Róna Péter: "ezt az országot nagyon nehéz Európához illeszteni"

  • CD
  • 2019. április 12.

Belpol

Az alapprobléma pedig nem Orbán Viktor.

Az ismert jogász, közgazdász szerint abban a pillanatban, amikor beindulnak a sztrájkok, bérkövetelések, gondok akadnak a munkaerővel, azonnal előtérbe kerül majd a Fidesz kizárása az Európai Néppártból.

Orbán Viktor sorsa a multinacionális gyárakban dől el Róna Péter szerint. A Magyar Hangnak adott friss interjújában (mely teljes terjedelemében a print változatban olvasható) elmondja, Magyarországon egyfajta keresztény mázzal leöntött pogány életfelfogás alakult ki, ahol létezik ugyan szeretet, de erősebb a gyűlölet. Orbán Viktor pedig ezt nagyon jól felismerte, ezért lehet sikeres politikus.

Róna arról beszél, hogy "alapjában ez nem egy keresztény ország. Szent István tűzzel-vassal térítette meg a pogány magyarságot, s ez az erőszak nyomot hagyott a magyarok lelkében. Így csak egyfajta keresztény mázzal leöntött pogány erkölcstan és életfelfogás alakult ki az országban, ami egészen más, mint a nyugati keresztény felfogás. Nyugat-Európában a kereszténység üzenete a szeretet, az egymás iránti megbocsátás, megértés. Nálunk viszont az alapérték az a hatalom iránti engedelmesség volt, és ma is az. Vagyis az egyik világ a szeretetre, a másik az engedelmességre épül. Persze nálunk is megvan a szeretet, de legalább ekkora a gyűlöletre való pogány hajlam."

A Brexitról, Magyarország elhagyásáról, de még meghiúsult festői karrierjéről, Oscar Kokoschkával való kapcsolatáról is mesél.

Az ország gazdasági helyzetét elemezve, Magyarország Európai Uniós jelenéről szólva Róna többek között úgy fogalmaz, hogy "Orbán tudja, az uniós pénz nélkül nem életképes a magyar gazdaság, ezért inkább bent maradna. Azonban azzal is tisztában van, hogy ezt az országot nagyon nehéz Európához illeszteni."

(...)

"az alapprobléma nem Orbán Viktor, hanem a magyar civilizáció összeegyeztethetetlensége az európaival, amin mostanáig nem sikerült túllépni. A magyarral szemben az unió alapítói mindegyike valódi keresztény, azon belül is katolikus volt, s erre épül az egész uniós eszme, ahol a nemzeti érzés csak másodlagos a kereszténységgel szemben. Ez nekünk nehezen érthető."

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.