Pont befért Bogányi 75 milliós csodazongorája a lépcső mellé

  • - palosm -
  • 2017. augusztus 9.

Belpol

Orbánt elvarázsolta, Habony barátnője kékre festette, az olajsejkek megcsodálták – a siker kapujában a több százmillió forint közpénzből fejlesztett csodazongora.

Honnan jött, merre tart a Steinwaynél kétszer drágább hangszer, amelyről egyszerre mondták, hogy a magyar lélek megtestesítője, illetve hogy Batman barlangjába való? Ennek eredtünk nyomába, és érdekes momentumokra bukkantunk.

A Habony-barátnő által újradizájnolt Bogányi Abu-Dzabiban

A Habony-barátnő által újradizájnolt Bogányi Abu-Dzabiban

Fotó: Nagy Boglárka Facebook

Például kiderült, hogy Habony festőművész barátnője, Nagy Boglárka elkészített a zongorából egy úgynevezett „ART EDITION”-t, és festett is egy képet Bogányi zenéje által ihletve. Az amúgy is eléggé űrhajószerű, első ránézésre leginkább versenymotorcsónakra vagy Batman repülőjére emlékeztető Bogányi-zongora kellemes Viagra-kék színt kapott (hangsúlyozandó a műanyagérzetet), a csavarok és pedálok arany színben pompáznak. A kék zongorát Abu-Dzabiban a világ legjobb nevű luxusexpóján állították ki tavaly: a Big Boys Toys-on.

Standok a Big Boys Toys-on

Standok a Big Boys Toys-on

Fotó: bigboystoysuae.com

 

A Big Boys Toys-t arra találták ki, hogy a szupergazdag olajsejkek, üzleti partnereik és az Egyesült Arab Emírségekbe látogató fiatal milliárdosok beszerezhessék a legmenőbb miniteniszpályás óriásjachtot vagy a legújabb kétszemélyes hobbi-tengeralattjárót.

Kiderült az is, hogy a Bogányi-zongora útját a régióban egy frissen létrehozott szaúd-arábiai cég, az Outer International egyengeti majd, összhangban azzal az orbáni kívánalommal, hogy a magyar–szaúdi gazdasági, diplomáciai és kulturális kapcsolatokat el kell mélyíteni. Bogányi április közepén Rijádban, az Al Faisaliah Resort & Spában és az Abdullah Economic Cityben lévő Bay La Sun Hotelben adott koncertet, ahogy a szaúdi magyar nagykövetség honlapja fogalmaz: „egy-egy exkluzív este keretében mintegy 500-500 fős kiemelt hátterű hallgatóság számára”.

Bogányi-koncert Rijádban

Bogányi-koncert Rijádban, „kiemelt hátterű hallgatóságnak”

Fotó: rijad.mfa.gov.hu

A fehér bőrfoteles hangversenyen a magyar delegációban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviseltette magát. A koncert után a szaúdi atomügyi miniszter a nagykövetnek örömét fejezte ki. Talán a zongora hangja is segített összehozni a találkozót, ugyanis pár hét múlva Abdalláh bin Mohamed bin Ibrahim es-Sejk, a szaúdi Súra Tanács elnöke már Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval tárgyalt Budapesten.

Mindenesetre a Zengafons brutális veszteséggel zárta az évet, a piacon, úgy tűnik, nem tud zongorákat eladni. A magyar állam viszont tízet vásárolt fel belőle, amiket hét magyar és három külföldi koncerthelyszínen fognak elhelyezni, állítólag még szeptemberben. Ezeken a helyeken a Bogányi a harmadik vagy negyedik hangszer lesz, és jobbára a hangszerraktárban fog állni – hogy a zongoristák melyiken játszanak egy este, az a szokásrend szerint csak rajtuk múlik.

Az alábbi képen a Vigadónak már leszállított zongora látható. Ez volt az egyik első legyártott példány. A zongora egyébként azért került oda, mert a Budapest Music Centerben, ahova eredetileg szánták, szokatlan méretei miatt nem fért be a teherliftbe. Úgyhogy átvitték a Vigadóba, a BMC-be pedig majd egy keskenyebb változat érkezik.

Egy Bogányi a Vigadóban

Egy Bogányi a Vigadóban

Fotó: magyarnarancs.hu

A Vigadó munkatársai a helyszínen elmondták, a zongorán a helyszínen nem játszott senki, kivéve egy karmestert, aki lenyomott pár billentyűt. A Vigadót üzemeltető Magyar Művészeti Akadémia ehhez aztán levélben annyit tett hozzá, hogy ezt a hangszert láthatták a nézők a vizes-világbajnokság és az idei Forma–1-es Magyar Nagy­díj megnyitóján. A zongorát aztán a szintén MMA-s fenntartású Műcsarnokba viszik, ahol Bogányi Gergely és Szakcsi-Lakatos Béla ad egy-egy koncertet rajta.

További részletek a briliánssal kirakott Bogányi-zongoráról, Járai Zsigmond és Bogányi Gergely zebegényi teniszmeccseiről, valamint a művész apokaliptikus jövőképéről a csütörtöki Magyar Narancsban olvashatók!

Figyelmébe ajánljuk