Rétvári-közeli alapítványhoz került egy váci épületegyüttes, amiből az önkormányzat közösségi teret csinált volna

Belpol

Pár nappal a választás után. Megérte a kormánypárti politikus mellett kampányolni. 

„A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábban levélben értesített, hogy elveszik az állami tulajdonú, ám mindig is a város vagyonkezelésében lévő Káptalan u. 16. alatti épületegyüttest, amely régen könyvtárként működött, majd a város kiállító térként használta. Mi ezt az állapotot akarjuk visszaállítani, pontosabban kialakítani a belváros szívében egy közösségi- és kulturális teret, a Váci Civil Házat” – írja Facebookon Matkovich Ilona, Vác polgármestere. Felidézte: tárgyalt a nemzeti vagyonkezelő illetékesével, aki pozitívan állt az igényükhöz. „Érthető, hogy megdöbbentem, amikor két nappal az országgyűlési választás után azt látom a Magyar Közlönyben, hogy a zebegényi székhelyű Dunakanyar Védegylet MAGÁNTULAJDONBA kapja a Káptalan u. 16. alatti épületet. Nem vagyonkezelésbe, hanem ingyenesen magántulajdonba! Egy olyan egyesület, amelynek semmi köze Váchoz” – fogalmaz a polgármester. 

A Magyar Közlöny vonatkozó száma szerint a kormány úgy döntött, hogy az állami vagyonba tartozó ingatlant ingyenesen a megjelölt közhasznú szervezet (a Dunakanyari Védegylet Alapítvány) tulajdonába kerül. Ezen túl felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, Máger Andreát, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a tulajdonosváltozás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére alkalmas szerződés megkötésre kerüljön. 

Testével védte Rétvárit

A Dunakanyari Védegylet Alapítványnak Bajor Gergő a kurátora, akiről Inotay Gergely, Vác alpolgármestere (és az ellenzék választáson kikapott jelöltje) azt írja a Facebookon, „ő volt az a fiatalember, aki kenyéradóját a testével védte a kellemetlen kérdésektől”. Március 16-án a Tabumentes Ország Egyesület munkatársa arról kérdezte Rétvári Bencét a Fidesz váci nagygyűlésén, hogy miért nem vitázik a jelölttársaival. Ekkor lépett közbe Bajor, aki „testével védte” a választáson egyébként győzedelmeskedő képviselőt - a jelenet nagyjából 1 percnél látható a lejjebb beágyazott videón. (Érdemes megjegyezni, hogy az egyesület munkatársát Rétváritól elszigetelni próbáló másik fiatalember 〈a videón fényképezőgéppel a nyakában tűnik fel〉 nem más, mint Szabó Csaba, a Fidelitas váci elnöke. Róla írtuk meg néhány hete, hogy az ő alapítványa számolja fel a város határában évek óta éktelenkedő szeméthegyet, de Szabó kivette a részét Rétvári kampányából is.)

A Jobbik-közeli N1TV a közelmúltban derítette ki közérdekű adatigényléssel, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) 8 millió forint támogatást kapott az alapítvány a 2018-as országgyűlési választás kampányidőszaka előtt. Az alapítvánnyal a Magyar Narancs is foglalkozott a közelmúltban, ugyanis mostanában is szervezett rendezvényeket, például február végén Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója, és persze Rétvári jelenlétével. A Telex szintén témába vágó cikke szerint 2019-ben 5 millió forintot kapott az Emmitől és 15 millió forintot a Bethlen Gábor Alapból, 2020-ban pedig a Miniszterelnökségtől 15 millió forintot. 

Az alapítvány gondozza a hellodunakanyar.hu-t, ami „Hello Tavasz” néven programsorozatot szervezett; közvetlenül a választás előtt olyan előadók léptek fel a városban, mint a The Biebers, a Balkán Fanatik vagy Vastag Csaba. A rendezvények fővédnőke Rétvári Bence volt. 

A témában megkerestük Vác Város Önkormányzatát, a Dunakanyari Védegylet Alapítványt és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t. Válaszaikról - ha lesznek - beszámolunk majd. 

(Címlapképünk forrása: Rétvári Bence Facebook-oldala) 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.