Politikai hírek

publikálva
2000/5. (05. 25.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Wesley: ismét tüntetés

Az előző, őszi akció után ismét tüntetést szervezetek a Wesley János Lelkészképző Főiskola szociális munkás szakos hallgatói az Oktatási Minisztérium előtt. A tüntetés időpontjában még bizonytalan volt, van-e akkreditációja a szaknak, és a hallgatók nem tudják, hol folytathatják tanulmányaikat a második félévben. Az ELTE a hallgatóknak csak töredékét tudja átvenni, komoly különbözeti vizsgák után. Az Oktatási Minisztériumban közölték: a tárca megvizsgálta az intézmény működését, és apróbb szabálytalanságokat tapasztalt. Az ügy előzménye, hogy a főiskola főigazgatója, Iványi Gábor elküldte a diákok körében népszerű oktatókat, akik helyett szerintük szakmailag felkészületlen tanári gárdát kaptak.

FÁK: Putyin a tanács vezetője A 12 volt szovjet köztársaságot - a balti államok kivételével - tömörítő Független Államok Közössége (FÁK) Moszkvában, a várakozásoknak megfelelően, Vlagyimir Putyin ügyvezető orosz elnököt választotta az államfői tanács élére. A felek nem tárgyaltak a csecsen helyzetről, ám szorgalmazták, hogy minél előbb közös tervet készítsenek a terrorizmus elleni harcra. Az európai szervezetek továbbra is sikertelenül igyekeznek nyomást gyakorolni Moszkvára a csecsen helyzet megoldásának érdekében. Mihail Kaszjanov, az orosz kormányfő első helyettese, pénzügyminiszter kijelentette, hogy biztos abban: az EU nem él a szankciók fegyverével. A Kreml által is jóváhagyott adatok szerint a négy hónapja kezdődött háborúban eddig mintegy 1000 szövetségi katona esett el, a sebesültek számát 3500-ra teszik.

Haider: európai felzúdulás Több európai ország vezetője is elítélte és fenyegetőnek vélte Jörg Haider hatalomra jutásának lehetőségét Ausztriában: maga Viktor Klima osztrák kancellár is, akinek nem sikerült kormányt alakítania, éles kirohanást intézett Haider ellen. Ehud Barak izraeli miniszterelnök az izraeli aggodalmakat juttatta kifejezésre, amelyekkel Gerhard Schröder német kancellár is egyetértett. Az Európai Bizottság hivatalosan elutasította, hogy kommentálja a helyzetet, de közölte, hogy Brüsszel nagy figyelemmel követi a bécsi eseményeket. Bécsi vélekedések szerint a külföldi bírálatok túlzóak és jobbára Ausztria menesztett szociáldemokratáinak szövetségeseitől erednek.

Leváltották Aradit Minden indoklás nélkül visszavonták Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park tavaly fegyelmi alá vont, majd később vétlennek talált igazgatója vezetői megbízatását. Bár a környezetvédelmi tárca közleményben tudatta: megegyeztek Aradival új feladatairól - e szerint a hamarosan megszerveződő hortobágyi Természetvédelmi Világörökség Programiroda szakmai vezetője lesz -, a volt igazgató ezt többször cáfolta, majd később - hosszas egyeztetés után - elvállalta a programiroda vezetését. Illés Zoltán Fidesz-alelnök, a parlament környezetvédelmi bizottságának vezetője szerint a lépést semmi sem indokolta, és tendenciózus jellegűnek minősítette Aradi leváltását.

Haderő-átalakítás: jóváhagyás előtt Lezárultak az egyeztetések a haderő-átalakítás koncepciójának első szakaszáról. Több nézeteltérés alakult ki a civil és a katonai irányítás között: a Magyar Hírlap által ismertetett dokumentum szerint ezek közé tartozott a karcsúsítás jegyében megszüntetésre kijelölt alakulatok száma, illetve a tervezett haditechnikai fejlesztések. A legélesebb vita a minisztériumba integrált vezérkar jogköréről folyt. A vezérkari főnök a jövőben közvetlenül a miniszter és nem a HM közigazgatási államtitkárának irányítása alá kerül. A funkciók azonban megoszlanak a katonai vezető és az apparátust irányító államtitkár között, a feladatokat a miniszter határozza majd meg. A tervezet még a nemzetbiztonsági kabinet és a kormány jóváhagyására vár; a következő lépés a más tárcáknak átadandó honvédségi szervezetek megjelölése.

Közszolgálati média: kormányzati fölény A közszolgálati hírműsorokban a kormányzati politikusok lényegesen gyakrabban jutottak szóhoz, mint a kereskedelmieknél - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) legfrissebb, novembert elemző vizsgálatából. Az MTV Híradójában, a Kossuth rádió Reggeli és Déli Krónikájában a kormányzat képviselőinek részesedése a 80 százalékhoz közelített (78, 76, 79 százalék). A koalíciót alkotó pártok képviselői az átlagnál is gyakrabban szerepeltek olyan témákról nyilatkozva, mint a kormány tevékenységével, illetve a kabinet gazdaságpolitikájával, általános gazdasági és külpolitikai kérdésekkel kapcsolatos kérdések (közel 90 százalék). Pártok tekintetében nőtt a Fidesz - MPP és csökkent az FKGP médiahasználata, kevesebbszer szerepelt a MIÉP a hírműsorokban, ugyanakkor többször az SZDSZ. Morze

A cigányellenes indulatok egyre leplezetlenebbül jelennek meg a társadalomban, a pártok pedig a parlamentben nem lépnek fel a rasszizmus ellen - jelentette ki Furmann Imre, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója. A NEKI sajtótájékoztatón mutatta be az elmúlt év cigányellenes törvénysértéseivel foglalkozó kiadványát, a Fehér Füzetet. A civil szervezetet tavaly is szinte kivétel nélkül roma sértettek keresték meg. Összesen 113 panasz érkezett, a jogvédő iroda szerint 25 esetben bizonyíthatóan hátrányos megkülönböztetés történt.

A sorkatonai szolgálat eltörlésére irányuló aláírásgyűjtést kezdett az SZDSZ: céljuk elérni, hogy - kellő számú aláírás esetén - a parlament tárgyalja a kérdést. Mécs Imre, a honvédelmi bizottság szabaddemokrata tagja kijelentette: az SZDSZ a NATO-csatlakozással elérkezettnek látta az időt arra, hogy a kötelező katonai szolgálatot önkéntes és hivatásos hadsereg váltsa fel.

Sztrájkot fontolgatnak a fővárosi mentősök: Budapesten a szükséges 100 helyett naponta általában összesen 75 mentőautó fut, mivel a közalkalmazotti területen tavaly végrehajtott jelentős létszámleépítés és a bruttó 30-40 ezer forintos bérek miatt egyre kevesebben dolgoznak a Budapesti Mentőszervezetnél.

A rendőrség indítványozta, hogy az ügyészség hosszabbítsa meg újabb négy hónappal a nyomozati határidőt a Fenyő János elleni gyilkossági ügyben. Lapértesülések szerint jobbára titkos információgyűjtésnek köszönhetően új elkövetői és megbízói kör került a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság látókörébe.

A gyülekezési törvény szigorítására tesz javaslatot az igazságügyi tárca. A dokumentumot még a tavaly februári, Várban megtartott neonáci tüntetés után fogalmazták. A szakmai elemzést megküldték az alkotmányügyi bizottságnak is. A MIÉP-en kívül valamennyi párt egyértelműen támogatná a szakmai anyag bizottsági tárgyalását, de eddig nem került napirendre.

publikálva
2000/5. (05. 25.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra