Pünkösdre kinyithatnak a szálláshelyek - íme a lazítások egy lehetséges forgatókönyve
DMARC20200427006_top_story_lead.jpg
Védőmaszkot visel egy nő egy fővárosi üzlet előtt 2020. április 27-én.

Pünkösdre kinyithatnak a szálláshelyek - íme a lazítások egy lehetséges forgatókönyve

  • narancs.hu
  • 2020. április 29.

Belpol

Tartós népviseletté válik a maszk és étterembe járni sem lesz ugyanaz.

Először a 400 négyzetméternél kisebb, jelenleg zárva tartó boltok nyílnának ki, majd május közepéig a vendéglátóhelyek és nyitott teraszok, pünkösdre pedig akár szálláshelyet is foglalhatunk - írja a kormányközeli Magyar Nemzet, amely meglebegtetett egy lehetséges forgatókönyvet a lazításokat illetően.

A lap szerint folyamatosan figyelik majd a járványhelyzet alakulását, de a hónap második felétől várhatóan kinyithatnak a nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak is. Visszatérhet az élet a vendéglátás világába is, de ezen a területen továbbra is korlátozások várhatóak: szabályozni fogják a helyben fogyasztás körülményeit, hogy tartható legyen az asztalok közötti 1-1,5 méteres távolság, az éttermi programokhoz pedig előzetes bejelentkezésre lehet majd szükség, hogy elkerüljék a tumultust. A nagyobb rendezvények, fesztiválok, vásárok helyzetéig a nyári hónapok előtt biztos nem esik még szó.

A turisták és vásárlók mellett maszkviselésre kötelezhetik a boltok és szolgáltatók minden olyan alkalmazottját, aki másokal közvetlen kontaktusba kerül, ugyanez a helyzet a pincérekkel, jegyértékesítőkkel is. Változhat a boltok nyitvatartási ideje is, az egységes szabályt az önkormányzatok azonban a helyi viszonyokhoz igazíthatják. A 65 év felettiek számára jelenleg hétköznap 9-12 óráig tart a beszerzési idősáv, ez a jövőben változhat: 2 órára rövidülhet és korábbi időpontban végződhet.

Figyelmébe ajánljuk