Politikai hírek

  • 1999. november 7.

Belpol

Bálint Endre
Az Európai Iskola alapítói között számon tartott (1914-1986) 50-es években készített rajzai, monotípiái és festményei, illetve 60-as és 70-es évekből származó montázsai láthatók november 26-ig a budapesti Vintage Galériában.

Ülősztrájkoló zenekar 9,5 millió forintos támogatást szavazott meg a fővárosi közgyűlés a Budapesti Fesztiválzenekarnak (BFZ), hogy a muzsikusok kéthavi elmaradt bérét novemberben kifizethessék. A "Világvárost építünk, zenekart leépítünk?", illetve "Lehetnénk mi is nemzeti kulturális örökség?" feliratú transzparensekkel megjelent BFZ tagjai előbb a Városháza, majd a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma előtt demonstráltak. Fischer Iván zeneigazgató az MTI-nek azt nyilatkozta: úgy érzik, hogy az állam elzárkózott mindenfajta segítségnyújtástól, arra hivatkozva, hogy a fesztiválzenekar nem kiemelt nemzeti intézmény. Az NKÖM egyébként 1999-ben 25,4 millió forint támogatást nyújtott a BFZ-nek, a fővárosi vezetés pedig egy új szerződési ajánlattal 200 millió forintos bázistámogatást biztosítana 5 évre a BFZ számára. A főváros egyúttal vizsgálatot indított a BFZ - egyébként évek óta rendezetlen - pénzügyi helyzetének tisztázására. A kamarazenés ülősztrájk nem érinti a BFZ november 5-6-i, zeneakadémiai Unicum-koncertjeit, melyek karmestere az orosz Vaszilij Szinajszkij, szólistája pedig Ránki Dezső.

Europalia: hangverseny, kiállítás Az egy hónapos nyugat-európai hangversenykörútra indult Nemzeti Filharmonikus Zenekar Franciaország és Anglia után, Hollandia és Luxemburg előtt Brüsszelben lép fel az Europalia Hungaria rendezvénysorozat keretében. A koncertturné összes állomásán Kocsis Zoltán zeneigazgató dirigálja a Bartók, Liszt, Ligeti, Mozart, Beethoven, Debussy és Wagner műveit megszólaltató zenekart.

Magyar avantgárd 1915-1925 címmel Brüsszelben kiállítás nyílt az aktivista irányzat képviselőinek mintegy 150 alkotásából. Bortnyik Sándor, Uitz Béla, Nemes-Lampérth József, Mattis-Teutsch János, Tihanyi Lajos, Kassák Lajos és Moholy-Nagy László, valamint a belga Victor Servranckx és Jozef Peeters mellett különösen Huszár Vilmos jelenléte érdekes ebben a kontextusban, mert a magyar aktivisták rajta keresztül kerültek kapcsolatba a holland De Stijl mozgalommal.

Booker-díj: J. M. Coetzee A legrangosabb brit irodalmi elismerés, a 20 ezer fonttal dotált Booker-díj történetében 1969 óta első ízben fordult elő, hogy valaki kétszer is megkapja: a zsűri döntése értelmében J. M. Coetzee dél-afrikai író Disgrace című regényével most duplázott. A fokvárosi egyetemen tanító szerző 1983-ban a The Life & Times of Michael K. című regényével nyert (Nadine Gordimer pedig 1974-ben, Az őrzővel vitte haza Dél-Afrikába a bestsellerlistákra kerülést garantáló díjat). Az idei zsűri elnöke, Gerald Kaufman munkáspárti parlamenti képviselő a döntőbe jutott másik öt mű közül külön kiemelte az indiai Anita Desai Fasting, Feasting című regényének értékeit, ám Coetzee történetét (egy egyetemi tanárról, akinek állásába kerül a hallgatónőjével folytatott viszony) még jelentősebb alkotásnak értékelték. Tavaly Ian McEwan Amszterdam, 1997-ben az indiai Arundhati Roy Az Apró Dolgok Istene című regénye kapta a díjat, Coetzee-tól A barbárokra várva (Európa, 1987) olvasható magyarul.

Monroe-mánia Csillagászati árakat értek el a Marilyn Monroe hagyatékából árverésre bocsátott tárgyak a Christie´s New York-i aukcióján. Egy kozmetikumos dobozkáért például 250 ezer dollárt fizetett valaki, a színésznő kedvenc kutyusáról készült, hat színes fotóból álló sorozat ára 222,5 ezerre ment fel, egy pár üvegcipellőé 85 ezerre. 1,25 millió dolláros leütési árával az a testhez simuló, hússzínű ruha állította fel a rekordot, amelyben - néhány hónappal 1962-ben bekövetkezett halála előtt - Marilyn a Happy Birthday, Mr. Presidentet lihegte el John F. Kennedynek. A kétnapos aukció - melynek mintegy 500 tételét a Marilyn Monroe-t istápoló Lee Strasberg özvegye, Anna bocsátotta árverésre - összesen 13,4 millió dollárt hozott. A szőrmékből származó bevételt a World Wildlife Fund kapja.

Istenek arca Ezzel a címmel állították ki a Néprajzi Múzeumban a New York-i Museum for African Art gyűjteményéből származó afroamerikai oltárokat. A joruba és kongói eredetű, mai multikulturalitást tükröző, egyszerre profán és szakrális installációk január 16-ig tekinthetők meg.

Kialakult a Néprajzi Múzeum jövő évi programja: a szokásos, tavaszi sajtófotókon túl többek között láthatunk egy japán-magyar művészeti kiállítást, szitanyomatokat kanadai indián művészektől, ünnepi viseleteket Kínából és cifraszűröket itthonról, 2000. december 31-től pedig az embernek az időhöz való viszonyát körüljáró tárlat vezet át 2001-be.Morze

A tudomány és fantasztikum határvidékén folytatott kutatásairól ismert Erich von Däniken tőkéstársakat keres Svájcban tervezett Misztériumparkja építéséhez. Az Interlaken közelében lévő egykori katonai repülőtéren létesítendő park látogatói olyan "megmagyarázhatatlanul" keletkezett látványosságokhoz kerülhetnének közelebb, mint az egyiptomi piramisok vagy a perui Nazca-fennsík rajzai, és szimulátorok segítségével átélhetnék egy hurrikán vagy egy holdra szállás élményét. Nyilatkozata szerint Däniken nem magyarázatokkal kíván szolgálni, inkább csak kérdez - és évi 3-400 ezer látogatót vár a reménye szerint 2002-ben nyíló parkba.

Santana a csúcson: Smooth című kislemezével és Supernatural című albumával az amerikai eladási listák élén áll Carlos Santana. A 20 hete megjelent album - Santana első Nr. 1 albuma 30 éve - több mint kétmillió példányban kelt el eddig, s fellendítette a gitáros régebbi lemezei iránti keresletet is.

Meghalt Rafael Alberti spanyol költő, az úgynevezett 1927-es nemzedék utolsó képviselője. Fiatalon Lorcával barátkozott és rivalizált, kommunistaként Franco ellen harcolt a polgárháborúban, s 39 évi argentin és olasz emigráció után csak 1977-ben tért haza. 1984-ben Cervantes-díjjal tüntették ki. 96 éves volt.

Günter Grass kisregénye, a magyarul Vesztfál csevely címmel megjelent Das Treffen in Telgte nyomán operát ír Eckehard Mayer drezdai zeneszerző és Wolfgang Willascheck librettista. A premiert 2001-re tervezik Drezdában. A néhány hete Nobel-díjas író egyébként a napokban még egy irodalmi kitüntetést vehetett át, a spanyol trónörökösről elnevezett, ötmillió pesetával dotált Asturia hercege-díjat.

A kanadai kormány jóvoltából visszakerül a Szépművészeti Múzeumba Giorgio Vasari Kánai menyegző című, 1566-ban festett képe, melyet 1961-ben csempésztek ki Magyarországról - adták hírül Orbán Viktor kanadai látogatása alkalmából.

Figyelmébe ajánljuk