Meglepően kevés fertőzöttet találtak a tünetmentes emberek között a privát teszteléseken
D_KOS20200403009_top_story_lead.jpg
Koronavírus-minták az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten 2020. április 3-án.

Meglepően kevés fertőzöttet találtak a tünetmentes emberek között a privát teszteléseken

 • narancs.hu
 • 2020.04.29 09:00

Belpol

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a korlátozó intézkedések hatásosak voltak, nincs tömeges fertőzés, ám nyájimmunitás sem.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a magyar orvosi egyetemek május elején országos koronavírus tesztbe kezdenek, reprezentatív minta alapján 17 778 embert terveznek megvizsgálni - mindezt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora jelentette be egy online konferencián.

Május elsejétől országos tesztelésbe kezdenek a hazai orvosi egyetemek

17 778 embert választottak ki. A cél, hogy pontos képet kapjunk a járvány terjedéséről. Országos koronavírus tesztbe kezdenek május elsején a magyar orvosi egyetemek. Reprezentatív minta alapján két hét alatt 17 778 embert vizsgálnak meg, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, és a koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról - írja az Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának bejelentése alapján.

Az online eseményen a bejelentés mellett Merkely Béla érdekes adatokat is hozott: ismertette a magánlaborok által végzett koronavírus-tesztek eredményeit. Ilyen privát tesztet bárkin elvégeznek, aki kifizeti a díjat. Merkely Béla három vizsgálat eredményeit ismertette:

 • Az OTP március 31. és április 20.között 5146 tesztet végeztetett el, 50 fertőzöttet találtak (0,97%-os fertőzöttség), de április 16. óta nem volt új eset.
 • A Mol április 5. és 22. között 7385 tesztet csináltatott, ezek 2 fertőzöttet mutattak ki (0,03%).
 • Az egyik magánalbor április 11. és 25 között 1585 mérést végzett el, szintén 2 pozitív esetet találtak (0,13%).

 

A SOTE rektora elmondta, ezeket a méréseket főleg tünetmentes embereken végezték, ezért volt alacsony a tesztek "találati aránya". Április 26-ig a négy orvosi egyetem és magánlabor összesen 12 440 tünetmentes embert tesztelt le, 55-en produkáltak pozitív mintát (0,4%). Ugyanebben az időszakban azonban 12 704 panasszal érkező beteget is megvizsgáltak, közülök 448-ról derült ki, hogy elkapták a fertőzést (3,5%). 8011 kontaktszemélyt, tehát fertőzésgyanús emberekkel közeli kapcsolatban állót is teszteltek, a találati arány érthető okokból náluk volt a legnagyobb: 329-en kapták el a vírust (4,1%).

Merkely Béla szerint az igazolt koronavírusosok számát érintő kiugró adatokat elsősorban az idősotthonokban és kórházakban előforduló fertőzések okozzák, a lakossák körében kevesebb a vírust elkapók száma. A Semmelweis Egyetem rektora szerint a korlátozó érintkezések megtették hatásukat, hiszen tömeges fertőzés nem lépett fel, viszont a nyájimmunitás sem alakult ki.

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.