Politikai hírek

  • 1998. május 28.

Belpol

Választás: eredmények
Az óvások miatt még nem hivatalos végeredmények szerint az idei országgyűlési képviselő-választásokat a Fidesz - Magyar Polgári Párt nyerte 148 képviselői hellyel, a második helyen végzett Magyar Szocialista Párt 134 mandátumot szerzett. A további erősorrend: a Független Kisgazdapárt 48, a Szabad Demokraták Szövetsége 24, a Magyar Demokrata Fórum 17, a Magyar Igazság és Élet Pártja 14 képviselőt küldhet a parlamentbe. Egyetlen független jelölt, Kupa Mihály szerzett mandátumot. A jelenlegi kormány ügyvezető kormányként folytatja munkáját, kisebb hatáskörrel. A 175 egyéni választókerületben, illetve Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a listás szavazáson érvényes és eredményes volt a második forduló; az egyéni választókerületekben a részvételi arány 57,02 százalékos volt. Göncz Árpád köztársasági elnök vasárnap "rendkívül érdekesnek" minősítette a választások kimenetelét. A köztársasági elnök -az eddigi, az európai normáknak is megfelelő gyakorlat alapján - valószínűleg a legtöbb mandátumot szerzett párt elnökét, Orbán Viktort kéri majd fel kormányalakításra. (A választás éjszakájáról készült összefoglalónkat lásd a 12-20. oldalakon.)

Pályakezdő orvosok: több állásajánlat Internetes állásadatbázis működtetésébe kezdett a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete: az adatbázisba az egész ország területén kínálkozó orvosi, szakorvosi, gyógyszerészi és ápolói állásajánlatokat veszik fel. Amennyiben a munkát felkínáló cégnek van e-mail-elérése, a leendő munkavállaló a munkaadóval közvetlen kapcsolatba is léphet. Az adatbázist naponta frissítik. A "MedNet Karrier Központ" működtetői remélik: amellett, hogy megkönnyítik az információáramlást, hozzájárulhatnak egyfajta versenyhelyzet kialakulásához is. A szervezők szerint meglepően sok egészségügyi intézmény rendelkezik Internet-eléréssel. A rendszer a működtetők szerint alkalmas lesz arra is, hogy bizonyos, kevésbé ismert kórházak, vidéki patikák is "képbe kerüljenek" az álláskeresők számára; ezeknek az intézményeknek legalább annyira fontos a munkaerő megtalálása, mint a végzős hallgatóknak. Az adatbázis a www.mednet.hu címen érhető el; állásajánlatokat faxon és levélben is el lehet küldeni a MedNet Karrier Program címére (telefonszámuk: 210-4407).

Mohi: osztrák környezetvédők akciója A Global 2000 osztrák környezetvédelmi szervezet aktivistái pénteken elfoglalták a bécsi szlovák nagykövetség épületét, így tiltakozva a mohi (mohovcei) atomerőmű fűtőelemeinek tervezett aktivizálása ellen. A betolakodókat a rendőrség csekély erőszakkal eltávolította. A Global 2000 szóvivője szerint azért volt szükség az akcióra, mert Vladimír Meciar szlovák kormányfő nem reagál az osztrák szakértői véleményekre. Ugyanezt hangsúlyozta a Greenpeace egyik képviselője; a szervezet egyébként pert indít az üzemeltető ellen: a vád gondatlanság miatt bekövetkező egészségkárosítás. Osztrák szakértők egyébként egy újabb jelentésükben leszögezték: az atomerőmű tartályai még az orosz szabványoknak sem felelnek meg. Szerintük a hegesztések is gyengék, és ezt állítólag a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentése is tartalmazza. A Szlovák Atomfelügyeleti Hivatal a tüntetés előtt megadta az engedélyt, hogy kis teljesítménnyel elinduljon az atomerőmű első blokkja. Wolfgang Schüssel osztrák alkancellár-külügyminiszter felhívta Pozsonyt: ne indítsa be a reaktort mindaddig, amíg nem kezdődnek szakértői megbeszélések a biztonsági hiányosságokról. Az erőmű lapzártánkig nem indult be; a Narancs magyar környezetvédők semmilyen tervezett akciójáról nem tud.

Oroszország: szabad a pálya Ismét járhat a transzszibériai vasút, miután a hét végén az orosz kormánynak sikerült megállapodni a két hete sztrájkoló oroszországi kemerovói terület bányászainak, a hozzájuk csatlakozott közalkalmazottaknak és a jürgi hadiüzem dolgozóinak képviselőivel, és felszámolták a vasúti pályát eltorlaszoló akadályokat. A sztrájkolók a megállapodás értelmében megkapják a több hónapja elmaradt összes járandóságukat. Oleg Sziszujev miniszterelnök-helyettes bejelentette: a kormány koordinációs szervet hoz létre, amely a veszteséges bányák bezárása miatt munkahelyüket elvesztő bányászok elhelyezésével, szociális problémáinak megoldásával foglalkozik majd. A bányászok a megállapodás maradéktalan teljesítésére július elsejéig adtak határidőt a kormánynak. Az orosz vasutak sztrájk miatti vesztesége több száz millió rubel, a sztrájkolók elmaradt bére viszont több mint kilencmilliárd rubel.

Vico: tulajdonosváltás, gyanúsított Egy Setara nevű, Liechtensteinben bejegyzett alapítvány lett a Vico-birodalom többségi tulajdonosa -lapértesülések szerint erről tájékoztatták a Vico-lapok vezetőit. A kisebbségi tulajdonos - 24 százaléknyi részvénnyel -a Vico-holdingot irányító négy menedzser. A Vicót öt évig az eddigi menedzsment irányítja, a sajtóholding egyben marad. A tulajdonosváltás célja meg nem erősített információk szerint az, hogy Fenyő János különböző vállalkozásait két-három cégbe vonják össze. A Központi Bűnüldözési Igazgatóság időközben bejelentette: egy Acifi Njazi nevű kosovói albán nemzetiségű férfit gyanúsítanak Fenyő János meggyilkolásával. Kiss Ernő dandártábornok, a KBI főigazgatója további részletekről nem nyilatkozott; a Fenyő-gyilkosság ügyében nyomozó csoport vezetője még annyit közölt, hogy a férfit egy névtelen telefonáló bejelentése nyomán azonosították. A rendőrség illetékesei nem adtak határozott választ arra a kérdésre, hogy a fejlemények ismeretében mi a korábban gyanúsítottként már letartóztatott, szintén kosovói albán férfi szerepe a gyilkosságban.

Kosovo: tárgyalás és összecsapások A tárgyalások ellenére tovább folytatódnak a szerb-albán összecsapások Kosovóban. Belgrádi források szerint a Kosovói Felszabadítási Hadsereg (KFH) több támadást intézett a jugoszláv fegyveres erők ellen, ezért volt kénytelen Szerbia ellenakciót indítani. A Kosovói Tájékoztatási Központ jelentése szerint ezzel szemben a szerb erők indítottak támadást több, albánok lakta falu ellen. A pristinai tárgyalásokon nem közeledett egymáshoz a két fél álláspontja: az albánok azt követelik, hogy Belgrád azonnal vonja ki a különleges szerb rendőri egységeket, míg Szerbia ahhoz ragaszkodik, hogy a KFH állítsa le akcióit. Külföldi közvetítők nem vettek részt a tárgyalásokon. Xhemail Musztafa, az albán küldöttség vezetőjének szóvivője kétszínű politizálással vádolta meg a belgrádi vezetést. Vojislav Seselj, a szerb kormány alelnöke pedig az Egyesült Államokat hibáztatja a feszültség gerjesztéséért. A radikális szerb politikus szerint csak azért nem indult meg az albánok általános fegyveres felkelése, mert tartanak a súlyos vereségtől.

Kétmilliárdos keret adósságenyhítésre Hatályba lépett az a kormányhatározat, amelynek értelmében a kormány kétmilliárd forinttal támogatja a közüzemi díjakat, a közös költséget, a lakbért és a lakáshitel-törlesztést fél éve fizetni nem tudó családokat. Az összeghez az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk, és ezek a testületek döntenek a pénz elosztásáról is. Több önkormányzat jelezte azonban: nincs tartaléka arra, hogy kiegészítse a keretösszeget. Az OTP-nek 15 milliárd forint kintlevősége van törlesztetlen lakáshitel-tartozásokból; a bank illetékesei úgy nyilatkoztak: nem engedik el a tartozásokat, de a pénzintézet hajlandó átütemezni vagy indokolt esetben mérsékelni a tartozások összegét. Egyúttal azt is jelezték: az önkormányzatokkal együtt nem működő adósokkal szembeni, a végrehajtási eljárás megkezdésére vonatkozó moratóriumot július 31-ével feloldja az OTP.

Jugoszlávia: veszélyben az egység Crna Gora nem ismeri el Momir Bulatovicot Jugoszlávia miniszterelnökének. Bulatovicot az államfő Slobodan Milosevic a múlt hét elején menesztett Radoje Kontic helyére nevezte ki. Crna Gora, Jugoszlávia kisebbik tagköztársasága eddigi önállóságát, egyenrangúságát félti a szövetségi vezetés egyoldalú döntéseitől. A Crna Gora-i vezetés felháborítónak tartja, hogy alig tíz nappal a választások előtt kormánycserét hajtottak végre. A Crna Gora-i Demokratikus Szocialista Párt - a vasárnapi választás legnagyobb esélyese - nem is küldte el képviselőit a kormány bizalmi szavazására. Az új szövetségi kormányfő azzal vádolja a Crna Gora-i vezetést, hogy bomlasztja Jugoszlávia egységét, ami - szerinte - ellentétben áll a Crna Gora-i polgárok akaratával. Bulatovic programbeszédében azzal vádolta elődjét, hogy nem védelmezte kellő eréllyel Jugoszlávia egységét, és nem szállt szembe a kosovói albán terrorizmussal. A kormány összetétele nem sokat változott, de bekerültek a kabinetbe Vojislav Seselj radikálisai is.

Indiai atomrobbantás: "utórengések" Az indiai sajtó "kárenyhítésnek" minősítette az indiai diplomácia azon erőfeszítéseit, amelyekkel rendezni próbálja a szomszédaival és más országokkal feszültté vált viszonyát az atomrobbantások után. Az indiai hírügynökség szerint Vadzspaji indiai kormányfő telefonon biztosította Borisz Jelcin orosz elnököt arról, hogy nem lesz több robbantás; India washingtoni nagykövete pedig folyamatos tárgyalásokat folytat amerikai tisztségviselőkkel, hogy elérje a párbeszéd újraindulását a két ország között. Bill Clinton ismételten sürgette Indiát és Pakisztánt, hogy ne kezdjenek nukleáris fegyverkezési hajszát Dél-Ázsiában, és hozzátette: az indiai atomkísérletek az egész világ biztonságára kihatottak. Az amerikai elnök felszólította az indiai kormányt, hogy állítsa le atomfegyverkezési programját, és haladéktalanul csatlakozzon a nukleáris kísérletek teljes és általános tilalmát kimondó 1996-os atomcsendszerződéshez.

Magyar gazdaság: javuló tendenciák Bár a választások második fordulója utáni napon 693 pontot esett a BUX -tőzsdei elemzők szerint a bizonytalannak értékelt politikai helyzet miatt -, a Gazdaságkutató Intézet (GKI) prognózisa szerint az egyensúlyi helyzet nem romlott. A GKI előrejelzésében állítja: akármilyen kormány jön is létre, folytatni fogja a gazdaság modernizálását. A GKI árcsökkenéssel is számol: szerintük a fogyasztóiár-növekedés a félév végéig tovább mérséklődik, és az év átlagában 3-4 százalékkal alacsonyabb lesz, mint tavaly volt; az ipari termelői árak ennél is jelentősebb mértékben csökkennek. Az elemzők szerint az export 15, az import 16 százalékkal emelkedik majd, a fizetési mérleg hiányát 1,5 milliárd dollárra becsülik. A tőzsdeindex az év végére elérheti a 11 ezer pontot. Lapértesülések szerint egyébként tavaly az egyéni vállalkozók átlagos árbevétele 124,8 százalékkal emelkedett, ami dinamikusabb növekedést jelez, mint a gazdaság egészét mérő GDP növekedése.

Morze

A magyar kormány mindig fellép a határon túli magyarság jogainak korlátozása ellen, ha nincsenek is eszközei arra, hogy megszabja, milyen törvényeket hozzon vagy módosítson a Szlovák Nemzeti Tanács - írta Horn Gyula a szlovákiai Magyar Koalíció vezetőihez írt levelében. A magyar kormányfő levelével arra a múlt heti megkeresésre válaszolt, amelyben a szlovákiai parlament magyar képviselői támogatását kérték ahhoz, hogy az oktatási törvény módosítása ne emelkedhessen jogerőre.

A demokratikus erők nagy győzelmét hozta a Hongkongban vasárnap tartott parlamenti választás: a közvetlen szavazás útján betölthető húsz parlamenti helyből tizennégyet a Demokrata Párt jelöltjei szereztek meg az előzetes adatok szerint. A választásra jogosult polgárok 53 százaléka vett részt a szavazásban -ez rekordot jelent.

Hat év szünet után a belgrádi főpályaudvarról elindult az első közvetlen vasúti szerelvény Zürichbe Zágrábon és Ljubljanán át. Jugoszlávia és Horvátország között novemberben állt helyre a vasúti összeköttetés. Újraindította Belgrád-Szarajevó járatát a JAT jugoszláv légitársaság is. Nyolcévi szünet után újra hajó-összeköttetés van a horvátországi Dubrovnik és a Crna Gora-i Kotor között is.

Lezárult a vizsgálat a miskolci kórház ügyében: az intézményt azzal gyanúsították, hogy megsértette a vám- és devizatörvény rendelkezéseit, amikor elhunytak testéből eltávolított szövetdarabokat egy alapítvány segítségével Németországba szállítottak. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága megállapította, hogy törvénysértés nem történt, de a törvényeket rosszul értelmezte a kórház.

Funk Sándor főorvos ellen újabb vizsgálatot kezdtek: ezúttal vesztegetéssel kapcsolatos nyomozást folytat a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A hatóság Depridol értékesítésével, így kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsítja Funkot, akinek ügyvédje közölte: védence nem követett el semmit.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.