Politikai hírek

  • 1999. január 21.

Belpol

Kosovo: tömeggyilkosság
Pristinától mintegy harminc kilométerre délnyugatra, Racak falunál a szerb különleges rendőri erők 45 fegyvertelen parasztot gyilkoltak meg a hét végén, köztük három nőt és egy tizenkét éves gyermeket. A térségben tartózkodó William Walker amerikai diplomata az esetről tájékoztatta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi központját, és sürgette, hogy a háborús bűnökkel foglalkozó hágai ENSZ-törvényszék haladéktalanul küldje el szakértőit az eset kivizsgálására. Milan Milutinovic szerbiai elnök hazugsággal vádolta meg Walkert. A Kosovói Felszabadítási Hadsereg (U‚K) sajtóirodája szerint a szerb belbiztonsági erők a vérengzés utáni napokon nehéztüzérséggel lőtték a körzetet. A NATO hadműveleti parancsa továbbra is érvényben van; e szerint -elvileg -a szövetség bármikor támadást intézhet szerb katonai célpontok ellen.

Románia: újabb "bányászjárás"? Háromszáz kilométeres "gyalogtúrára" indultak hétfőn a két hete sztrájkoló Zsil-völgyi bányászok, hogy "rendet tegyenek" Bukarestben, miután Radu Vasile román kormányfő nem volt hajlandó tárgyalni követeléseikről, fenyegetéseik hatására lezáratta a Zsil-völgyből kivezető közutakat, felfüggesztette a vasúti közlekedést, és betiltotta a bukaresti megmozdulást. A bányászok korábban engedtek 30 pontos követelésükből, csak kettő mellett tartottak ki: 35 százalékos fizetésemelést követeltek, valamint azt, hogy a kormány mondjon le a veszteséges bányák bezárásáról. Kormányilletékesek a sztrájkolókat azzal fenyegették meg: egy esetleges bukaresti tüntetésen a rendfenntartók közbeavatkoznak, Radu Berceanu ipari miniszter szerint pedig a szükséges szénmennyiséget importálni fogják. Vasile felajánlotta: ha visszafordulnak, hajlandó tárgyalni a bányászokkal.Ügyészség: szűkülő jogkörök? "Az ügyészségnek rendkívül nagy a szabadsága", a kormány ezért csak úgy tud felelősséget vállalni a szervezet munkájáért, ha azt közvetlenül az igazságügy-miniszter alá rendelik -nyilatkozta Dávid Ibolya igazságügy-miniszter. Dávid szerint ha - az alkotmányt is érintő, ezért kétharmados parlamenti támogatottságot igénylő - javaslatot a képviselők elutasítják, akkor a büntetőeljárási szabályok módosításával kell a kormánynak az ügyészség hatáskörét szűkítenie.

Európa Bizottság: hivatalban marad Továbbra is hivatalában maradhat az Európai Unió végrehajtó szerve, a brüsszeli Európa Bizottság: a 626 tagú Európa Parlament Strasbourgban 293:232 arányban, 27 tartózkodás mellett, leszavazta a testület (az unió "kormánya") ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt. Ugyanakkor vizsgálat indul a bizottság munkájában tapasztalt és vélt visszásságok, csalások, személyi összefonódások, pénzügyi visszaélések és szabálytalanságok ellen: az euroképviselők egy része szerint például a közösség Bosznia és az afrikai Nagy-tavak vidékének megsegítésére folyósított pénzének egy része sohasem jutott el a címzettekhez, az összeget megvesztegetésre fordították.

Irak: feloldott embargó? Töröljék el a felső határt az Irak számára engedélyezett "olajért élelmiszert" ENSZ-program keretében -javasolta az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT). Irak félévente 5,2 milliárd dollár értékű olajat adhat el. Az ország állandó ENSZ-képviselője értelmetlennek nevezte a javaslatot, arra hivatkozva, hogy Irak még a BT által engedélyezett keretet sem tudta felhasználni. Eközben több egymást követő napon ért iraki célpontokat (egy radarállomást és egy légvédelmi állást) amerikai támadás; a bombázók sértetlenül tértek vissza. Kairóban Egyiptom, Omán, Szaúd-Arábia, Szíria és Jemen külügyminiszterei megállapodtak: igyekeznek segíteni az iraki népet úgy, hogy közben ne segítsék Szaddám Huszein iraki vezetőt.

BKV: sztrájkfenyegetés Nem sikerült megállapodásra jutni lapzártánkig a BKV Rt. vezetői és a két sztrájkolni kívánó érdekképviselet vitájában, bár a szakszervezetek lemondtak eredeti, 21 százalékos követelésükről, és csak 15 százalékos béremelést követelnek. Aba Botond, a BKV vezérigazgatója szerint a cég utolsó ajánlata - dolgozónként havi 13 ezer forintos emelés - 14,5 százaléknak felel meg, ezzel azonban Gazdag József, a Fővárosi Autóbuszüzemek Szakszervezeti Szövetségének elnöke nem ért egyet. Ha továbbra sem sikerül konszenzusra jutni, akkor az autóbuszvezetők pénteken kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a fővárosban. Egyelőre abban sincs egyetértés a felek között, hogy a figyelmeztető sztrájk alatt mi számít elégséges szolgáltatásnak.

Morze

Megszavazta a kétnyelvű bizonyítványok kötelező kiadásáról rendelkező törvényt a szlovák parlament; az ellenzék a voksolás idejére kivonult az ülésteremből, mert szerintük a kétnyelvű bizonyítványokkal a kormány "hazaáruló módon rombolja tovább a szlovák államiságot".

Megtagadta az Országos Választási Bizottság annak az aláírásgyűjtő ívnek a hitelesítését, amelyet a halálbüntetés átmeneti visszaállítása érdekében Tóth Tamás székesfehérvári lakos nyújtott be a testülethez ügydöntő népszavazás kiírása céljából.

Bizalmat kapott Bülent Ecevit kormánya Törökországban. A Demokratikus Baloldal vezére többhetes egyezkedés után kisebbségi kormányt alakított, és fő céljának azt tartja, hogy az országot zökkenőmentesen elvezesse az áprilisban esedékes választásokig.

Elhagyta Olaszországot Abdullah Öcalan, a Kurd Munkáspárt vezére, akit terrorcselekmények elkövetése miatt Németországban és Törökországban is köröznek. Németország azonban nem kérte Öcalan kiadatását, Törökországnak pedig az olasz hatóságok azért nem adták ki a gerillavezért, mert ott érvényben van a halálbüntetés. Lapértesülések szerint Öcalan Moszkvába távozott.

Ismét kórházban fekszik az orosz elnök, akit nemrég hetekig tüdőgyulladással kezeltek a Kreml- kórházban. Borisz Jelcint a hét végén bevérzett gyomorfekélye miatt szállították be. Az elnöki szóvivő szerint Jelcin el tudja látni feladatait, így nincs szükség arra, hogy az elnöki jogkör egy részét átadja a kormányfőnek.

Elfogták az utóbbi évek legkitartóbb fegyveres rablóiként számon tartott Ambrus Attilát és Orbán Gábort, az Újpest jégkorongozóit. Feltételezések szerint Ambrus a "whiskys rablóként" elhíresült bűnöző, így a fővárosban történt kiemelt fegyveres rablások egyötöde a számlájára írható.

Figyelmébe ajánljuk