Publicus: az emberek háromnegyede szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán kormánygéppel repül magánútra

  • narancs.hu
  • 2023. április 19.

Belpol

10-ből 7 ember elvárná, hogy átláthatók legyenek a kormányzat által is használt honvédségi gép üzemeltetési költségei.

A lakosság 78 százaléka tartja elfogadhatatlannak azt, hogy Orbán Viktor magáncélra használja az adófizetői pénzből üzemeltetett kormánygépet,

arányuk az ellenzéki szavazók körében 95 százalék, míg a kormánypártiak fele is elítéli az ilyen jellegű használatot – derül ki a Publicus Intézet a Népszava számára készített felméréséből.

A kutatás eredményei szerint legkevésbé Budapesten tolerálják a kormányfő közpénzből finanszírozott utazásait: míg a községekben élők 68 százaléka nem tartja ezt elfogadhatónak, addig a fővárosiak 86 százaléka nyilatkozott ily módon.

Tízből 7 ember elvárna, hogy a kormánygép üzemeltetési költségeiről folyamatosan és átláthatóan tájékoztassák a lakosságot.

Nem meglepő módon arányuk az ellenzéki szavazók körében a legnagyobb (86 százalék), őket követik a bizonytalanok (75 százalék), majd a kormánypárti szimpatizánsok (42 százalék).

A lap közlése szerint azután rendelte meg a kutatást, hogy kiderült, Orbán Viktor februári, egyiptomi látogatása után Olaszországba tett kitérőt. Mint arról lapunk is beszámolt, a kormánygép egy órára szállt le a pisai repülőtéren, mielőtt visszarepült Magyarországra, a kormányfőt pedig nem sokkal később Firenzében és Velencében is látták.

Az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tett hivatali visszaélés miatt, mert szerinte az utazás hárommillió forintos kárt okozott az államnak, ám a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség szerint nem történt bűncselekmény.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?