóvivője valótlan, Nagy Csaba jó hírét veszélyeztető kijelentéseket tett a sajtóban.

A szlovák fél nem köti feltételekhez a tárgyalások megkedzését Bős-Nagymaros ügyében, de ragaszkodik ahhoz, hogy csak a vízlépcsővel közvetlenül összefüggő kérdések kerüljenek napirendre. Meciar Horn Gyula miniszterelnök levelére válaszolt; a leírtak alapján nem valószínű, hogy szóba kerülhet a Mária-Valéria híd újjáépítésének terve.

Megnyílt a Fővárosi Zöld Iroda, ahol több környezetvédelemmel foglalkozó szervezet dolgozik együtt. Az irodában helyet kapott a Duna Kör, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, az Egyetemi Zöld Kör, a Fauna Egyesület, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség, az Ökoszolgálat, a Süni Egyesület, a Természet Magazin, a Zöld Alternatíva Alapítvány és a Zöld Érdek Alapítvány.

Figyelmébe ajánljuk