Pünkösdre kinyithatnak a szálláshelyek - íme a lazítások egy lehetséges forgatókönyve
DMARC20200427006_top_story_lead.jpg
Védőmaszkot visel egy nő egy fővárosi üzlet előtt 2020. április 27-én.

Pünkösdre kinyithatnak a szálláshelyek - íme a lazítások egy lehetséges forgatókönyve

  • narancs.hu
  • 2020.04.29 08:20

Belpol

Tartós népviseletté válik a maszk és étterembe járni sem lesz ugyanaz.

Először a 400 négyzetméternél kisebb, jelenleg zárva tartó boltok nyílnának ki, majd május közepéig a vendéglátóhelyek és nyitott teraszok, pünkösdre pedig akár szálláshelyet is foglalhatunk - írja a kormányközeli Magyar Nemzet, amely meglebegtetett egy lehetséges forgatókönyvet a lazításokat illetően.

A lap szerint folyamatosan figyelik majd a járványhelyzet alakulását, de a hónap második felétől várhatóan kinyithatnak a nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak is. Visszatérhet az élet a vendéglátás világába is, de ezen a területen továbbra is korlátozások várhatóak: szabályozni fogják a helyben fogyasztás körülményeit, hogy tartható legyen az asztalok közötti 1-1,5 méteres távolság, az éttermi programokhoz pedig előzetes bejelentkezésre lehet majd szükség, hogy elkerüljék a tumultust. A nagyobb rendezvények, fesztiválok, vásárok helyzetéig a nyári hónapok előtt biztos nem esik még szó.

A turisták és vásárlók mellett maszkviselésre kötelezhetik a boltok és szolgáltatók minden olyan alkalmazottját, aki másokal közvetlen kontaktusba kerül, ugyanez a helyzet a pincérekkel, jegyértékesítőkkel is. Változhat a boltok nyitvatartási ideje is, az egységes szabályt az önkormányzatok azonban a helyi viszonyokhoz igazíthatják. A 65 év felettiek számára jelenleg hétköznap 9-12 óráig tart a beszerzési idősáv, ez a jövőben változhat: 2 órára rövidülhet és korábbi időpontban végződhet.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.