Fideszes álcivil szervezetek a választási kampányban

Minden bokorban

Belpol

Elszipkázott Samsung-adóbevételek, minisztériumi források jutottak el olyan szervezetekhez, amelyek a kampányban a fideszes képviselőket segítik. Az ÁSZ mindezt tétlenül nézi, a Fidesz pedig egyéb módszerek mellett álcivilek finanszírozásával veszi semmibe a kampányköltési plafont.

Különleges gazdasági övezetté nyilvánították 2020-ban egy kormányrendelettel a gödi Samsung SDI-gyárat. Ezzel a település elvesztette területeinek 20 százalékát, ahol a vállalat a kormány határtalan támogatását élvezve bővítheti üzemét. Fontos további következmény, hogy a Samsung által fizetett iparűzési adóbevételek innen kezdve nem az ellenzéki irányítású Gödhöz, hanem a fideszes irányítású Pest Megye Önkormányzatához kerültek. (Arról pedig karácsonykor írtunk, hogy a Samsung építkezése és a vele járó iparosodás hogyan hat a Dunakanyarban élőkre, lásd: „Tíz éven belül katasztrófa várható”, Magyar Narancs, 2021. de­cember 15.).

Elsőként számoltunk be online cikksorozatban a múlt év végén arról, hogy Pest Megye Önkormányzata felállított egy 419 millió forintból gazdálkodó ún. civil támogatási alapot, amelyből több környező település, így Göd mellett Dunakeszi, Fót, Mogyoród, Sződ, Sződliget és Veresegyház civil és egyházi szervezetei részesülhetnek (lásd: Furcsa alapítványokhoz csordogálnak…, magyarnarancs.hu, 2021. október 13.). Már akkor látni lehetett, hogy kisebb-nagyobb pénzek (pár milliótól 20 millió forintig) Fidesz-közeli alapítványoknál, egyesületeknél kötnek ki.

Médiumok, rendezvények

A pályázati felhívás szerint a támogatott projekteket 2022. március 31-ig kell megvalósítani, ezért februárban már kellett valamilyen nyoma lenni annak, hogy a szervezetek miképpen használták fel a forrásokat. Nem csalódtunk, ugyanis azt tapasztaltuk, hogy megannyi, a Samsung SDI Pest megyei térségének két fideszes országgyűlési képviselője, Rétvári Bence és Tuzson Bence számára kedves program valósult meg. A Dunakanyar Média Alapítvány 19 millió forintot nyert el, s abból egy immár több mint tízezer Facebook-követővel rendelkező, Rétvárit éltető portált indított be 0627.hu néven. A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány majdnem 16 millió forintot kapott, s ebből Csömörön ad ki egy Tuzsont propagáló röplapot, az Itt lakunk – Csömört. A Dunakeszi Kistérségért Egyesület 7,6 millió forintból gondozza a főleg Balogh Csaba gödi momentumos polgármestert szapuló Térségi tényeket. Kampányidőszakban két Ismerős Arcok-koncertet is szerveztek; az egyiket Fóton, a másikat Sződligeten – a Fóti Hagyományokért Alapítvány és az Aktív Dunakanyar Alapítvány egyaránt 20-20 millió forintot nyert el az alapból. Az előbbi koncertnek helyt adó rendezvénynek Tuzson Bence, utóbbinak Rétvári Bence volt a fővédnöke, az eseményeket a nevükkel ellátott hirdetésekkel promózták. De az elmúlt hónapokban volt olyan Samsung-támogatott fánk- és lecsófesztivál, veteránautós-találkozó, emlékfutás és vállalkozók bálja is, ahol a két képviselő közül valamelyik a tiszteletét tette. Az Aktív Dunakanyar Alapítvány március 26-án szombaton, egy héttel a választások előtt Őrbottyánban szervez tavaszi fesztivált, ahol fellép az Ocho Macho, a rendezvény fővédnöke pedig Rétvári lesz.

A „civil” szervezeteken keresztül zajló kampányolás korántsem ért véget; 100 millió forint feletti olyan forrást számoltunk össze, ami vélelmezhetően Fidesz-közeli helyre ment. Elképzelhető persze, hogy vannak olyan jól álcázott további szervezetek, amelyek tevékenységét nem sikerült feltárni, pedig a támogatásból ott is a kormánypárti képviselők választási kampányát segítik. Érdekes kivétel egy bizonyos Cs.Torna Egylet, amelyet Bánhidi Balázs, a Fidesz 2019-es csömöri polgármesterjelöltje vezet. Az egyesület 13 millió forintot kapott kisbusz beszerzésére. Némi kutatás után kiderült, hogy Bánhidit az ügyészség költségvetési csalással vádolja, és végrehajtandó szabadságvesztést kért rá. Az ezzel foglalkozó cikkünk megjelenése után a Fidesz csömöri szervezete Bánhidit leváltotta elnöki posztjáról; értesüléseink szerint az ügyészség a férfi egy másik, a rendőrség által korábban lezárt garázdaság miatti ügyét újranyitotta.

Alighogy befejeztük említett cikksorozatunkat, Pest Megye Ön­kormányzata egy újabb, ezúttal 300 millió forintos keretösszegű támogatásfordulóról döntött. A Dunakeszi Kistérségért Egyesület 11 plusz 6,5 millió forintot kapott, utóbbi összeget a már elindított Térségi tények működtetésére és fejlesztésére. A Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület, amely a Rétvári fővédnökölte veterántalálkozót gründolta még tavaly, most 13,7 millió forintért szervezhet hagyomány­őrző találkozókat, foglalkozásokat és tarthatja karban a székhelyét. A Tuzson Bence beszédével elstartoló vállalkozók bálját szervező Természetesen Dunakesziért Egyesület 17,6 millió forintban részesült, amiből egy kétnapos rendezvényt hozhat tető alá.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk