Pont befért Bogányi 75 milliós csodazongorája a lépcső mellé

  • - palosm -
  • 2017.08.09 16:00

Belpol

Orbánt elvarázsolta, Habony barátnője kékre festette, az olajsejkek megcsodálták – a siker kapujában a több százmillió forint közpénzből fejlesztett csodazongora.

Honnan jött, merre tart a Steinwaynél kétszer drágább hangszer, amelyről egyszerre mondták, hogy a magyar lélek megtestesítője, illetve hogy Batman barlangjába való? Ennek eredtünk nyomába, és érdekes momentumokra bukkantunk.

A Habony-barátnő által újradizájnolt Bogányi Abu-Dzabiban

A Habony-barátnő által újradizájnolt Bogányi Abu-Dzabiban

Fotó: Nagy Boglárka Facebook

Például kiderült, hogy Habony festőművész barátnője, Nagy Boglárka elkészített a zongorából egy úgynevezett „ART EDITION”-t, és festett is egy képet Bogányi zenéje által ihletve. Az amúgy is eléggé űrhajószerű, első ránézésre leginkább versenymotorcsónakra vagy Batman repülőjére emlékeztető Bogányi-zongora kellemes Viagra-kék színt kapott (hangsúlyozandó a műanyagérzetet), a csavarok és pedálok arany színben pompáznak. A kék zongorát Abu-Dzabiban a világ legjobb nevű luxusexpóján állították ki tavaly: a Big Boys Toys-on.

Standok a Big Boys Toys-on

Standok a Big Boys Toys-on

Fotó: bigboystoysuae.com

 

A Big Boys Toys-t arra találták ki, hogy a szupergazdag olajsejkek, üzleti partnereik és az Egyesült Arab Emírségekbe látogató fiatal milliárdosok beszerezhessék a legmenőbb miniteniszpályás óriásjachtot vagy a legújabb kétszemélyes hobbi-tengeralattjárót.

Kiderült az is, hogy a Bogányi-zongora útját a régióban egy frissen létrehozott szaúd-arábiai cég, az Outer International egyengeti majd, összhangban azzal az orbáni kívánalommal, hogy a magyar–szaúdi gazdasági, diplomáciai és kulturális kapcsolatokat el kell mélyíteni. Bogányi április közepén Rijádban, az Al Faisaliah Resort & Spában és az Abdullah Economic Cityben lévő Bay La Sun Hotelben adott koncertet, ahogy a szaúdi magyar nagykövetség honlapja fogalmaz: „egy-egy exkluzív este keretében mintegy 500-500 fős kiemelt hátterű hallgatóság számára”.

Bogányi-koncert Rijádban

Bogányi-koncert Rijádban, „kiemelt hátterű hallgatóságnak”

Fotó: rijad.mfa.gov.hu

A fehér bőrfoteles hangversenyen a magyar delegációban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviseltette magát. A koncert után a szaúdi atomügyi miniszter a nagykövetnek örömét fejezte ki. Talán a zongora hangja is segített összehozni a találkozót, ugyanis pár hét múlva Abdalláh bin Mohamed bin Ibrahim es-Sejk, a szaúdi Súra Tanács elnöke már Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval tárgyalt Budapesten.

Mindenesetre a Zengafons brutális veszteséggel zárta az évet, a piacon, úgy tűnik, nem tud zongorákat eladni. A magyar állam viszont tízet vásárolt fel belőle, amiket hét magyar és három külföldi koncerthelyszínen fognak elhelyezni, állítólag még szeptemberben. Ezeken a helyeken a Bogányi a harmadik vagy negyedik hangszer lesz, és jobbára a hangszerraktárban fog állni – hogy a zongoristák melyiken játszanak egy este, az a szokásrend szerint csak rajtuk múlik.

Az alábbi képen a Vigadónak már leszállított zongora látható. Ez volt az egyik első legyártott példány. A zongora egyébként azért került oda, mert a Budapest Music Centerben, ahova eredetileg szánták, szokatlan méretei miatt nem fért be a teherliftbe. Úgyhogy átvitték a Vigadóba, a BMC-be pedig majd egy keskenyebb változat érkezik.

Egy Bogányi a Vigadóban

Egy Bogányi a Vigadóban

Fotó: magyarnarancs.hu

A Vigadó munkatársai a helyszínen elmondták, a zongorán a helyszínen nem játszott senki, kivéve egy karmestert, aki lenyomott pár billentyűt. A Vigadót üzemeltető Magyar Művészeti Akadémia ehhez aztán levélben annyit tett hozzá, hogy ezt a hangszert láthatták a nézők a vizes-világbajnokság és az idei Forma–1-es Magyar Nagy­díj megnyitóján. A zongorát aztán a szintén MMA-s fenntartású Műcsarnokba viszik, ahol Bogányi Gergely és Szakcsi-Lakatos Béla ad egy-egy koncertet rajta.

További részletek a briliánssal kirakott Bogányi-zongoráról, Járai Zsigmond és Bogányi Gergely zebegényi teniszmeccseiről, valamint a művész apokaliptikus jövőképéről a csütörtöki Magyar Narancsban olvashatók!

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.