Politikai hírek

  • 1999. december 23.

Belpol

Makaó visszatért Kínához
Az eddig portugál fennhatóság alatt álló Makaó több mit 430 év után visszatért Kínához. A 16 négyzetkilométernyi, 550 ezer lakosú Makaó a jövőben különleges irányítású területnek számít majd: Hongkonghoz hasonlóan itt is az "egy ország - két rendszer" elv alapján ötven évig saját kormányzat működik részleges autonómiával és liberális polgári jogrendszerrel. Ötven évig megmarad a kapitalista berendezkedés is a kommunista Kína égisze alatt. A kínai-portugál tárgyalások simábbak voltak, mint a Hongkong visszatértét megelőző egyezkedések Nagy-Britanniával. A makaói hivatalos ceremóniával párhuzamosan Pekingben vasárnap és hétfőn nagyszabású rendezvényekkel üdvözlik Makaó visszatértét.

ÉS kontra Fidesz: nem lesz helyreigazítás Nem kötelezhető helyreigazításra az Élet és Irodalom a Fiúk a bányában című írása miatt - így döntött másodfokon a Fővárosi Bíróság, megváltoztatva az első fokon eljáró testület határozatát. A Fidesz pert indító vezetői az ÉS cikkének azon mondatát kifogásolták, amely szerint "a frakcióhétvége szakadást okozott a párton belül, és alapjául szolgált annak a ma is élő vélekedésnek, hogy a Fidesz jelenlegi vezetőinek anyagi jólétét a székházakból származó pénzek alapozták meg". A bíróság szerint a mondat véleményközlésnek minősül. A Fidesz a Legfelsőbb Bírósághoz kíván fordulni, mert megalapozatlannak tartja az ítéletet - jelentette be Orbán Viktor pártelnök; szerinte hivatalos és belső vizsgálatok egyaránt alátámasztották, hogy nem igaz az állítás.

Kosovo: ideiglenes kormány Ideiglenes kormány alakult Kosovóban az ENSZ védnöksége alatt: a kabinet nyolctagú, négy tagot az ENSZ-adminisztrációból (UNMIK) delegálnak, hárman - Hashim Thaqi, Ibrahim Rugova és Redjep Qosja - az albánokat képviselik, egy fő pedig a kosovói szerbeket; a kosovói Szerb Nemzeti Tanács képviselője szerint azonban a kormány megalakulását segítő Bernard Kouchner ENSZ-megbízott egyáltalán nem konzultált velük, ezért nem kapcsolódnak be a testület munkájába. Az Élelmezési Világprogram (WFP) belgrádi irodájának vezetője eközben bejelentette, hogy a szervezet jövőre 92 millió dollár értékben szállít élelmiszersegélyt Jugoszláviának: 150 tonna élelmet juttatnak el az 580 ezer rászorulónak, többségükben boszniai vagy kosovói menekülteknek.

Csecsenföld: intenzív orosz ostrom A csecsenföldi katonai akciók azonnali leállítását követelték Berlinben a G8-nak nevezett nagyhatalmi csoport külügyminiszterei Igor Ivanov orosz külügyminisztertől, ugyanakkor említést sem tettek bármilyen, Oroszország elleni konkrét büntetőintézkedésről. Az Európai Unió viszont büntetőintézkedéseket fontolgat; az EBESZ tűzszüneti felhívása hatástalan, mert a szervezet soros elnökét nem engedik be Csecsenföldre. Az EU és Washington egyébként hasonló módon ítéli meg a csecsenföldi orosz akciókat. A Reuters tudósítója azt jelentette, hogy legalább száz orosz katona meghalt, miután csecsen gerillák körbezárták és megsemmisítették az oroszok Groznij ellen induló páncélos hadoszlopát. Moszkvában cáfolták a hírt, még az ostrom megkezdését is.

Clodo-interjú: az ügyészség nyomoz Lehetséges, hogy a - pénzhamisítás vádjával nem jogerősen elítélt, robbanószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt pedig rendőrségi eljárás alá vont - német üzletember, Dietmar Clodo tanúként lesz újabb büntetőeljárás főszereplője, miután az Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai a letiltott interjú megtekintése után döntenek arról: a Clodo által elmondottak igényelnek-e hatósági vizsgálatot. Emlékezetes, hogy a büntetés-végrehajtás parancsnoka, Bökönyi István nem engedte adásba a TV 2 interjúját; Clodo viszont állítja: az általa elmondottakat bizonyítani tudja.

MTV: ötmilliárdos veszteség Negyedével nagyobb a Magyar Televízió (MTV) idei vesztesége a tervezettnél: az 5,2 milliárd forintos hiány kialakulásában szerepet játszik, hogy a reklámbevételek - amelyek az összes bevétel ötödét sem teszik ki - is csökkennek. Az MTV mintegy húszmilliárdos tartozását ingatlanjai eladásából kívánja fedezni, ám az épületek könyv szerinti értéke nem éri el a 8 milliárd forintot. Kisebbik Szabadság téri ingatlanját lapértesülések szerint már eladta a köztévé: az épület 3,2 milliárd forintért a Bank Austria Creditanstalt tulajdonába kerül. Az előre bejelentett tervekkel ellentétben az ÁPV Rt. nem vett részt az ügyletben; a többi ingatlan eladásában azonban szerepet vállal, mert az MTV (egy kivételével) összes ingatlanját értékesíti, és ezekért előlegként összesen 12 milliárd forintot kap az állami vagyonkezelőtől.

Megfigyelési ügy: nincs nyomozás A Fővárosi Főügyészség bűncselekmény alapos gyanújának hiányában megtagadta a nyomozást Keleti György feljelentése tárgyában, amit a megfigyelési ügy kapcsán tett: a határozat szerint Orbán Viktor tavaly augusztusi kijelentései alapján nyomozást nem lehet elrendelni, mert a beszéd alapján hivatali visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanúja nem állapítható meg. Keleti szerint - aki egyben a megfigyelési ügyet vizsgáló parlamenti bizottság alelnöke - bebizonyosodott, hogy az előző kormányzat nem érintett semmilyen megfigyelési ügyben. Szerinte Orbánnak ki kellett volna állnia a nyilvánosság elé, pontosítania a mondanivalóját, vagy elismerni, hogy félretájékoztatták. A koalíciós frakciók és a MIÉP képviselői viszont úgy vélekedtek: az ügyészség döntése nem jelenti azt, hogy megalapozatlan volt Orbán bejelentése. Morze

Javul a közbiztonság: a Fidesz frakcióvezetője, Szájer József beszámolója szerint a bűncselekmények száma 20 százalékkal csökkent országosan, 47,8 százalékkal Budapesten; 1999-ben 73 százalékkal kevesebb szervezett bűncselekményt követtek el. A szigorúbb jogszabályok miatt viszont 38 százalékkal nőtt a kábítószerrel való visszaélések száma.

Tízmilliárd márkát ajánlott fel Németország a náci éra kényszermunkásainak utólagos kárpótlásként: mint Berlinben közölték, megegyeztek az áldozatok két csoportjával egy olyan pénzügyi alap létesítéséről, amely akár hat hónapon belül megkezdheti a kifizetéseket.

A csökkenő költségvetési támogatás miatt jövőre kevesebb vizsgálatot indíthatnak az ombudsmanok - jelentette be lapnyilatkozatában Gönczöl Katalin állampolgári biztos az országgyűlési biztosok hivatalának nevében. A hivatal tavaly összesen 220 ilyen vizsgálatot indított. Szintén a megszorítások áldozatai lehetnek az úgynevezett visszatérő, illetve átfogó vizsgálatok. Utóbbiból a négy ombudsman idén összesen hatot indított, ezek között szerepel például a szociális és a fogyatékosotthonokban tapasztalt visszásságok feltárása is.

28 millió dollár kártérítést fizet Kínának az Egyesült Államok, amiért tévedésből lebombázta a belgrádi kínai nagykövetség épületét a NATO. Kína viszont 2,87 millió dollárt fizet az Egyesült Államoknak, amiért a nagykövetség elleni rakétatámadás nyomán Kína különböző városaiban felháborodott tömegek rohamoztak és rongáltak meg amerikai külképviseleti épületeket.

Egy, a Miniszterelnöki Hivatal által felkért közvélemény-kutató cég reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 54 százaléka ért egyet azzal, hogy a Szent Koronát a Parlamentben helyezik el.A Fidesz-szavazók 71 százaléka támogatja, 29 százaléka ellenzi, az MSZP-szimpatizánsok 43 százaléka támogatja, és 57 százaléka ellenzi ezt a lépést.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?