RTL: Csak dísznek vannak az uniós pénzből telepített napelemek négy kisvárdai iskolán

  • narancs.hu
  • 2022. október 5.

Belpol

Milliókat spórolhatott volna a tankerület.

A RTL Házon kívül című műsorának stábja négy olyan iskolát talált a kisvárdai tankerületben, ahol soha, egyetlen percet sem működött az uniós támogatásból telepített napelemes rendszer. Az ide tartozó 15 iskola korszerűsítésére összesen 250 millió forintot költöttek el, ha mindenhol működött volna a rendszer akkor milliókat lehetett volna spórolni az áramszámlákon.

A 2019-ben felszerelt napelemes rendszerrel a tankerület szerint „hozzávetőlegesen 30 százalék villamosenergiát sikerült megtakarítani”, már ahol működik. Mivel a tankerület nem volt hajlandó konkrétumokat elárulni, a műsor stábja rejtett kamerával olyan iskolákban érdeklődött, ahol három év elteltével sem termelnek áramot a napelemek.

A tankerület is elismerte, hogy van, ahol a felszerelt napelemek még valóban nem termelnek áramot. Azt írták: 11 intézményben kiválóan működik, 4 intézményben még nem termel a rendszer. Ez három éve van így, amiről a tankerület azt írta: „A csatlakozási dokumentumok lejártak, ezért az áramszolgáltató nem tudta a rákötést elvégezni.” Mindezért szerintük a koronavírus-járvány a felelős.

A műszaki átadás-átvételi dokumnetumokból azonban kiderül, a tarpai iskolában 2019. június 21-én, a másik három intézményben novemberben adta át a kivitelező a napelemes rendszert. A koronavírus-járvány miatt viszont csak kilenc hónappal később zárták le először az országot, vagyis bőven lett volna idő elvégezni a pár hétig tartó átadást. Ráadásul már jó ideje nincsenek korlátozások.

Arra a kérdésre, hogy mi köze a covid-járványnak ahhoz, hogy három év után sem működnek a napelemek, a tankerületnél nem válaszoltak. Az áramszolgáltató, az egy éve a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Titász viszont reagált a stáb megkeresésére. Azt írták: ezeknél az iskoláknál előfordult, hogy „hiányos, téves igénybejelentéseket” adtak be, vagy be sem fejeződött az a folyamat, ami ahhoz kell, hogy a hálózatra lehessen kötni az épületeket.

A felszerelt napelemeken még laikusként is találni furcsaságokat. Például a tarpai iskolában a házfal mögé rakták fel őket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk