Rétvári semmitmondó válasza egy lapunk cikke nyomán feltett kérdésre

Belpol

Nem derült ki, hogyan lehetséges, hogy a törvénysértő méhkeréki jegyző a BM-be mehet dolgozni.

„Méltónak tartja-e a volt méhkeréki jegyzőt arra, hogy a Belügyminisztériumban dolgozzon?” – ezt a kérdést tette fel írásban az MSZP-s Gurmai Zita Pintér Sándor belügyminiszternek lapunk egyik cikke alapján. A Narancs.hu még április első felében írta meg, hogy a Békés megyei település után a BM-ben folytatja pályafutását az a Major Ágnes jegyző, akivel szemben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az információs törvény megsértését állapította meg lapunk megkeresése nyomán. Major nem volt hajlandó portálunknak kiadni, hogy a költségvetési csalás miatt jogerősen bűnösnek kimondott fideszes Tát Margit méhkeréki polgármestert mandátuma megszűnése után mennyiért foglalkoztatták tovább közpénzen.

Kérdésében a szocalista képviselő felidézte a lapunk által többször is megírt előzményeket: a Gyulai Törvényszék 2022. február 9-én költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt jogerősen bűnösnek mondta ki Tát Margitot, és felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint pénzbírságra ítélte. "Major Ágnes a település jegyzőjeként, azaz a viharsarki község törvényességének őreként dolgozott éveken át az elítélt Tát Margit polgármester munkatársaként. Jegyző asszonynak nem volt kifogása ellene, hogy az elmarasztaló bírósági ítélet miatt lemondásra kényszerült polgármester gyakorlatilag azonnal állást kapjon a polgármesteri hivatalban" – írta Gurmai. Major Ágnes ráadásul a Narancs.hu közérdekű adatigénylését követően nem volt hajlandó maradéktalanul megválaszolni a visszafoglalkoztatással kapcsolatos kérdéseket. Így azt sem, mennyit fizettek Tátnak új munkájáért. Lapunk ezért a NAIH-hoz fordult. A hatóság vizsgálata megállapította: Major Ágnes megsértette vonatkozó jogszabályokat, és a volt polgármester foglalkoztatásáról szóló szerződés havi megbízási díját tartalmazó információk kiadására kötelezte. Kiderült, hogy Tát bruttó 750 ezer forintot kapott, éppen annyit, ami polgármesterként is megillette.

Gurmai Zita kérdésében azt tudakolta, milyen beosztásban foglalkoztatja a Belügyminisztérium április 1-től Major Ágnest, illetve méltónak és alkalmasnak tartja-e a törvénysértést elkövető volt jegyzőt, hogy a magyar közigazgatás egyik csúcsszervezetében, a Belügyminisztériumban dolgozzon.

A BM részéről Rétvári Bence államtitkár válaszolt. A konkrét kérdéseket megkerülte, csupán azt erősítette meg, hogy április első napjától Major a tárcánál dolgozik, és hat hónapos próbaidő kitöltésével kerülhet állományba. Ha hallgatólagosan is, a parlamenti államtitkár ezzel elismerte, hogy (most már) tudnak a törvénysértésről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?