Pont befért Bogányi 75 milliós csodazongorája a lépcső mellé

  • - palosm -
  • 2017. augusztus 9.

Belpol

Orbánt elvarázsolta, Habony barátnője kékre festette, az olajsejkek megcsodálták – a siker kapujában a több százmillió forint közpénzből fejlesztett csodazongora.

Honnan jött, merre tart a Steinwaynél kétszer drágább hangszer, amelyről egyszerre mondták, hogy a magyar lélek megtestesítője, illetve hogy Batman barlangjába való? Ennek eredtünk nyomába, és érdekes momentumokra bukkantunk.

A Habony-barátnő által újradizájnolt Bogányi Abu-Dzabiban

A Habony-barátnő által újradizájnolt Bogányi Abu-Dzabiban

Fotó: Nagy Boglárka Facebook

Például kiderült, hogy Habony festőművész barátnője, Nagy Boglárka elkészített a zongorából egy úgynevezett „ART EDITION”-t, és festett is egy képet Bogányi zenéje által ihletve. Az amúgy is eléggé űrhajószerű, első ránézésre leginkább versenymotorcsónakra vagy Batman repülőjére emlékeztető Bogányi-zongora kellemes Viagra-kék színt kapott (hangsúlyozandó a műanyagérzetet), a csavarok és pedálok arany színben pompáznak. A kék zongorát Abu-Dzabiban a világ legjobb nevű luxusexpóján állították ki tavaly: a Big Boys Toys-on.

Standok a Big Boys Toys-on

Standok a Big Boys Toys-on

Fotó: bigboystoysuae.com

 

A Big Boys Toys-t arra találták ki, hogy a szupergazdag olajsejkek, üzleti partnereik és az Egyesült Arab Emírségekbe látogató fiatal milliárdosok beszerezhessék a legmenőbb miniteniszpályás óriásjachtot vagy a legújabb kétszemélyes hobbi-tengeralattjárót.

Kiderült az is, hogy a Bogányi-zongora útját a régióban egy frissen létrehozott szaúd-arábiai cég, az Outer International egyengeti majd, összhangban azzal az orbáni kívánalommal, hogy a magyar–szaúdi gazdasági, diplomáciai és kulturális kapcsolatokat el kell mélyíteni. Bogányi április közepén Rijádban, az Al Faisaliah Resort & Spában és az Abdullah Economic Cityben lévő Bay La Sun Hotelben adott koncertet, ahogy a szaúdi magyar nagykövetség honlapja fogalmaz: „egy-egy exkluzív este keretében mintegy 500-500 fős kiemelt hátterű hallgatóság számára”.

Bogányi-koncert Rijádban

Bogányi-koncert Rijádban, „kiemelt hátterű hallgatóságnak”

Fotó: rijad.mfa.gov.hu

A fehér bőrfoteles hangversenyen a magyar delegációban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviseltette magát. A koncert után a szaúdi atomügyi miniszter a nagykövetnek örömét fejezte ki. Talán a zongora hangja is segített összehozni a találkozót, ugyanis pár hét múlva Abdalláh bin Mohamed bin Ibrahim es-Sejk, a szaúdi Súra Tanács elnöke már Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval tárgyalt Budapesten.

Mindenesetre a Zengafons brutális veszteséggel zárta az évet, a piacon, úgy tűnik, nem tud zongorákat eladni. A magyar állam viszont tízet vásárolt fel belőle, amiket hét magyar és három külföldi koncerthelyszínen fognak elhelyezni, állítólag még szeptemberben. Ezeken a helyeken a Bogányi a harmadik vagy negyedik hangszer lesz, és jobbára a hangszerraktárban fog állni – hogy a zongoristák melyiken játszanak egy este, az a szokásrend szerint csak rajtuk múlik.

Az alábbi képen a Vigadónak már leszállított zongora látható. Ez volt az egyik első legyártott példány. A zongora egyébként azért került oda, mert a Budapest Music Centerben, ahova eredetileg szánták, szokatlan méretei miatt nem fért be a teherliftbe. Úgyhogy átvitték a Vigadóba, a BMC-be pedig majd egy keskenyebb változat érkezik.

Egy Bogányi a Vigadóban

Egy Bogányi a Vigadóban

Fotó: magyarnarancs.hu

A Vigadó munkatársai a helyszínen elmondták, a zongorán a helyszínen nem játszott senki, kivéve egy karmestert, aki lenyomott pár billentyűt. A Vigadót üzemeltető Magyar Művészeti Akadémia ehhez aztán levélben annyit tett hozzá, hogy ezt a hangszert láthatták a nézők a vizes-világbajnokság és az idei Forma–1-es Magyar Nagy­díj megnyitóján. A zongorát aztán a szintén MMA-s fenntartású Műcsarnokba viszik, ahol Bogányi Gergely és Szakcsi-Lakatos Béla ad egy-egy koncertet rajta.

További részletek a briliánssal kirakott Bogányi-zongoráról, Járai Zsigmond és Bogányi Gergely zebegényi teniszmeccseiről, valamint a művész apokaliptikus jövőképéről a csütörtöki Magyar Narancsban olvashatók!

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.