Roma közösségekért végzett munkájáért tüntették ki Kocsis Mátét
Kocsis Máté, a helység kalapácsa

Roma közösségekért végzett munkájáért tüntették ki Kocsis Mátét

  • narancs.hu
  • 2018. február 14.

Belpol

Ez nem álhír.

Annyira nem az, hogy erről a VIII. kerületi önkormányzat lapja számolt be. A jozsefvaros.hu azt írja, hogy szombaton tartotta farsangi rendezvényét a Józsefvárosi Roma Önkormányzat, amely  elismerésben részesítette Kocsis Mátét, a kerület polgármesterét, méghozzá „az elmúlt tíz év során a józsefvárosi roma közösségekért és a cigány kulturális értékek megőrzéséért végzett kiemelkedő és példamutató munkájáért”.

Hogy mi volt ez a példamutató munka, arra nem tér ki a tudósítás. Mi arra emlékszünk, hogy a pályafutását a MIÉP-ben kezdő, majd a Fidesz kommunikációs igazgatói posztjáról a Józsefvárosba visszavonuló polgármester vezette önkormányzat volt az, amely 2016. október végén kilakoltatta a Roma Parlamentet és a Phralipe Független Cigány Szervezetet.

A jogvédőket életveszélyes állapotokra való hivatkozással költöztették ki Tavaszmező utcai székházukból. A kormány ebbe az épületbe tervez nagyszabású roma kulturális központot (a Roma Parlament tervei szerint, de a Roma Parlament nélkül), ám az épület azóta is üresen áll.

Az is eszünkbe juthat, hogy a Kocsis vezette önkormányzat tetetett lakatot tavaly nyáron az Auróra közösségi házra. Az Aurórában működik a Roma Sajtóközpont és több más civil szervezet is (például a Budapest Pride vagy a Közélet Iskolája), és a ház rendszeresen ad otthont roma kulturális és oktatási programoknak. Az Auróra azóta újranyitott, mert a kormányhivatal jogsértőnek találta a Józsefvárosi Önkormányzat határozatát.

De emlékezetes az is, Kocsis Máté tiltatta be a guberálást és a „közterületen életvitelszerű lakhatást”, amely aztán a Fidesz országos politikájába is bekerült. Kocsis hozta össze Józsefváros polgárőrségét (Jófiúk Biztonsági Szolgálat), amely azzal híresült el, hogy reflektortokkal felszerelt fekete dzsipekkel járőröztek, és a polgárőrök között büntetett előéletűek is felbukkantak. Szintén a Kocsis vezette testület volt az, amely ellehetetlenítette a Kék Pont kábítószerfüggőket segítő alapítvány működését, amivel komolyan hozzájárultak ahhoz, hogy tovább súlyosbodott a kábítószer-probléma a kerületben.

Szóval Kocsis Máté munkája ebben lenne példamutató, és ezért kapott kitüntetést szinte napra pontosan két hónappal a választások előtt. Ne feledjük, egyes hírek szerint a nyugdíjba vonuló Pintér Sándort Kocsis követheti a belügyminiszteri poszton.

Figyelmébe ajánljuk