A Funk-ügy: Műhiba

  • - p. szüts -
  • 1997. november 6.

Belpol

A dr. Funk Sándor elleni eljárásban (lásd: Fogyasztóvédelem, MaNcs, 1997. október 30.) a tanúvallomások számával csak a kérdőjelek szaporodnak. Azt, hogy mindenki kiemelt fontosságúként kezeli az ügyet, az is jelzi, hogy a múlt héten Berta Attila, a főváros rendőrfőkapitánya vállalkozott arra, hogy összezavarja a közvéleményt. Terve, a drogkérdésben kevéssé járatos újságírókkal megtámogatva, majdnem sikerült.
A dr. Funk Sándor elleni eljárásban (lásd: Fogyasztóvédelem, MaNcs, 1997. október 30.) a tanúvallomások számával csak a kérdőjelek szaporodnak. Azt, hogy mindenki kiemelt fontosságúként kezeli az ügyet, az is jelzi, hogy a múlt héten Berta Attila, a főváros rendőrfőkapitánya vállalkozott arra, hogy összezavarja a közvéleményt. Terve, a drogkérdésben kevéssé járatos újságírókkal megtámogatva, majdnem sikerült.

Gergelits Zsókát nem véletlenül hozta magával vidékről Berta Attila főkapitány. Berta úr sajtófőnöke időnként korábbi ismereteinek rabságába kerül: "A főkapitány fog tájékoztatást adni az ügyről, majd szólunk, hogy mikor!", mondja a szerkesztőségi titkárnak, de ha nincsenek szószátyár rendőrök a testületben, akkor sem a MaNcs, sem a 168 Óra, sem a Tizenhat óra közönsége nem ismeri meg a rendőrség álláspontját a Funk-ügyről.

Tájékoztatási kötelezettség

"Honnan veszi ezt maga, kik az informátorai?", teszi fel a középszintű újságírói kérdést Berta Attila dandártábornok a BRFK-n, amikor a 168 Óra riportere finoman figyelmezteti, hogy rendőrkapitány létére a szándékos tévedés esetébe került, és hogy nem fedi a valóságot az, hogy halott kezelt is kapott Depridolt Funk doktortól. A főkapitány egyre gyakrabban változtatja szemüvege helyét, integet, hadonászik vele a vita hevében, majd a mentőseregként közbeavatkozó Gergelits Zsóka elveszi a kérdezés jogát a riporternőtől, és biztos kézzel adja át álláspontjuk korrekt védelmezőjéhez, a Népszabadság bűnügyi újságírójához, aki kérdésével - "hát ugye a tanúk nem teljesen Grál-lovagok..." - visszatér a megszokott rendőrségi tájékoztatás rendjéhez.

"Tanultam pszichológiát, ismerem a testbeszédet, miért fél maga tőlem?", teszi fel a kérdést Berta Attila immár szűk körben, a miniszoknyás lábát keresztbe tévő ügyvédnőnek, akit nem engedtetett be a sajtótájékoztatóra. Pelle Andrea ugyan nem fél, de ennél közelebb álláspontjaik sem kerülnek egymáshoz. Az ügyvédnő szerint Berta úr sajtótájékoztatón elhangzott kijelentéseivel szemben házkutatási jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy a rendőrség igenis elvitt beteglistákat a Nyírő Gyula utcai kórházból; a dokumentumok mellett erre utal az is, hogy a múlt hét elején a rendőrség tizenöt olyan embert hallgatott ki tanúként, akik Funk doktor betegei voltak. Pelle Andrea úgy érzi, hogy a rendőrség már-már kegyként kezeli azt, hogy ő részt vehet az ügyben szereplő tanúk kihallgatásán, és ezt a sajtó számára úgy állítják be, mintha az ügyvédnő minden tanúvallomást - a Funk doktor ellen szólókat is - ismerne: "Azon a tizenöt tanúkihallgatáson, amelyeken én jelen voltam, egyetlenegy olyan ember volt, aki közvetlenül terhelő vallomást tett Funk doktor ellen. A többi vallomást, ami a doktor elleni eljárás előtt keletkezett, én a nyomozás lezárásáig nem ismerhetem meg", állítja Pelle Andrea, majd így folytatja: "De azt tudom, hogy ezek között vannak olyanok, amelyek a Nyírő Gyula utcai kórház addiktológiai osztályának fekvőbetegeitől származnak."

