Romák ellen uszító plakátot tett józsefvárosi irodája ajtajára a Mi Hazánk

  • narancs.hu
  • 2021. október 2.

Belpol

Feljelentést tettek a párt ellen. Az önkormányzat pedig elveheti az irodájukat.

A cigányság ellen uszító plakát került ki a Mi Hazánk Mozgalom József körúti irodájának ajtajára – írjaMérce. Az üvegajtóra belülről felragasztott plakáton egy roma emberekről készült fénykép látható, azzal a felirattal, hogy „nem lehetünk cigányország”, valamint a Mi Hazánk logója.

A lap információja szerint az iroda Józsefváros önkormányzatának tulajdonában áll, a Mi Hazánk csak bérli azt a kerülettől. Sátly Balázs, az ellenzéki képviselőket tömörítő Közösen Józsefvárosért frakció vezetője bejelentette: kezdeményezni fogja az iroda bérleti szerződésének felülvizsgálatát.

Az ügyben megszólalt Pikó András, Józsefváros polgármestere is, azt írta Facebook oldalán, hogy „mélységesen egyetért” Sátly Balázzsal, szerinte sem tűrheti a VIII. kerület, hogy „a mindannyiunk közös tulajdonát használó bérlő azt akár a józsefvárosi cigányok, akár más közösséggel szembeni uszításra használják”.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés nevű roma civil szervezet az esetről hosszú állásfoglalást tett közzé Facebook oldalukon. Azt írják, feljelentést tesznek:

"E förtelmes plakát, s annak üzenete nem pusztán hazánk polgárainak, legnagyobb lélekszámú kisebbségének emberi jogait, méltóságát tiporja sárba, hanem egyértelmű és nyílt gyűlöletbeszéd, színtiszta, náci, fasiszta alapvetésű retorika, amely ebben a formájában egyértelműen uszításnak minősül.

A Mi Hazánk Mozgalom plakátjának üzenete [...] az Alaptörvényünk betűjével is ellentétes. Követeljük a plakát azonnali eltávolítását [...]! Ezzel párhuzamosan az 1Magyarország jogi lépéseket tesz, s feljelenti az Mi Hazánk Mozgalmat."

A Mi Hazánk Mozgalom az ügyben a Mérce megkeresésére nem válaszolt.

(Mérce)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk