Republikon: Mélyponton a Fidesz népszerűsége a kegyelmi botrány után

  • narancs.hu
  • 2024. március 11.

Belpol

Évek óta nem vesztett ennyi szavazót a kormánypárt. Ennek ellenére a népszerűségvesztéséből az ellenzék nem tudott profitálni.

Rendesen megtépázta a Fidesz–KDNP népszerűségét a kegyelmi botrány, egy hónap alatt több mint 325 ezer választó pártolt el Orbánéktól,

viszont úgy tűnik, az ellenzék ebből a válságból sem tudott politikai tőkét kovácsolni, egyedül a Momentum erősödött kicsitez derült ki a Republikon Intézet februári pártpreferencia-kutatásából, amit a Telex közölt

A februári közbeszédet egyértelműen a kegyelemi botrány és annak politikai hatásai uralták. Ám a jelek szerint az államfőcsere, Varga Judit visszavonulása, Balog Zoltán magyarázkodása sem volt elegendő a teljes kármentéshez a kormánypárti oldalon.

Egy hónap alatt 6 százalékpontot zuhant a Fidesz–KDNP népszerűsége a pártválasztók körében, ez azt jelenti, hogy több mint 325 ezer szavazó hagyta ott őket.

Januárban még 43 százalékra mérte a Republikon Intézet a Fidesz–KDNP támogatottságát, a kegyelmi botrány után pár héttel pedig már csak a pártválasztók 37 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz–KDNP-re szavazna. Ez több mint kétéves negatív csúcs,

ráadásul tavaly februárban még 47 százalékon állt a kormánypártok támogatottsága, azaz

egy év alatt 10 százalékpontot, több mint félmillió szavazót vesztettek.

A teljes népesség körében – bár még hibahatáron belül, de – 2 százalékponttal csökkent Orbánék népszerűsége januárhoz képest, a Republikon közlése szerint ez is évek óta nem látott mélypontot jelent.

Mindezek ellenére az ellenzék mégsem tudott profitálni a Fidesz–KDNP jelentős visszaeséséből. A legtöbb ellenzéki pártnak egyáltalán nem vagy csak alig nőtt a támogatottsága a kegyelmi botrány után.

A DK támogatottsága a teljes népességben 12 százalék, tavaly augusztus óta nem tudnak elmozdulni. A pártválasztók körében még csökkent is a népszerűségük, két százalékponttal (19-ről 17-re). Úgy tűnik, egyedül a Momentum tudott profitálni a kegyelmi botrányból: a teljes népességben 1 (6 százalék), a pártválasztóknál 2 százalékpontot (9 százalék) erősödött a párt. A Mi Hazánk Mozgalom változatlanul 6 és 9 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség és a pártválasztók körében. 6 százalékon áll a teljes népességben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, míg a pártválasztók között változatlanul 8 százalékon a XII. kerületi polgármester-jelöltségtől vasárnap visszalépő, majd este a párttárselnökségről is lemondó Kovács Gergőék támogatottsága. Az MSZP 3 és 5 százalékon áll a teljes népesség és a pártválasztók körében. Az LMP népszerűsége a teljes népességben 2-ről 3 százalékra nőtt, a pártválasztóknál 4 százalékon maradt. A Jobbik a teljes népesség és a pártválasztók körében is hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal erősödött. És nem mozdult a Párbeszéd pozíciója sem: a teljes népesség 2, a pártválasztók 3 százaléka szavazna rájuk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.