Egy nézőpont

Az ügy főszereplője jelenleg egy budai kórház onkológiai osztályán fekszik, Funk Sándor akkor is ott volt, amikor az osztályán az eljárás alapját képező Depridol-tablettatöbblet keletkezett. A doktor szerint érthetetlen az egész. Azt sem érti, miért próbálja a rendőrség ellene hangolni a közvéleményt, amikor Berta Attila bizonyítékként hozza fel azt, hogy a betegek kartonjait az ő szobájában találták meg a házkutatás során. "Az isten szerelmére, hát hol tartsa egy orvos a betegeinek kórrajzait, ha nem a szobájában. Én főorvosa vagyok az osztályomnak, a szobám zárható, hát mutassanak olyan orvost, aki máshol tartja az aktáit. Kérdezték tőlem a rendőrök, amikor bogarászták a Depridol-nyilvántartást, hogy miért nem adtam írásos utasítást a helyettesemnek a gyógyszerek kezelésére a távollétem idejére. Hát azért, mert ő az én beosztottam, elég kell hogy legyen, ha egyszerűen szólok neki. Azt mondta Berta úr a sajtótájékoztatón, azért kellett engem hátrabilincselt kézzel végigvinni a kórházon, nehogy kárt tegyek magamban. Ha viszont olyan fontos volt nekik az én testi épségem - amellett, hogy több mint ötvenéves, súlyos beteg vagyok -, akkor miért nem néztek rám két órán keresztül, amikor bilincs nélkül a rendőrség folyosóján a huzatban várakoztattak. Miért éjszaka kell engem kihallgatni? Ha engem valaki feljelent, akkor miért nem idéznek be, miért nem kérdeznek meg engem arról, hogy akkor most mi van? Én már az első házkutatás előtt tudtam, hogy nyomozás folyik ellenem, mondtam is akkor nekik, már vártam magukat, nekem nincs mit titkolnom", meséli Funk Sándor.

Nyilvánosság

Az ügyben a múlt héten tiltakozó nyilatkozatot adott ki több, a kábítószeresek gyógyítóit tömörítő szakmai szervezet: a Pszichiátriai Társaság, az Addiktológiai Társaság, valamint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet. E szerint veszélyes tendenciának tartják, ha néhány drogfüggő tisztázatlan körülmények között tett vallomásai alapján meghurcolhatnak orvosokat. Berta Attila dandártábornok sajtótájékoztatóján kijelentette: azért tartotta fontosnak nyilatkozni ebben az ügyben, mert Funk doktor kiszabadulása után "végigszaladgálta a szerkesztőségeket", hogy hangot adjon tiltakozásának. Funk doktor ellenben állítja: egy lapnál sem járt, őt először akkor kereste meg az RTL Klub, amikor az ügyész nem tartotta indokoltnak előzetes letartóztatásba kerülését.

"A nyomozó hatóságnak nem Funk doktor lejáratása volt a célja, és az sem, hogy az orvostársadalom vagy a kábítószerbetegek ellen fellépjen", mondja Bagyula József alezredes, a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának helyettes vezetője, "de a Funk doktor osztályán lévő rendetlenség a nyilvántartást illetően, illetve azok a tanúvallomások, melyek szerint a doktor csak anyagi ellenszolgáltatás ellenében adott Depridolt, indokolttá teszik az eljárást. De ezt mi úgy végezzük, hogy a betegek személyiségi jogai nem sérülnek és adataik nem kerülnek a közvélemény elé."

Az állampolgári jogok adatvédelmi biztosa azóta vizsgálja az ügyet, hogy Funk Sándor az első házkutatás után beadványban fordult hozzá. Az eljárás alkotmányos voltát firtató Majtényi László még nem kapott választ a rendőrségnek feltett kérdéseire. A Funk doktor ellen kábítószerrel való visszaélés címén indított eljárás tovább folyik. Vannak, akik úgy vélik: az egész ügy mögött az áll, hogy az egészségügyi törvény jövő évtől sokkal szigorúbb a betegek adatainak felhasználásával kapcsolatban, mint jelenleg, és a rendőrség még idén igyekszik minél több drogost felderíteni, jó lesz az majd valamikor alapon. A kérdőjelek tehát szaporodnak.

- p. szüts -

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.