Közös fővárosi ellenzéki listát javasol a DK az önkormányzati választáson

Belpol

Mert a Fidesz napirendre tűzte a Mi Hazánk javaslatát, ami listássá alakítaná a jövő évi önkormányzati választást Budapesten.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy

a "demokratikus" ellenzéki pártok induljanak közös fővárosi listán a 2024-es önkormányzati választáson

– mondta keddi, online sajtótájékoztatóján a DK frakciószóvivője.

Kálmán Olga kijelentette, a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette, napirendre fogja tűzni a Mi Hazánk azon javaslatát, ami listássá alakítaná a jövő évi önkormányzati választást Budapesten.

A képviselő szavai szerint valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja "megváltoztatni a budapesti választást", hisz' a kormánypárt egyébként soha nem vesz napirendre ellenzéki javaslatot. Hozzátette, hogy a Mi Hazánk csak "a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben".

A Fidesz tehát a választás előtt alig több, mint fél évvel, a szabályok átírásával akarná mérsékelni a "borítékolható budapesti önkormányzati vereségét" – fogalmazott Kálmán Olga.

A módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a fővárosi önkormányzati választásra, ezért ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet akarnak indítani, akkor közös listát kell állítaniuk

– értelmezte az elképzelést.

A választási törvényt módosító javaslatról olyan gyorsan döntött a Fidesz, hogy mire Kálmán Olga sajtótájékoztatójának anyaga elérhetővé vált, a Fidesz simán továbbjuttatta a Mi Hazánk választási szabályokat átíró javaslatát.

A javaslat ugyanis már a Fidesz-frakció által frissen kezdeményezett és Kövér László házelnök által össze is hívott csütörtöki rendkívüli parlamenti ülés napirendjén szerepel, ma délelőtt egészítette ki a kormánypárt.

Mivel a friss módosítás már a jövő évi, június 9-i önkormányzati választásra is vonatkozna, 10 év után változna a rendszer, amely most úgy néz ki, hogy a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és 9, kompenzációs listáról bejutó képviselő alkotja a közgyűlést. Ezzel szemben a Mi Hazánk által most javasolt régi-új rendszer listás választással töltené fel a közgyűlési helyeket.

Az új, listás választási rendszerben a Fidesz-KDNP a mostaninál több helyet szerezhet a közgyűlésben, ráadásul ez az ellenzéki többség szerkezetét alaposan megváltoztathatná. A helyek listás szavazás nyomán történő feltöltése például bejuttathatná a testületbe új szereplőként a Mi Hazánkat és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is, ami új politikai helyzetet teremtene.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.