Politikai hírek

  • 1998. július 2.

Belpol

Pintér: felmentették
Bűncselekmény hiányában megszüntette a Pintér Sándor volt országos rendőr-főkapitány ellen folytatott bírósági eljárást a Budai Központi Kerületi Bíróság. A belügyminiszter-jelöltet hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítással vádolta az ügyészség a több száz milliós csalás vádjával körözött Zemplényi György hazahozatala kapcsán. Az ügyészség - az alacsony társadalmi veszélyesség miatt - a Pintér elleni eljárást megszüntette, és megrovásban részesítette az egykori főkapitányt. Pintér azonban nem ismerte el bűnösségét, ezért bírósági döntést kért az ügyben. A vádirat szerint Zemplényi György, a külföldön bujkáló egykori úszómenedzser Pintér Sándor tudtával és beleegyezésével tért haza Berkovits György névre kiállított útlevéllel. A bíróság elfogadta Pintér védekezését, amely szerint ő arra adott utasítást, hogy Zemplényi csak a repülőgépen kapja meg az útlevelet; arról viszont nem rendelkezett, hogy milyen névre állítsák ki az úti okmányt. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett.

Lupist jogerősen elítélték Jogerősen hatévi börtönbüntetésre ítélte Lupis Józsefet, a volt Lupis Brókerház Rt. vezetőjét a Legfelsőbb Bíróság különösen nagy kárt okozó csalás, egyrendbeli, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette, valamint négyrendbeli magánokirat-hamisítás vétsége miatt; mellékbüntetésként nyolc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és teljes vagyonelkobzást is kiszabott rá a bíróság, valamint neki kell megfizetnie a több mint egymillió forint perköltséget is. A Lupis Brókerház vezetője a bíróság szerint közel hárommilliárd forint kárt okozott a vele szerződőknek, ebből az öszegből mintegy másfél milliárd forint térült meg. A károsultak között volt az állam is, többek közt a Honvédelmi Minisztériumon, a MÁV-on és az Országos Rendőr-főkapitányságon keresztül. (A Lupist elítélő elsőfokú bíróság ítélete nagy felzúdulást váltott ki: 1997 októberében a Fővárosi Bíróság felmentette Lupist a csődbűntett vádja alól, és három év próbaidőre felfüggesztett két év börtönbüntetésre, valamint 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.) A védő a mostani ítélet után felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

Irak: ismét feszültség Az ENSZ Biztonsági Tanácsa két hónapra újra meghosszabbította az Irak elleni gazdasági embargót, mert kiderült: az ENSZ iraki fegyverellenőrei a Pentagon laboratóriumában elvégzett vizsgálat közben ideggáz (VX-vegyület) nyomaira bukkantak az egyik robbanófejen. Az iraki vezetés korábban elismerte, hogy kutatói kísérleteztek ezzel az anyaggal, de azt tagadták, hogy robbanófejek tölteteként felhasználták volna. A felfedezést bejelentő Richard Butler, a fegyverellenőrző bizottság vezetője felajánlotta, hogy a vizsgálatokat ismételjék meg francia és svájci laboratóriumokban; ezt Irak követelte. Szaddám Huszein a vizsgálat eredményeinek bejelentése után fenyegetésekkel teli közleményt adott ki, amelyben jelzi: ha nem oldják fel haladéktalanul az országával szembeni embargót, akkor Iraknak "más politikát" kell folytatnia.

Megalakult a kormánykoalíció A Magyar Demokrata Fórum után a Független Kisgazdapárttal is aláírta a közös kormányzásra vonatkozó koalíciós megállapodást a Fidesz - MPP. Az aláírás után mind Orbán Viktor, mind Torgyán József a hosszú távú együttműködés alapjának nevezte a dokumentumot; a megállapodás értelmében a kisgazdapárt lesz jogosult köztársasági elnököt jelölni, a Fidesznek egyetértési joga lesz a kérdésben. A miniszterelnök július 6-án, a kormány tagjai pedig két nappal később teszik le az esküt. Orbán Viktor egy nyíregyházi sajtóbeszélgetésen kijelentette: a kormányprogram nem más, mint a Fidesz választási programjának végrehajtási terve. A Pénzügyminisztérium élére mégsem Urbán László, hanem Járai Zsigmond, a Tőzsdetanács elnöke kerül; a többi poszton a korábbi várakozások szerint alakultak a jelölések. (További részletek és a kormány programja a 14-16. oldalon.)

