Rejtély, hogy a börtönre ítélt fideszes polgármester miért nem vonul rács mögé

  • narancs.hu
  • 2018. október 2.

Belpol

Más is megcsinálhatja ugyanezt?

Már hónapokkal ezelőtt, még július végén kellett volna megkezdenie börtönbüntetését Veres Margitnak, de az asszony még mindig szabadon jár-kel. A hvg.hu futott neki a sok kérdést felvető sztorinak, hogy vajon mi lehet az oka, hogy Balmazújváros korábbi, fideszes támogatottságú polgármestere a jogerős ítélet ellenére még mindig nem vonult rács mögé, sőt, olyannyira nem, hogy hétvégén egy búcsúmeccsen is látták a városban.

Emlékeztetésképp: a korábban jegyzőként dolgozó „Veres Margitot a bíróság szerint 400 ezer forinttal és egy autóval kente meg egy vállalkozó annak érdekében, hogy szerezzen támogatást az illető rendezvénycsarnokának felépüléséhez. A jogerős ítélet ellenére mégsem vonult börtönbe Veres Margit, és bár a BVOP elrendelheti az elítélt elővezetését vagy a törvényszék elfogatóparancsot adhat ki, esetünkben ez nem történt meg” – írja a hírportál.

A Debreceni Törvényszék hvg.hu-nak küldött válasza szerint azért, mert Veres Margit kegyelmi kérvényt adott be Áder János köztársasági elnöknek, az igazságügyi miniszter pedig elrendelheti a büntetés végrehajtásának elhalasztását addig, amíg a köztársaság elnök nem dönt. (Ezen felül pedig Veres Margit rendkívüli jogorvoslattal is élt, felülvizsgálati indítványt terjesztett elő a Kúriához.)

Ugyanakkor a portál felidézi, hogy milyen esetekben lehet indokolható a kegyelem, és ezek alapján erősen kétséges, hogy Veresnél bármelyik eset fennáll.

Érdekes mellékszála a sztorinak Tiba István, fideszes országgyűlési képviselő esete, mivel az atlatszo.hu korábbi cikke szerint a kenőpénzzel operáló „vállalkozó 5 millió forintot küldött Tiba Istvánnak egy borítékban, amelyből Veres kivett 400 ezer forintot. Tiba azt vallotta, ez a pénz kölcsön volt, amelyből a városi sportcég tartozását egyenlítette ki. De az ügyletnek nem volt semmilyen írásos nyoma, hívja fel a figyelmet az Átlátszó, a szóban forgó kft. pedig nyereséges volt, és a boríték átadásának napján 74 milliós készpénzállománya volt. A bíróság ezzel a mozzanattal azonban nem foglalkozott. Veres Margit függetlenként indulva 2014-ben váltotta Tibát a polgármesteri székben, és csak a jogerős ítélet után kellett távoznia a tisztségből.”

Figyelmébe ajánljuk