Robbantott a Mi Hazánk a Medián szerint

  • narancs.hu
  • 2024. június 5.

Belpol

Lehetséges hívei körében egy hónap alatt 23 százalékkal nőtt azok aránya, akik biztosra veszik, hogy elmennek szavazni.

A Fidesz és a Mi Hazánk a leghatékonyabb abban, hogy lehetséges szavazóit rávegye, menjenek el választani – írja a hvg.hu a Medián mérésére hivatkozva.

A Fidesz támogatóinak táborában áprilisról májusra 7 százalékponttal nőtt azok aránya, akik biztos szavazóknak mondják magukat. Ugyanígy 23 százalékponttal nőtt a Mi Hazánk híveinek körében azok aránya, akik állítják, most már biztos, voksolni fognak. A Medián úgy látta, azok körében is nőtt a szavazási hajlandóság, akik még nem tudják – vagy nem akarják – megmondani, melyik listára szavaznak.

Az elemzés hozzáteszi, hogy bár ez utóbbi a csoportban jóval többen vannak, akik kritikusan beszélnek az ország helyzetéről, mégsem biztos, hogy mindnyájan elmennek szavazni, akik ezt állítják: ez a 76 százalékos biztos részvételi arány a korábbi tapasztalatok alapján valószínűtlen.

A Tisza Párt szavazóinak 43 százaléka biztos abban, hogy favoritja nyeri az EP-választást, abszolút többségben vannak e táborban azok, akik szerint nagy eséllyel a Tisza Párt egyedül megnyeri a 2026-os országgyűlési választásokat is. Az összes választó ötöde ugyanezt a forgatókönyvet valószínűsíti.

Szintén a Mediánra hivatkozva írja a 444, hogy ha azt a kérdést kapják az emberek, felelős-e Orbán Viktor miniszterelnök a kegyelmi ügyért, a válaszadók 56 százaléka igennel felel, 36 százalék nemmel, 8 százalék nem tud dönteni, vagy nem akar válaszolni.  

Ha ugyanezt a kérdést az egyes pártok támogatói kapják, eltérően tartják felelősnek a történtekért a miniszterelnököt. A Fidesz szavazóinak 16 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán is tehet a történtekről, és 78 százalék szerint nem okolható a kormányfő. A Tisza Párt híveinek 90 százaléka hibáztatja Orbán Viktort, és 7 százalék nem. 

A Fidesz ezt a botrányt a megkérdezettek 43 százaléka szerint nagyon rosszul kezelte, 24 százalék úgy gondolja, hogy nem túl jól, 20 százalék szerint elég jól, 7 százalék szerint nagyon jól oldotta meg a bizalmi válságot. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.