ÁSZ-jelentés: Peták felelős Peták Istvánt (képünkön) és az általa választott vezetőséget terheli elsősorban felelősség a Magyar Televízió (MTV) részvénytársasággá alakítása óta eltelt működési zavarokért -tartalmazza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nemrég lezárult vizsgálata után a szervezet jelentése. Az MTV időközben leváltott elnöke mellett felelősség terheli a tulajdonosi jogokat gyakorló közalapítvány kuratóriumát és elnökségét is. Az 1997 végéig tartó időszakot átfogó jelentés szerint többek közt nem állapítottak meg teljesítménykövetelményeket a munkatársak számára; a televízió hétezer főt foglalkoztatott belsősként és külsősként, megállapíthatatlan azonban, hogy egy-egy produkció mennyibe került, és hogy a költségek indokoltak voltak-e. A televízió ügyvezető elnöke, Horváth Lóránt szeptember 30-ig meghosszabbította az egyébként napokban lejáró intendánsi megbízatásokat, így Kósa Somogyi György és Kővári Péter szeptember 30-ig az MTV 1 és az MTV 2 intendánsa marad.

Román koalíció: év végéig biztos? Decemberig adott határidőt követeléseinek teljesítésére a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a kormánykoalíció többi tagjának. Az RMDSZ döntéshozó szerve, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) kolozsvári ülésén határozatban utasította el a kormányból való azonnali kilépés lehetőségét. Az SZKT legfontosabb követelése, hogy a Vasile-kormány legkésőbb decemberig teljesítse a tanügyi kormányrendelet módosítására tett ígéretét. Markó Béla, az RMDSZ elnöke az SZKT ülésén elmondta: a párt kormányzati szerepvállalása történelmi esély a romániai magyarság számára. Arra is figyelmeztetett a pártelnök, hogy koalíciós szakítás esetén nemcsak az RMDSZ-t terhelné a felelősség, hanem a kisebbségellenes nyomásnak mindinkább engedő koalíciós partnereket is. Markó bírálta a több hétig tartó vitát az önálló kolozsvári magyar egyetemről, s nagyobb pártfegyelmet sürgetett.

Szlovákia: kifütyült miniszter A szlovákiai Nagyfödémes magyar iskolájában ismét hangot adtak tiltakozásuknak a magyar szülők, amiért az iskolákban szlovák nyelvű bizonyítványt osztottak ki a diákoknak. A hangoskodó szülők miatt a bizonyítványosztáson megjelenő Eva Slavkovska szlovák oktatási miniszter nem tartotta meg beszédét. A szlovák nyelven kiállított bizonyítványok többségét a szülők visszaadták az iskoláknak, s csak a szülői munkaközösség által készített - nem hivatalos -, magyar nyelvű értesítőt tartották meg. A. Nagy László, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke "szándékos provokációnak" nevezte az oktatási miniszter váratlan látogatását. Vitazoslav Moric, a kormányzó Szlovák Nemzeti Párt tiszteletbeli elnöke visszautasította a Slavkovskát ért vádakat, majd elmondta: ha pártjuk abszolút többséget szerez a parlamentben, akkor megszüntetik a nemzetiségi iskolákat, és mindenütt kötelezővé teszik legalább két világnyelv oktatását. A kétnyelvű bizonyítványok kiadását a tavaly elfogadott szlovák nyelvtörvényre hivatkozva tagadták meg a hatóságok.

Kirijenko-csomag: szigorú megszorítások 1998-ra negyvenmilliárd rubel megtakarításával számol az orosz kormányfő, Szergej Kirijenko, aki a napokban terjesztette elő az állami kiadások csökkentésének programját. Borisz Jelcin orosz elnök sürgette, hogy a duma még a nyári szünet előtt fogadja el a Kirijenko-csomag bevezetéséhez szükséges több mint húsz törvényt. A tervezetet megvitatta az orosz kormány is; elfogadása mellett azzal érvelt a kormányfő, hogy a költségvetés növekvő hiánya miatt az orosz államadósság már elérte a GDP 44 százalékát. A program középpontjában a termelés, ezen keresztül az adóbázis növelése áll. A költségvetési kiadások csökkentése ugyanis fokozná a szociális feszültségeket, az adóemelések viszont a termelést tennék tönkre. Kirijenko szerint új költségvetést kell készíteni, és mielőbb el kell fogadtatni a parlamenttel az új adórendszer alapjait, több kedvezményt meg kell szüntetni. Az orosz törvényhozásban nagy ellenállás várható a gazdasági csomag elfogadtatása kapcsán.

