Rétvári semmitmondó válasza egy lapunk cikke nyomán feltett kérdésre

Belpol

Nem derült ki, hogyan lehetséges, hogy a törvénysértő méhkeréki jegyző a BM-be mehet dolgozni.

„Méltónak tartja-e a volt méhkeréki jegyzőt arra, hogy a Belügyminisztériumban dolgozzon?” – ezt a kérdést tette fel írásban az MSZP-s Gurmai Zita Pintér Sándor belügyminiszternek lapunk egyik cikke alapján. A Narancs.hu még április első felében írta meg, hogy a Békés megyei település után a BM-ben folytatja pályafutását az a Major Ágnes jegyző, akivel szemben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az információs törvény megsértését állapította meg lapunk megkeresése nyomán. Major nem volt hajlandó portálunknak kiadni, hogy a költségvetési csalás miatt jogerősen bűnösnek kimondott fideszes Tát Margit méhkeréki polgármestert mandátuma megszűnése után mennyiért foglalkoztatták tovább közpénzen.

Kérdésében a szocalista képviselő felidézte a lapunk által többször is megírt előzményeket: a Gyulai Törvényszék 2022. február 9-én költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt jogerősen bűnösnek mondta ki Tát Margitot, és felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint pénzbírságra ítélte. "Major Ágnes a település jegyzőjeként, azaz a viharsarki község törvényességének őreként dolgozott éveken át az elítélt Tát Margit polgármester munkatársaként. Jegyző asszonynak nem volt kifogása ellene, hogy az elmarasztaló bírósági ítélet miatt lemondásra kényszerült polgármester gyakorlatilag azonnal állást kapjon a polgármesteri hivatalban" – írta Gurmai. Major Ágnes ráadásul a Narancs.hu közérdekű adatigénylését követően nem volt hajlandó maradéktalanul megválaszolni a visszafoglalkoztatással kapcsolatos kérdéseket. Így azt sem, mennyit fizettek Tátnak új munkájáért. Lapunk ezért a NAIH-hoz fordult. A hatóság vizsgálata megállapította: Major Ágnes megsértette vonatkozó jogszabályokat, és a volt polgármester foglalkoztatásáról szóló szerződés havi megbízási díját tartalmazó információk kiadására kötelezte. Kiderült, hogy Tát bruttó 750 ezer forintot kapott, éppen annyit, ami polgármesterként is megillette.

Gurmai Zita kérdésében azt tudakolta, milyen beosztásban foglalkoztatja a Belügyminisztérium április 1-től Major Ágnest, illetve méltónak és alkalmasnak tartja-e a törvénysértést elkövető volt jegyzőt, hogy a magyar közigazgatás egyik csúcsszervezetében, a Belügyminisztériumban dolgozzon.

A BM részéről Rétvári Bence államtitkár válaszolt. A konkrét kérdéseket megkerülte, csupán azt erősítette meg, hogy április első napjától Major a tárcánál dolgozik, és hat hónapos próbaidő kitöltésével kerülhet állományba. Ha hallgatólagosan is, a parlamenti államtitkár ezzel elismerte, hogy (most már) tudnak a törvénysértésről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.