Rogán Antal szerint óriási különbség van Nyugat- és Közép-Európa között

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. július 7.

Belpol

Olyan vezetőre van szüksége az Európai Bizottságnak, aki tiszteli a közép-európai országokat.

Az Európai Bizottságnak olyan vezetőre van szüksége, aki tiszteli a közép-európai országokat – erről a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője  beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A letelepedési kötvényekhez több szálon kötődő Rogán Antal azt mondta, a magyar kormányt a választók azzal bízták meg, hogy állítsa meg a bevándorlást, így az európai vezetők közül nem lehetett olyan személyeket jelölni, akik egyértelmű bevándorláspártiak.

Rogán Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltjét és Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltjét is egyértelműen bevándorláspárti politikusoknak tartja, ráadásul szerinte Manfred Weber nyilatkozataiban több alkalommal is sértően beszélt Magyarországról és a magyarokról, amikor azt mondta, nem kér a magyarok szavazataiból.

"Nem lehet az Európai Bizottságnak olyan vezetője, aki nem bírta a közép-európai országok, tehát az új tagállamok támogatását. Ez egy új fejlemény" – szögezte le. Mint mondta, az elmúlt 10-15 évben megváltozott az a helyzet, hogy a nyugat-európai tagországok ráerőltethetik akaratukat az "új tagállamokra", "Közép-Európa most hallatta a hangját".

Rogán Antal szerint óriási különbség van Nyugat- és Közép-Európa között. Míg Nyugat-Európa már együtt élt a bevándorlással, addig Közép-Európa ebből a szempontból más. A közép-európai országok olyan vezetőt akartak választani, aki nem akarja akaratát ráerőltetni más országokra.

Elmondása szerint lehet megelőlegezett bizalmat adni az új vezetőknek, "Ursula von der Leyen asszonyt is úgy lehetett megválasztani, hogy Orbán Viktor telefonon beszélt a jelölttel, és megkérdezte őt arról, hogy bizottsági elnökként hajlandó-e kellő tiszteletet tanúsítani Magyarország és a közép-európai nemzetek iránt. Erre – Rogán Antal szavai szerint – ígéretet kaptunk.

Rogán elmondása szerint az Európai Bizottság elnökének semelyik ország vezetőjének nem kell megfelelnie. A miniszter úgy vélte, az Európai Tanácsban a 28 tagállam közül 27 igennel szavazott a jelöltre, azt jelenti, hogy támogatni fogják a megválasztását.

Neked ajánljuk