Belerokkant a rezsicsökkentésbe: 360 ezer embert érinthet a kukáscég krízise

Belpol

Súlyos működési problémákkal küzd a Pest és Nógrád megye 116 településének szemetét kezelő önkormányzati társaság. 350 ezer embert érint az egyik szolgáltatás novemberig tartó felfüggesztése.

A múlt hét közepén arról értesítette a hozzá tartozó falvakat és városokat a hulladékkezelést végző Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit kft., (ZHB) hogy október 1-től november 4-ig felfüggesztik a zöldhulladék begyűjtését.

A Kerepes-Ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központjukban a múlt hét kedden a kényszertömörítő kukáskocsiból 15 volt működésképtelen. Sem saját szerelőik, sem külső partnereik nem tudják garantálni a minimális üzembiztonság feltételeit – volt fék- és motormeghibásodás is –, ezért ezeket a járműveket nem engedhetik forgalomba.

A ZHB a közegészségügyileg legnagyobb kockázatot jelentő lakossági vegyes hulladék gyűjtésére koncentrál, arra fordítja erőforrásait. Kilenc kukásautó beszerzését ígérik novemberre, addig a lakosokat arra kérik, a zöldhulladékot maguk szállítsák a kerepesi központba.

Forráshiány

A ZHB-nál gazdasági szükséghelyzet állt elő, amiről szeptember elején értesítették a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV). Ahhoz, hogy a regionális hulladékkezelési rendszer ne omoljon össze, havonta 130 millió forint forint többletforrásra van szükségük.

false

 

Ha nem kapják meg október első hetéig, a szolgáltatás csökkentésére kényszerülnek, jelezte a ZHB ügyvezetője, ami azóta realitás lett. Gyenes Szilárd akkor felhívta a nemzeti kukaholding figyelmét, a ZHB-nak 300 millió forinttal tartozik több alvállalkozója, akik az NHKV-től várják számláik kiegyenlítését. Az önkormányzati társulás már nem képes finanszírozni a normál működést, több tagi kölcsönt nem tud adni, hitelfelvételre nincs lehetősége. Ha az egyeztető tárgyalások nem vezetnek eredményre, és a cég pénzügyi helyzetét nem tudja stabilizálni, a közszolgáltatást a szükséges finanszírozás helyreállításáig fel fogja függeszteni. A ZHB krízise összesen 360 ezer embert érint az ellátott régióban.

Megkérdeztük a nemzeti kukaholdingot, kaphat-e forráspótlást a ZHB, amire nem lát okot a nemzeti kukaholding, szolgáltatásfenntartási kötelezettségére viszont igen. „Az NHKV Zrt. a közszolgáltató adatszolgáltatása és az elvégzett szolgáltatás mennyisége, minősége alapján a finanszírozást folyamatosan biztosítja. Amennyiben a közszolgáltató ennek ellenére feladatát ellátni nem tudja, ebben az esetben az erre vonatkozó bejelentés után 6 hónapig tevékenységét elvégezni köteles, ameddig az önkormányzat a megfelelőségi véleménnyel rendelkező más közszolgáltató kiválasztásáról gondoskodik” – közölte a Narancs.hu-val a cég.

Az NHKV folyamatosan egyeztet a Zöld Híd B.I.G.G. Kft.-vel, mint közszolgáltatóval, segítve a közszolgáltatás teljesítését a helyzet stabilizálása érdekében – tudtuk meg.

Hazavágták a kormányzati intézkedések

A ZHB-t kérdeztük arról is, hogy a zöldhulladék begyűjtésének leállítása után mely területre terjesztik ki a szolgáltatások korlátozását, de nem kaptunk választ kérdéseinkre. Gyenes Szilárd egy héttel ezelőtt Gémesi Györggyel, Gödöllő polgármesterével, a társulás elnökével beszélgetve megpendítette, hogy a lomtalanítás után szelektív szemetet nem fogják elvinni. “Ha egy szombati lomtalanításra kiengednék a járműveket, a meghibásodások miatt hétfőre már a vegyes- és a szelektív hulladékgyűjtés is veszélybe kerülne” – jelentette ki Gyenes.

Gémesi György gödöllői polgármester múlt kedden jelentette be a szolgáltatás felfüggesztését.

A forráselvonások, a rezsicsökkentés és az államosítás miatt leépült Zöld Híd történetével többször foglalkoztunk. A társuláshoz csatlakozó településeken komplex jelleggel átvette a hulladékkezelés feladatát; nemcsak begyűjtötte, utókezelte és újrahasznosításra előkészítette a hulladékot. 2012-től az addig jól működő rendszert hazavágták a kormányzati intézkedések: a rezsicsökkentés, a lerakási járulék, az e-útdíj, a tranzakciós adó bevezetése tartós veszteséget okozott.

Szeméthegy Fóton az elmaradt lomtalanítás miatt

Szeméthegy Fóton az elmaradt lomtalanítás miatt

 

Mindezek miatt a Zöld Híd kétmilliárdos hiányt halmozott fel az önkormányzati társulás felé, ezért sem amortizációs, sem fejlesztési keretet nem tudott már képezni, így új autókra se futotta. A projekt hatéves működését átvilágító pénzügyi elemzés kimutatta: ha nem lett volna a rezsicsökkentés és az egyéb adójárulékok, a tulajdonos társulás 990 millió forintos pluszt érhetett volna el. Ezen kívül forráskivonással is rásegítettek a ZHB megrendelésére, a lakosság által befizetett szemétdíjak átkerültek az önkormányzatoktól az állam kezébe, ahonnan már csak a töredékét osztják vissza a szemétszállító cégeknek. Ez a tétel a Zöld Híd esetében havi 130 milliós hiányt okoz.

Májusban a lomtalanítástól kellett elállniuk Fóton, ahol a lakosok addigra több száz köbméter hulladékot pakoltak az utcára, ám a gyűjtőautók állapota miatt azt sem tudták elszállítani.

Fótot elborította a szemét, mert nincs mivel elszállítani

A regionális hulladékszállítót a kormányzati intézkedésekkel sikerült olyan helyzetbe hozni, hogy új gyűjtőautókra se maradjon pénze. Több száz köbméter felesleges holmit hordtak össze háztartásaikból a fótiak abban a hiszemben, hogy a szemetet szokás szerint elszállítják a májusi lomtalanítás során. A város négy pontján, például az egyik buszmegállónál, hegyekben állnak a kidobott tárgyak.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.