Meglepően kevés fertőzöttet találtak a tünetmentes emberek között a privát teszteléseken
D_KOS20200403009_top_story_lead.jpg
Koronavírus-minták az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten 2020. április 3-án.

Meglepően kevés fertőzöttet találtak a tünetmentes emberek között a privát teszteléseken

  • narancs.hu
  • 2020. április 29.

Belpol

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a korlátozó intézkedések hatásosak voltak, nincs tömeges fertőzés, ám nyájimmunitás sem.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a magyar orvosi egyetemek május elején országos koronavírus tesztbe kezdenek, reprezentatív minta alapján 17 778 embert terveznek megvizsgálni - mindezt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora jelentette be egy online konferencián.

Május elsejétől országos tesztelésbe kezdenek a hazai orvosi egyetemek

17 778 embert választottak ki. A cél, hogy pontos képet kapjunk a járvány terjedéséről. Országos koronavírus tesztbe kezdenek május elsején a magyar orvosi egyetemek. Reprezentatív minta alapján két hét alatt 17 778 embert vizsgálnak meg, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, és a koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról - írja az Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának bejelentése alapján.

Az online eseményen a bejelentés mellett Merkely Béla érdekes adatokat is hozott: ismertette a magánlaborok által végzett koronavírus-tesztek eredményeit. Ilyen privát tesztet bárkin elvégeznek, aki kifizeti a díjat. Merkely Béla három vizsgálat eredményeit ismertette:

  • Az OTP március 31. és április 20.között 5146 tesztet végeztetett el, 50 fertőzöttet találtak (0,97%-os fertőzöttség), de április 16. óta nem volt új eset.
  • A Mol április 5. és 22. között 7385 tesztet csináltatott, ezek 2 fertőzöttet mutattak ki (0,03%).
  • Az egyik magánalbor április 11. és 25 között 1585 mérést végzett el, szintén 2 pozitív esetet találtak (0,13%).

 

A SOTE rektora elmondta, ezeket a méréseket főleg tünetmentes embereken végezték, ezért volt alacsony a tesztek "találati aránya". Április 26-ig a négy orvosi egyetem és magánlabor összesen 12 440 tünetmentes embert tesztelt le, 55-en produkáltak pozitív mintát (0,4%). Ugyanebben az időszakban azonban 12 704 panasszal érkező beteget is megvizsgáltak, közülök 448-ról derült ki, hogy elkapták a fertőzést (3,5%). 8011 kontaktszemélyt, tehát fertőzésgyanús emberekkel közeli kapcsolatban állót is teszteltek, a találati arány érthető okokból náluk volt a legnagyobb: 329-en kapták el a vírust (4,1%).

Merkely Béla szerint az igazolt koronavírusosok számát érintő kiugró adatokat elsősorban az idősotthonokban és kórházakban előforduló fertőzések okozzák, a lakossák körében kevesebb a vírust elkapók száma. A Semmelweis Egyetem rektora szerint a korlátozó érintkezések megtették hatásukat, hiszen tömeges fertőzés nem lépett fel, viszont a nyájimmunitás sem alakult ki.

Figyelmébe ajánljuk