Poltnak rövidesen nyugdíjba kellene mennie, de Orbán elintézte, hogy élete végéig főügyész lehessen

Belpol

Ha nem tudják kétharmaddal megválasztani az utódját, hivatalban marad.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban Polt Péter újraválasztásának apropóján összefoglaltuk legfőbb ügyészi tevékenységét. Néhány részlet a cikkből:

Hétfőn az Országgyűlés kétharmados kormánypárti többsége újabb kilenc évre legfőbb ügyésznek választotta Polt Pétert. Polt harmadik ciklusának időtartama ugyanakkor nincs kőbe vésve. Már 64 éves, a törvény értelmében 70. életévének betöltésekor, azaz 2025 szeptemberében megszűnik a megbízatása. Csakhogy a 2010 utáni ügyészségi törvénnyel a Fidesz behozott egy újítást: ha a parlament a legfőbb ügyész mandátumának lejárta után nem tud kétharmados többséggel új legfőbb ügyészt választani, akkor a lejáró mandátumú ügyészségi vezető egészen addig hivatalban marad, amíg össze nem jön a minősített többség egy másik jelölt mögött.

false

Ha tehát 2025-ben a most ellenzékben lévő pártok lennének kormányon, de nem lenne kétharmaduk, a Fidesz közreműködése nélkül nem tudnák elmozdítani Poltot, aki Hack Péternek, az ELTE egyetemi tanárának a megfogalmazása szerint „elvben akár életfogytig legfőbb ügyész maradhat”. (...)

Megoldást hozhatna az ügyészség tétlenkedése ellen, ha külföldi példák alapján Magyarországon is meghonosítanák a „vádemelés kikényszerítésére irányuló eljárást”, amelyben a bíróság kötelezheti az ügyészséget, hogy emeljen vádat. Erre annál is inkább szükség lenne, mert egy korábbi AB-döntés rendelkezései nyomán a mai magyar szabályozás az állami szerveknek – például minisztériumoknak, önkormányzatoknak – még akkor is megtiltja, hogy pótmagánvádlóként lépjenek fel, amikor a saját költségvetésüket károsította meg egy feltételezett bűncselekmény. Ez persze a jelenlegi kormány-ügyészség felállás mellett nem oszt, nem szoroz, de például az októberben ellenzékivé vált önkormányzatoktól várhatók korrupciós feljelentések – amelyekkel azonban sehogyan sem tudják majd megkerülni az újraválasztott legfőbb ügyészt, Polt Pétert.

A Magyar Narancs november 7-i lapszámában megjelenő teljes cikkben arról is olvashat, mekkora hatalma van Polt Péternek az ügyészi szervezetben, és hogy milyen gyanús ügyekben maradt el a nyomozás vagy a vádemelés 2010 után. Ha előfizetne az újságra, itt megteheti.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.