Politikai hírek

  • 2000. szeptember 14.

Belpol

Majdnem újra Csernobil
Az orosz hatóságok elismerték, hogy két hete elektromos hiba miatt a Belojarszk és Majak atomerőmű több berendezése is leállt. Csak az erőmű dolgozóinak professzionalizmusán múlott, hogy nem történt egy újabb Csernobil - mondta Alekszej Jablokov, az Oroszország ökológiai problémáival foglalkozó központ vezetője. Az Ecodefense nevű szervezet, amelyet az incidens kivizsgálásával bíztak meg, eddig annyit derített ki, hogy a regionális elektromos hálózat meghibásodása miatt keletkezett zavar az Urál-hegység három atomreaktorában, köztük a szupertitkos Majak gyárban, a világ legnagyobb nukleáris fűtőanyag-feldolgozójában. A moszkvai atomenergia-ügyi minisztérium kitart amellett, hogy a biztonsági áramforrások néhány másodperccel a baleset után bekapcsoltak, de a környezetvédők szerint az áramkörök legalább az egyik üzemben nem indultak el.

Kostunica a kisebbségi jogokról Bill Clinton, Tony Blair és 12 más nyugati vezető ellen háborús bűnök vádjával indult peres eljárás Belgrádban - a vádlottak távollétében. Megfigyelők szerint az igazságügyi palotában folyó perben 15-20 évre ítélhetik a világ nagyhatalmainak vezetőit az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tavalyi légicsapásai miatt: a 250 oldalas vádirat szerint a 14 vádlott felelős a leginkább azért, hogy a 78 napos bombázás során több mint 800 ember meghalt, és hogy Szerbia infrastruktúrája gyakorlatilag megsemmisült.

A vajdasági magyarok autonómiakezdeményezései nem lépik át az autonómiáról általánosan elfogadott elképzelések határát - jelentette ki Vojislav Kostunica, a Szerbiai Demokratikus ellenzék elnökjelöltje a Magyar Rádióban elhangzott interjújában. Kostunica közölte: az ellenzék győzelmét követően új lehetőségek nyílhatnak a nemzetiségek, így a vajdasági magyarok előtt.

Benzinár: útlezárások nyugaton, megállapodás itthon Az üzemanyagok jövedéki adója nem emelkedik mindaddig, amíg az olaj világpiaci ára nem tér vissza a hordónkénti 25 dolláros szintre. A kormány egy 300 millió forintos alap létrehozását javasolja az olajválság miatt nehéz helyzetbe került fuvarozók átmeneti támogatására. A magyar fuvarozók azonban keveslik az összeget: erre az évre 5 milliárd forint elkülönítését javasolják.

Nyugat-Európa-szerte megmozdulásokat tartottak a fuvarozók a magas üzemanyagárak miatt; több napra elzárták az utakat. Igen súlyos helyzet alakult ki Angliában, ahol a kabinet már a hadsereg bevetését fontolgatta. A magas olajárak visszavethetik a gazdasági növekedést - figyelmeztetett James Wolfensohn, a Világbank elnöke.

Ptk-módosítás a diszkrimináció ellen A kormány az idén 7,2 milliárd forintot fordít a romák helyzetének megoldására, ebből 4,86 milliárd forintot a konkrét középtávú feladatok végrehajtására - jelentette ki az igazságügyi tárca államtitkára, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának tanácskozásán. Hende Csaba határozottan visszautasította azokat a megjegyzéseket, miszerint Magyarországon a cigányságot üldöznék. Hende Csaba kitért arra is, hogy készülőben van a Polgári törvénykönyv módosítása, amely jelentős előrelépést jelent majd a diszkrimináció elleni harcban. A roma szervezetek jelen lévő vezetői és az ellenzéki frakciók képviselői kevésnek ítélték a kormány erőfeszítéseit a romák problémáinak megoldása terén.

Olajbizottság: a Fidesz "pofátlan" javaslata Komoly vita alakult ki az olajbizottság hétfői ülésén a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között: a testület fideszes tagjai kapcsolódó módosító indítványt készítettek az MSZP által korábban benyújtott országgyűlési határozathoz, amelynek része a bizottság munkájáról szóló összefoglaló anyag is. Az indítvány az olajügyekben a Németh- és a Horn-kormány politikai felelősségének megállapítására tesz javaslatot. A fideszes javaslat elfogadná a legfőbb ügyész olajügyekben végzett vizsgálatairól szóló beszámolóját, továbbra is kérné az Országos Igazságszolgáltatási Tanácstól az olajügyek soron kívüli tárgyalásának lehetőségét, valamint kimondaná: a jogi felelősséget az igazságszolgáltatás, a politikait viszont a parlament köteles kimutatni. Kóródi Mária pofátlannak minősítette a fideszes képviselők javaslatát, emlékeztetve, hogy a házszabály szerint a bizottság munkájáról csak a bizottság közösen készíthet értékelést, ami attól válik hivatalossá, hogy megszavazzák. Tóth Károly szocialista képviselő szerint a fideszes indítvány olyan, mint ha a Legfelsőbb Bíróság először ítéletet hozna egy ügyben, és csak utána kezdené kivizsgálni. (Lásd még: 3. oldal.)

Földalap, mezőgazdasági támogatás: megállapodás Évi 10 milliárd forint többletet kap a földművelési tárca belvízelvezetésre és öntözésre. Torgyán József földművelésügyi miniszter két hatéves mezőgazdasági tervről beszélt a Duna Televíziónak adott interjújában, amelyekről Orbán Viktor kormányfővel állapodott meg. E szerint a belvízelvezetésre az elkövetkező hat évben évente plusz ötmilliárdot, az öntözési program megvalósítására, szintén hat év alatt, évente ötmilliárd forintot kap az FVM. A Nemzeti Földalap felállítására és a birtokrendezés elvégzésére két év kell. A kisgazda pártelnök szerint jó konstrukciót állítottak fel; nem egy párt rendelkezése alá fog kerülni a földalap. Hozzávetőlegesen egymillió hektár termőföldet kell a gazdaságtalan művelés miatt a jelenlegi művelési ágból kivonni - mondta Torgyán.

Morze

Oroszország is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, melyben a nyugati nagyhatalmak demokratikus átalakulást sürgettek Jugoszláviában, és figyelmeztették Belgrádot: tartson tisztességes választásokat, és ne tegyen semmi olyat, ami fokozná a politikai erőszakhullámot.

Lefejezték az ETA-t: a spanyol hatóságok más országok segítségével a terrorszervezet több aktivistáját is letartóztatták; többeket már a héten bíróság elé állítanak.

A közigazgatási bírák körében vitát és ellenérzést váltott ki az az elképzelés, amely szerint az Alkotmánybíróság - a jelenlegi szabályozás alapján, törvénymódosítás nélkül - felülvizsgálhatná a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatait. Az Alkotmánybíróság helyettes elnöke az alkotmányossági szempontból való felülvizsgálat lehetőségét azzal indokolta, hogy a jogegységi határozatok valójában jogszabályként működnek.

Sikeresnek nevezték a kormány kétéves munkáját A XXI. század polgári Magyarországa című konferencián, amelyen bemutatták a Két év a kormányrúdnál című kiadványt. A könyv élesen bírálja az előző kabinetet, mondván: a Horn-kormány és az Orbán-kormány magatartása közötti különbséget az határozza meg, hogy a szocialista-liberális kormányt ideológiák vezérelték, a polgári kormányt pedig alapvetően elvek irányítják.

Fel kellene mérni, hány köztisztvisel´re van ténylegesen szükség az egyes önkormányzatoknál. Ezt követően pedig a jegyzők státusát, "kettős kötődését" is újra kellene gondolni annak érdekében, hogy az egységes közigazgatási kar részeként erőteljesebben kapcsolódjanak a területi és központi közigazgatáshoz - fejtette ki Stumpf István kancelláriaminiszter, aki szerint a kabinet a demokratikus hevületben picit túlment az autonómiára való törekvésekben az önkormányzatok javára.

A sorkatonai szolgálat hat hónapra való csökkentését javasolja a Fidesz frakciója; a kisgazdák nem támogatják a javaslatot. A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája üdvözölte a javaslatot, ám tovább kívánnak küzdeni a sorkatonai szolgálat teljes megszüntetéséért.

Figyelmébe ajánljuk