Korábbi helyettesétől kapott munkát a költségvetési csalás miatt elítélt fideszes polgármester

Kis-Magyarország

Tát Margit településfejlesztési feladatokat lát el Méhkeréken.

„Alkalmas az ítéletben foglaltak kijátszására, de felveti a jó erkölcsbe ütköző jogszabálysértés gyanúját is.” Így reagált a Narancs.hu-nak egy magát megnevezni nem kívánó gyulai ügyvéd arra az információra, hogy a bűnösnek nyilvánított és jogerősen elítélt, ezért mandátumát az idén február elején elvesztő méhkeréki polgármestert, Tát Margitot a község önkormányzata munkatársként vagy megbízási szerződéssel tanácsadóként foglalkoztatja. Portálunk érdeklődésére minderre már közel 30 napja nem válaszol a Békés megyei település jegyzője, Major Ágnes. Sőt, telefonos megkeresésünkre azt sem volt hajlandó elárulni, mikor válaszol.

Ezzel viszont a méhkeréki önkormányzati hivatalt vezető jegyző törvénysértést követ el. Az információs törvény ugyanis legfeljebb 15 napot ad neki a válaszadásra, amit a veszélyhelyzetre hivatkozva újabb 45 nappal hosszabbíthat meg. De ezt a rendelkezésére álló 15 napon belül nem tette meg. Major az elmúlt csütörtökön, második telefonos megkeresésünkre sem volt hajlandó Tát Margit foglalkoztatásával, díjazásával és feladatkörével kapcsolatban semmit sem mondani. Ám közben a békési kisközség minden lakosához eljuttatott helyi lapban külön cikkben számoltak be arról, hogy a költségvetési csalás miatt megbukott, elítélt és bűnösnek mondott volt polgármester „az új munkatársa” a méhkeréki önkormányzatnak. Méghozzá településfejlesztési koordinátorként. Minderről több helybeli tájékoztatta a Narancs.hu-t, elküldve a szóban forgó lapszámot.

 
Új munkatárs címmel tájékoztatták a település lakosságát Tát Margit foglalkoztatásáról a mékeréki újságban

Goron Zsolt településvezetői feladatokat ellátó alpolgármesternek a helyi újságban megjelent indoklásából azt olvasni ki, megdőlt az a tétel, amely szerint nincs pótolhatatlan ember. Ugyanis Méhkeréknek Tát Margit: pótolhatatlan. Ezt azzal indokolja Tát korábbi helyettese, hogy a bukott polgármesternél senki nem ismeri jobban a most futó és a kidolgozás alatt lévő pályázatokat. „A forrásokért vívott óriási küzdelemben nem engedhetnek meg semmifajta késlekedést, mert ez akár több évtizedes lemaradást is eredményezhet.” Ebből csak az nem derül ki, hogy akkor valójában mit csinál a települést vezető alpolgármester, a képviselő-testület tagjai, a bizottságok és azok elnökei, az apparátus, különös tekintettel a jegyzőre és a pénzügyi csoportvezetőre. 

Még március 17-én levelet küldtünk Major Ágnes jegyzőnek és Goron Zsolt alpolgármesternek. Azt kérdeztük, megfelel-e a valóságnak az a több, egymástól független forrásból származó információ, amely szerint Tát Margit volt polgármester megbízási szerződéssel tanácsadói feladatokat lát el az önkormányzat és/vagy a képviselő-testület/alpolgármester mellett. Miről szól a szerződés, meddig érvényes, mi a tartalma? Milyen havi összegért látja el a benne meghatározott feladatát Tát Margit? Megkérdeztük: erkölcsileg, etikailag elfogadhatónak tartják-e, hogy a település szerződést köt a költségvetési csalásban bűnösnek mondott volt polgármesterrel. 

Hivatalos válasz hiányában az sem biztos, hogy megbízási szerződés keretében és tanácsadói feladatokat lát el Tát. Így az sem elképzelhetetlen, hogy ezt munkavállalóként teszi. Ám az idevonatkozó köztisztviselői törvény szerint ehhez már erkölcsi bizonyítványra volna szüksége; a jogerősen elítélt és büntetett előéletűvé vált korábbi polgármester ilyennel viszont nem rendelkezik, ami kérdések sorát vetheti fel. Hogy tisztázzuk a helyzetet, levelet írtunk Tát Margitnak is, ám válasz tőle sem érkezett.

Így vált büntetett előéletűvé 

Tát Margit 2010 őszétől 2022. február 28-ig volt Méhkerék polgármestere. Függetlenként kezdte, de 2014-ben „megértette” az idők és főként a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács József szavát: invitálására a kormánypárt tagja lett. Büntetőperében, amelynek hét társa mellett Tát volt az első számú vádlottja, a Gyulai Járásbíróság elsőfokon eljárva megállapította, hogy egy EU finanszírozta bűnmegelőzési programból szinte semmi nem valósult meg a mindössze kétezer lelkes viharsarki községben, s ez a kezdet kezdetétől nem is volt célja a 31 millió forintos projektet irányító polgármesternek. A bíróság tavaly májusban bűnösnek mondta ki Tát Margitot, ezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, ám mentesítette a büntetett előélet joghátrányai alól.

Az ügyészség fellebbezése ennek a megváltoztatására irányult, méghozzá azért, mert a vádhatóság úgy ítélte meg, Tát közbizalmat élvező választott közszereplőként követte el a költségvetési csalást, ami még súlyosabb megítélés alá esik. Ezt a nézetet osztotta a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék idén február 9-én született jogerős ítéletében. A Tatai Mónika vezette büntetőtanács kimondta, hogy Méhkerék első embere „érdemtelen az előzetes mentesítésre”. A költségvetési csalást, a hamis magánokirat folytatólagos felhasználását hosszú időn keresztül valósította meg az elsőrendű vádlott. A bíróság 1 év 10 hónapos, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta Tátot jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt.

Tát Margit az utolsó szó jogán azt kérte, a bíróság előzetesen mentesítse őt a büntetett előélet joghátrányai alól. Mégpedig azért, mert ezzel mandátuma megszűnne, és nem maradhatna a továbbiakban Méhkerék polgármestere. Így a futó és előkészítés alatt álló projektek személyének miatt koordináció nélkül maradna, ráadásul a veszélyhelyzetben hónapokat csúszna időközi választás kiírása. Mindez azonban nem hatotta meg a bíróságot.

Figyelemre méltó volt Tát Margitnak a jogerős elmarasztaló ítélet után írt Facebook-bejegyzése. Ebben sokat sejtetően arról tájékoztatta a helyieket, hogy: „(…) megköszönve az eddigi bizalmat és támogatást, leköszönök, de nem búcsúzok.” Úgy tudjuk, Tát az utóbbi hetekben minden hétköznap bejár a községházára, ott dolgozik munkatársai „polgármesterasszonynak” szólítják. Nem feltétlenül azért, mert ez a megszólítás volt településvezetőként is megilleti, hanem mert tényleg annak tartják, jóllehet már nem ő vezeti a testületi üléseket, kiköltözött polgármesteri irodájából, valamint átadta a folyó ügyeket alpolgármesterének.

 
Tát Margit Kovács József fideszes országgyűlési képviselővel
Fotó: Gábriel János / Tát Margit Facebook

Időközi választás: indul vagy sem?

„Mostani megbízatása, feladata, díjazása a törvény és az ítélet kijátszásának is tekinthető, mert jogerős ítélete és bűnössége ellenére továbbra is ő viszi a település dolgait” – mondta lapunknak egy, a helyi ügyekben jártás informátorunk. Közben az időközi választások moratóriumának feloldásával a helyi választásért felelős szerv a lehető legkorábbi időpontra, június 19-re írta ki Méhkeréken az időközi polgármester-választást.    

Ahogy azzal már korábban is foglalkoztunk, a jogerős ítéletben szereplő kétéves felfüggesztett börtönbüntetés és a mellé tett büntetett előélet úgy értelmezhető: Tát 2024. február 9-ig nem indulhat választáson. Azonban egy gyömrői példa arra figyelmeztet, hogy ennél összetettebb az ügy, mert a törvényalkotó annak idején nem gondolt minden eshetőségre. Az egykor számlagyárat működtető, emiatt jogerősen elítélt és mandátumát elvesztő gyömrői polgármester, Gyenes Levente 2016-ban indult az időközi választáson, amit fölényesen megnyert. A helyzettel a Pest Megyei Kormányhivatal nem tudott megbirkózni. Ugyanis az egyik jogi megfejtés, hogy a felfüggesztett szabadságvesztés lejártáig nem jelölteti magát egyetlen magyar állampolgár sem.

Viszont egy másik értelmezés szerint „az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlanságra hivatkozással nem lehet megszüntetni”. A jogerős ítélet tudniillik nem a tisztség fennállásának időszakában keletkezett. Ez annyiban kétségkívül igaz, hogy ez a gyömrői polgármester ugyanaz a személy, de valóban volt közben egy időközi választás. Tehát szabadságvesztés büntetéssel tényleg az előző ciklusában sújtották. A kormányhivatal mindazonáltal maradt az eredeti álláspontjánál: Gyenes igenis méltatlan a polgármesteri tisztségre. 

Kérdés, hogy ezt a jogi és értelmezési kiskaput felhasználva elindul-e Tát Margit az időközi polgármester-választáson, vagy sem. Ha igen, akkor kérdés, hogyan értelmezi majd a kialakult helyzetet a Békés Megyei Kormányhivatal. 

(Címlapképünkön: Gordon Zsolt alpolgármester és Tát Margit. Forrás: Tát Margit Facebook)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk