Politikai hírek

  • 2000. április 27.

Belpol

Irán: cenzúra, zavargások
Zavargások kezdődtek Iránban azután, hogy az ´rök Tanácsa elnevezésű, a parlamenti választásokat felügyelő szerv utólag kizárta Szárvesztán város reformpárti jelöltjét, aki korábban elnyerte a város képviselői helyét. Több más iráni reformer politikust idéztek be a hatóságok azt követően, hogy az érintettek részt vettek Berlinben egy az iráni demokratikus változásokról szóló tanácskozáson. Az iráni különleges sajtótörvényszék betiltott több reformpárti újságot; az érintett újságírók szerint ez volt eddig az élénkülő független sajtóra mért legnagyobb csapás.

Olaszország: új kormány Lemondott az olasz kormány: a miniszterelnök Massimo D´Alema balközép koalíciója megalázó vereséget szenvedett a hét végi regionális választásokon. Bár a jobboldali ellenzék előrehozott választásokat követel, a kormánytöbbség akaratának engedve Giuliano Amato kincstárügyi minisztert - aki egyszer már volt kormányfő - bízták meg kormányalakítással. Amato a baloldali politikusokon kívül az egyház és a vállalkozói körök bizalmát is élvezi. Silvio Berlusconi, az olasz jobboldal vezetője hasznos idiótának nevezte Amatót, amiért ilyen rövid időre elvállalta a kormányfőséget (a választásokat nem egészen egy év múlva tartják Olaszországban), egyúttal visszautasította és baloldali mesterkedésnek titulálta, hogy Jörg Haiderhez, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt volt elnökéhez hasonlítsák.

Osztrák EU-bírálat Az osztrák kormánynak át kellene gondolnia, hogy - úgymond - meddig nézi még az EU-színházat - jelentette ki Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke. Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter néhány nappal korábban az osztrák EU-befizetések halogatását helyezte kilátásba, és bár még aznap vissza is vonta kijelentését, szavai összecsengenek Haider kijelentésével. Haider szerint az EU Ausztriát elszigetelő lépéseivel azt provokálja, hogy egyik tagállamának fontolóra kell vennie az EU-ból való kilépést. Úgy véli, meg kellene vizsgálni, hogy a hozzájárulások fizetésének leállítása nem jelent-e egyet a tagság feladásával. Az osztrák külügyminiszter, Benita Ferrero-Waldner elutasította a pénzügyminiszter fenyegetését, kijelentve, Ausztria nem fog egy igazságtalanságot egy másikkal felváltani.

MH: kész a koncepció Kompromisszum született a Honvédelmi Minisztérium és a parlamenti pártok képviselői között a Magyar Honvédség (MH) 10 éves szervezeti átalakításáról szóló országgyűlési határozat-tervezettel kapcsolatban: mint a javaslatban szerepel, meg kell alapozni a professzionális haderőre való áttérést. A szervezeti struktúra és a vezetési rendszer átalakítására, a haderő létszámára, a humánpolitikai koncepció szükségességére, a haditechnika korszerűsítésére, a munka-, valamint az életkörülmények javítására, a felkészítés és kiképzés rendszerére vonatkozó ellenzéki javaslatok is bekerültek a tervezetbe. Az SZDSZ jelezte: három hónapon belül név szerinti parlamenti szavazást szeretne az önkéntes, hivatásos hadsereg ügyében.

Árvíz: apadás A Tisza, amely vasárnap tetőzött Szegednél, országszerte apad. Nem marad olyan területe az országnak, amelyet ne tudnánk megvédeni, vagy ahol pénz híján elmaradnának a helyreállítási munkák, jelentette ki szegedi árvízi szemléjét követően Orbán Viktor miniszterelnök, aki korábban Szolnokon is megjelent a gátakon. A védekezési-helyreállítási munkák becsült költsége 30-40 milliárd forint, ha az elkülönített keret nem lenne elég, ismét hozzá kell nyúlni a költségvetéshez, mondta a kormányfő. Orbán kijelentette azt is, készül az ország új árvízvédelmi terve, és nem kizárt, hogy a tervezett nyolc-tíz év helyett akár két-három év alatt sor kerülne az összes veszélyes szakasz megerősítésére. Az ország hat megyéjében 213 település érintett az árvíz elleni védekezésben.

Csehország: emberi jogi problémák Gondok vannak az emberi jogok betartásával Csehországban, állítja jelentésében a cseh kormány emberi jogi biztosa. Petr Uhl ombudsman szerint a legnagyobb problémákat a kisebbségek megkülönböztetését büntető törvényi keretek hiánya, a rasszista indítékú bűncselekmények következetlen kezelése, a rossz börtönviszonyok, valamint a bírósági eljárások elhúzódása jelentik. A jelentésben Uhl bírálja a roma gyerekek külön iskolákba való gyakran automatikus besorolását is. Az emberi jogok csehországi helyzetét korábban az amerikai külügyminisztérium is bírálta jelentésében, a szervezet leginkább a cigányok diszkriminációját kifogásolta; hasonló állásponton van a Cseh Helsinki Bizottság is.

Morze

Visszavonta a kormány az Európai Unióhoz benyújtott pályázatát, melyben támogatást kért az M3-as és az M7-es autópálya építésére, két héttel a döntés előtt. A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a 35 milliárd forintos támogatást úgysem kaptuk volna meg. Ha uniós támogatással épülne az autópálya, akkor csak nyílt pályázaton nyertes cég építhetné, a kormány azonban korábban jelezte: nem pályáztat autópálya-építésre cégeket.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága ülésén bírálta az emberi jogok megsértését a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Irakban, elítélte Kubát az emberi jogok megsértése, Jugoszláviát a sajtó és a politikai ellenzék elnyomása, az önkényes bírósági eljárások, valamint az etnikai kisebbségek elleni erőszak miatt, és tiltakozott az Afganisztán-szerte elkövetett gyilkosságok miatt is.

Lemondásra szólították fel Kiskunfélegyháza alpolgármesterét, miután kiderült, hogy a nevén levő telken olajszőkítés folyt. A hatóságok akkor bukkantak az illegális olajlepárló nyomára, amikor az néhány napja felrobbant.

Baloldali anarchista és szélsőjobboldali elemek, valamint külföldi titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló személyek tűntek fel a MIÉP győri szervezetében, ezért kellett feloszlatni a csoportot, jelentette ki Csurka István pártelnök. A helyi szervezet vezetői korábban a helyi lapban olyan állásfoglalást tettek közzé, amely nem egyezett a MIÉP vezetésének véleményével.

Saját jelöltet indít a kolozsvári polgármesteri székért az RMDSZ: a jelölt Eckstein-Kovács Péter, a román kormány kisebbségvédelmi minisztere. A szervezet a korábbi polgármester-választásokon sem az 1992-ben, sem az 1996-ban tartott helyhatósági választáson nem állított saját jelöltet. A várost 1992 óta vezeti a szélsőséges nacionalista Gheorghe Funar.

Megfosztották Európa parlamenti képviselői mandátumától a francia szélsőjobb vezetőjét, Jean-Marie Le Pent. A rendelkezést Lionel Jospin kormányfő írta alá, miután Le Pentől 1999 novemberében egy bírósági ítélet jogerősen megvonta egy évre választhatósági jogát.

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

„Még erős a magyar felhozatal”

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.