Kosovo: Washington a gerillákkal tárgyal Richard Holbrooke amerikai ENSZ-nagykövet múlt heti belgrádi és pristinai tárgyalásai után aggodalmának adott hangot: ha nem sikerül gyors megoldást találni a kosovói válság rendezésére - mondta -, olyan általános válság fenyeget, amely kiterjedhet Albániára, Macedóniára, sőt akár Görögországra és más országokra is, veszélyeztetve az európai stabilitást. Az amerikai elnök balkáni különmegbízottja, Robert Gelbard hivatalos tárgyalásokat kezdett a Kosovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) képviselőivel. A kosovói albán fegyveresek hajlandónak mutatkoznak együttműködni az Ibrahim Rugova által képviselt mérsékelt irányzattal; az albán vezető is támogatta, hogy megbeszélések kezdődjenek a gerillák és a washingtoni illetékesek között. Rugova múlt heti, nyugat-európai körútján elutasító választ kapott mind a NATO főtitkárától, mind pedig a német külügyminisztertől Kosovo függetlenségi igénye kapcsán. Eközben folytatódnak a heves harcok Közép-Kosovóban. A Vajdasági Magyar Szövetség -nem először - követelte, hogy a jugoszláv vezetés tartsa be azon ígéretét, amely szerint a magyar nemzetiségű sorkatonákat hazarendelik Kosovóból. (Lásd még: 46-47. oldal.)

Dél-Korea: hálón akadt tengeralattjáró Nem maradt senki életben annak a észak-koreai kém-tengeralattjárónak a fedélzetén, amely dél-koreai felségvizeken szenvedett balesetet. A hajó propellere és a periszkóp egy halászhálóba akadt; a nyolctagú legénységet feltételezések szerint a kapitány lőtte le, majd ő maga is öngyilkos lett, hogy ne kerüljenek a déliek fogságába. Észak-Korea a halott katonák és a tengeralattjáró azonnali visszaadását követeli Szöultól. Kim De Dzsong dél-koreai államfő magyarázatot követelt a phenjani vezetéstől. Bár az incidenst a dél-koreai védelmi miniszter a fegyverszüneti megállapodás megsértésének nevezte, az államfő kijelentette: a történtek nem változtatnak Szöul békés, kiegyensúlyozott kapcsolatra törekvő politikáján.

Morze

Irán visszautasította az Egyesült Államok óvatos nyitási ajánlatát: az iráni külügyminiszter-helyettes élesen bírálta Washingtont a büntetőintézkedések fenntartásáért, s csupán "retorikai változásoknak" nevezte a Clinton-kormányzat közeledését. A The New York Timesban közölt interjú válasz Madeleine Albright amerikai külügyminiszter múlt heti javaslatára, hogy a két állam közösen vázolja fel a kapcsolatok normalizálásának a tervét.

Ismét radioaktív vízszivárgást észleltek a csernobili atomerőmű egyetlen működő blokkjában azután, hogy az erőművet egy hét leállás után múlt héten üzembe helyezték. A szünetet egy hasoló szivárgás miatt rendelték el. Az ukrán hatóságok közleménye szerint a környezeti sugárterhelés nem emelkedett a szivárgás következtében.

Elutasította újabb békekonferencián való részvételét Jasszer Arafat palesztin vezető, mivel szerinte az 1991-es madridi békekonferencia eredményeit sem tartja be az izraeli fél. A többoldalú békemegbeszélések felújítását Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök javasolta, hangsúlyozva, hogy az nem pótolhatja a közvetlen tárgyalásokat.

A Magyar Bankszövetség elnöksége nem támogatja a kétéves börtönbüntetésre ítélt Kunos Péternek, az Agrobank egykori vezetőjének kegyelmi kérvényét. A bankárok azonban korábban hangoztatták: a Legfelsőbb Bíróság olyan bankszakmai eljárásokat minősített bűncselekménynek, amelyet a gyakorlatban mások is gyakran alkalmaznak.

Érvénytelen volt az abortusz engedélyezéséről megtartott népszavazás Portugáliában. A harmincszázalékos részvétel mellett megtartott referendumon azonban a művi abortuszt támogatók voltak többségben. Portugáliában jelenleg csak nemi erőszak, magzati rendellenesség vagy az anya életét veszélyeztető problémák esetében engedélyezett a terhességmegszakítás.

Nincs magyar áldozata a legalább száztíz halálos áldozatot követelő délkelet-törökországi földrengésnek. A sérültek száma meghaladja a másfél ezret. A Richter-skála szerint 6,3 erősségű földmozgást még a 150 kilométerre lévő Cipruson is érezték. Több ország segélyt ajánlott fel a török államnak.

Zavargások törtek ki Algériában, miután meggyilkolták az őslakos berberek jogaiért és a fanatizmus szülte erőszak ellen küzdő, népszerű énekest, Lounes Matoubot. A zavargásokban több ember életét veszítette. Az iszlámellenes művészt otthonának kertjében helyezték örök nyugalomra, a szertartáson több ezer ember vett részt.

Figyelmébe ajánljuk