Publicus-kutatás a miniszterelnök-jelöltek vitájáról: Karácsony és Dobrev fej-fej mellett áll

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 14.

Belpol

Sokaknak volt szimpatikus Márki-Zay Péter is.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából szeptember 13-án 612 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét az előző napi előválasztási miniszterelnök-jelölti vitáról.

A kutatásból az derült ki, hogy Karácsony Gergely megtartotta hibahatáron belüli vezetését Dobrev Klárával szemben, míg a harmadik hely kérdése nyitottá vált, miután Márki-Zay Péter javított a pozícióján Jakab Péterrel szemben.

 
Fotó: Publicus Intézet
 

Azoknak az ellenzéki és bizonytalan szavazóknak, akik valamilyen módon talákoztak a vitával, 29 százaléka mondta azt, hogy Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb, 27 százalék számára pedig Dobrev Klára.

Akik látták a teljes vitát kedvezőbben nyilatkoznak Karácsony Gergelyről, mint azok, akik csak részben, vagy más tudósításban találkoztak vele (34, illetve 21 százalék szerint legszimpatikusabb). Dobrev Klára esetén fordított kép rajzolódik ki.

A megkérdezettek egyharmad-egyharmad arányban Karácsony Gergely, és Dobrev Klárát (32-32 százalék) látták a leginkább meggyőzőnek, míg harmadik helyre itt is Márki-Zay Péter került.

Tízből három (31 százalék) ellenzéki és bizonytalan szavazó szerint a vitában résztvevő miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergely, szintén tízből három (30 százalék) ilyen szavazó szerint pedig Dobrev Klára a legalkalmasabb arra, hogy miniszterelnökként az országot vezesse. Az ellenzéki és bizonytalan szavazók 8 százaléka választotta Márki-Zay Pétert, és 3 százaléka Jakab Pétert.

A kormányváltást akaró ellenzéki és bizonytalan szavazók közül tízből három (31 százalék) Karácsony Gergelyre, tízből három (30 százalék) válaszadó Dobrev Klárára, minden tizedik (11 százalék) Jakab Péterre, illetve szintén minden tizedik (11 százalék) megkérdezett pedig Márki-Zay Péterre szavazna egy előválasztáson. Fekete-Győr Andrásra a válaszadók 2 százaléka szavazna.

A teljes kutatást itt lehet végigolvasni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

Hogy jobban fájjon

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.

Száll a kakukk Szegeden

Eddig piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, mivel nincsenek almérők az apartmanjaikban. Nemrég 31 fő eldöntötte: egyoldalúan bevezetik a rezsicsökkentést, amelyből eddig kimaradtak. De hogy fognak számolni? – kérdezi a ház fenntartója.