Publicus-kutatás a miniszterelnök-jelöltek vitájáról: Karácsony és Dobrev fej-fej mellett áll

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 14.

Belpol

Sokaknak volt szimpatikus Márki-Zay Péter is.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából szeptember 13-án 612 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét az előző napi előválasztási miniszterelnök-jelölti vitáról.

A kutatásból az derült ki, hogy Karácsony Gergely megtartotta hibahatáron belüli vezetését Dobrev Klárával szemben, míg a harmadik hely kérdése nyitottá vált, miután Márki-Zay Péter javított a pozícióján Jakab Péterrel szemben.

 
Fotó: Publicus Intézet
 

Azoknak az ellenzéki és bizonytalan szavazóknak, akik valamilyen módon talákoztak a vitával, 29 százaléka mondta azt, hogy Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb, 27 százalék számára pedig Dobrev Klára.

Akik látták a teljes vitát kedvezőbben nyilatkoznak Karácsony Gergelyről, mint azok, akik csak részben, vagy más tudósításban találkoztak vele (34, illetve 21 százalék szerint legszimpatikusabb). Dobrev Klára esetén fordított kép rajzolódik ki.

A megkérdezettek egyharmad-egyharmad arányban Karácsony Gergely, és Dobrev Klárát (32-32 százalék) látták a leginkább meggyőzőnek, míg harmadik helyre itt is Márki-Zay Péter került.

Tízből három (31 százalék) ellenzéki és bizonytalan szavazó szerint a vitában résztvevő miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergely, szintén tízből három (30 százalék) ilyen szavazó szerint pedig Dobrev Klára a legalkalmasabb arra, hogy miniszterelnökként az országot vezesse. Az ellenzéki és bizonytalan szavazók 8 százaléka választotta Márki-Zay Pétert, és 3 százaléka Jakab Pétert.

A kormányváltást akaró ellenzéki és bizonytalan szavazók közül tízből három (31 százalék) Karácsony Gergelyre, tízből három (30 százalék) válaszadó Dobrev Klárára, minden tizedik (11 százalék) Jakab Péterre, illetve szintén minden tizedik (11 százalék) megkérdezett pedig Márki-Zay Péterre szavazna egy előválasztáson. Fekete-Győr Andrásra a válaszadók 2 százaléka szavazna.

A teljes kutatást itt lehet végigolvasni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.