Politikai hírek

  • 2000. augusztus 17.

Belpol

Olajügyek: rendkívüli ülés
Házkutatást tartott a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a Nógrádi család több ingatlanában; azokat az olajügyekkel összefüggő tárgyi bizonyítékokat keresték, amelyekről Nógrádi Zsolt tett korábban említést. Az első sajtóhírek szerint azonban ilyeneket nem találtak. Egy nappal később kézigránát robbant a Nógrádi család tulajdonában lévő soltvadkerti háznál; személyi sérülés nem történt. A robbanás Nógrádi szerint igen, a rendőrség szerint viszont nem függ össze az olajüggyel. Az MSZP kezdeményezésére Áder János házelnök - lapzártánk utánra - összehívta a parlament rendkívüli ülését. Pallag László kisgazda képviselő, az olajbizottság elnöke (képünkön) azt állította: a rendőrség utasítására a Köztársasági ´rezred összeállítja azoknak a személyeknek a névsorát, akik az elmúlt egy évben megfordultak nála a Parlamentben, illetve a képviselői irodaházban. A hatóságok cáfolták a képviselő állítását.

Kétéves költségvetés 2001-ben 35 milliárd forinttal emelkednek a családi adókedvezmények, és 110 milliárddal csökkennek a munkaadók társadalombiztosítási járulékterhei - határozott a kormány; végleges döntés született arról is, hogy kétéves költségvetést nyújt be a kabinet a parlamentnek. A 2001-es és a 2002-es adótörvények tervezetét ehhez igazították. A személyi jövedelemadó 20-30-40 százalékos kulcsa változatlan marad, de a sávhatárok változnak. A gyermekek után havonta járó adókedvezmény összege jelentősen emelkedik; a családi kedvezmény az idei 51 milliárd forintról 86 milliárd forintra nő 2001-ben. Mérséklődik a munkáltatók által fizetendő társadalombiztosítási járulék mértéke: 2001-ben és 2002-ben egyaránt 3-3 százalékponttal, de nő az egészségügyi hozzájárulás. A kormány módosította az inflációs prognózisát: 6-7 helyett 8-9 százalékos inflációval számol; 2001-ben 5-7, az azt követő évben pedig 4-6 százalékos inflációt vár a kabinet.

Klónozás, megszorításokkal: brit igen A brit kormány bejelentette: gyógyászati célokat szolgáló kutatásokra engedélyezi emberi sejtek klónozását. A döntés támogatói azzal érvelnek: hamarosan mindenki megkaphatja a számára szükséges létfontosságú szervet. A döntés nyomán a tudósok kivehetnek 14 napnál fiatalabb emberi embriókból csírasejteket. Ezek a sejtek ugyanis még bármilyen emberi szövetté fejlődhetnek. Ezenfelül eddig gyógyíthatatlan betegségek - Parkinson-kór, Alzheimer-kór - kezelésének kutatására is hasznosítható a módszer, de szaporodási célra továbbra sem engedik az emberi sejtek klónozását. "Nem a kutatást, hanem a felhasználást kell szabályozni" - kommentálta a hírt Vizi E. Szilveszter, az MTA alelnöke a Népszabadságnak nyilatkozva. Kijelentette: a tudományos eredmények a lehetőségek sokaságát teremtik meg, a jogalkotás feladata, hogy a tudomány eredményeinek erkölcsileg, etikailag helytelen, a társadalom számára veszélyes felhasználását korlátozza.

Iroda a szerbiai ellenzék támogatására Új irodát nyitott az amerikai külügyminisztérium a budapesti amerikai nagykövetségen: feladata, hogy támogassa a jugoszláviai demokratikus erőket a szeptember végi választásokat megelőző időszakban. Az iroda megnyitása amerikai Balkán-szakértők szerint Washington elkötelezettségét és egyben aggodalmát jelzi, ráadásul értesülések szerint az amerikai diplomácia értetlenül áll a szerbiai ellenzék megosztottsága előtt, és igyekszik rábírni a demokratikus erőket arra, hogy egyesítsék erőiket Milosevic leváltására. Vojislav Kostunica, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék elnökjelöltje a belügyekbe való legdurvább beavatkozásnak, az amerikai kormány gyarmatosító törekvésének nevezte a Budapesten létesítendő iroda tervét. Peter Tufo amerikai nagykövet Kostunica bírálatára reagálva azt mondta: Amerika nem valamelyik ellenzéki vezetőt vagy filozófiát kívánja támogatni az iroda létrehozásával; hozzátette: eddig is szerteágazó volt a kapcsolatuk a jugoszláviai demokratikus erőkkel, polgármesterekkel, alapítványokkal.

Iskolák: gazdasági központosítás? Tiltakozó demonstrációt fontolgat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azután, hogy a pénzügyi kormányzat a jelek szerint nem adna pénzt a jövő ősztől esedékes húszszázalékos béremeléshez. A PSZ jogsegélyszolgálatához olyan jelzések is érkeztek, amelyek szerint a fenntartó önkormányzat több iskolaigazgatót arra utasított, hogy 2001 helyett már idén szeptembertől emeljék meg tíz százalékkal a tanárok óraszámát, erre azonban jogszabály nem kötelezi őket.

A tíz évvel ezelőtt felszámolt intézmények mintájára az iskolák gazdasági ügyeit egyre több helyen újra egy-egy önkormányzati csúcsszerv veszi át. Az iskolákat általában a takarékosság jegyében helyezik közös irányítás alá. A folyamat a PSZ álláspontja szerint komoly szakmai és jogi problémákat vet fel. Az iskolák önállóságvesztő központosítását semmiféle szakmai érv nem támasztja alá, az önkormányzatokat kizárólag pénzügyi szempontok vezérlik - állította Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének titkára.

Morze

Főkonzulátus nyílt Kassán: az ünnepélyes átadáson jelen volt Orbán Viktor magyar és Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő. Dzurinda a szlovák- magyar kapcsolatok jelentős állomásának nevezte az avatás napját, mint fogalmazott: a szlovákokat és a magyarokat, a két országot nemcsak a közös múlt, hanem a közös európai jövő is összeköti.

Nincs esélyük menedékjogot kapni Franciaországban a Magyarországról kivándorolni szándékozó romáknak - állította lapnyilatkozatában Berki Lajos, az ózdi cigány kisebbségi önkormányzat alelnöke, aki többekkel együtt Strasbourgban a prefektúra menekültügyi vezetőjétől személyesen tájékozódott a bevándorlási lehetőségekről.

Ismét megkezdődtek a közel-keleti megbeszélések: a Camp David-i tárgyalások megszakadása után három héttel Jasszer Arafat palesztin vezető Jakartában kijelentette: a Palesztin Felszabadítási Szervezet felülvizsgálja azt a tervet, hogy szeptember 13-án kikiáltja a független államot.

A vallásszabadságról szóló törvény módosítását szorgalmazza Dán János FKGP-képviselő: a parlamentnek benyújtott képviselői indítványában javasolja, hogy egyházat olyan vallási tevékenység céljára lehessen alapítani, mely az emberi erkölcsre való nevelésre irányul, és minden szélsőségtől mentesen nevel a család, a társadalom és az állam számára hasznos, kiszámítható viselkedésű embereket.

Továbbra sem egyértelmű, milyen tevékenység folyik a nagybányai Aurul bányavállalatnál. A román sajtó értesüléseit cáfolva, bukaresti illetékesek azt közölték: a tiszai ciánszennyezést okozó cégnél kizárólag próbaüzemelés folyik, szeptemberig; a megjelent információk alapján viszont próbaüzemelés címén nappal háromnegyedes, az éj leple alatt pedig teljes kapacitással működik az Aurul.

A Budapesti Katonai Ügyészség különféle vagyon elleni és katonai bűncselekmények miatt vádindítványt nyújtott be Papp Gyula alezredes, a KFOR-alakulat egykori parancsnoka és társai ellen. A vádhatóság több személlyel szemben bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást, s 27-en ügyészi megrovást kaptak.

Figyelmébe ajánljuk