Országszerte sztrájkolnak a pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2022. október 5.

Belpol

Sokan választják a polgári engedetlenséget is.

Több vidéki és fővárosi iskola tanárai is csatlakoztak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett szerdai pedagógussztrájkhoz. A Telex értesülései szerint a budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban a kedd esti adatok alapján 23 sztrájkoló és 37 engedetlen tanár van, míg a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 36-an sztrájkolnak, 17-en munkabeszüntetéssel fejezik ki tiltakozásukat, öten pedig aláírásukkal támogatják őket. A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárainak jelentős része is csatlakozik az egész napos sztrájkhoz vagy az egyéni döntésen alapuló polgári engedetlenséghez.

Mindeközben Budakalászon is elindult a sztrájk, ahol délutánra „Flashmob az oktatásért” címmel demonstrációt is szerveznek. A település honlapja szerint a Kalász Suli tantestületéből előreláthatóan 40, a Patakpart Iskolában 2, a Szentistvántelepi Általános Iskolából pedig 42 pedagógus, illetve iskolai dolgozó vesz részt az országosan meghirdetett munkabeszüntetésben, sőt az önkormányzati fenntartású óvodák közül a Telepi Óvoda 15 munkatársa is csatlakozik a sztrájkhoz.

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusai is csatlakoztak az országos sztrájkhoz, és közleményük szerint továbbra is kiállnak az oktatás jövőéért. Bárdosi Katalin, a sztrájkbizottság egyik tagja a 24.hu-nak írt levelében jelezte: a 26 fős tantestületből 19-en sztrájkolnak az iskolában. Hasonlóan cselekedtek Miskolcon is, ahol a Herman Ottó Gimnáziumban a tantestület 60 százaléka, azaz 38 pedagógus jelezte, hogy csatlakozni fog a sztrájkhoz. Ez az az iskola egyébként, ahol felmentették pozíciójából Dezsőfi György igazgatóhelyettest, mert részt vett a polgári engedetlenségben.

A csepeli iskolákban is sokan tiltakoznak. A Vermes Miklós Általános Iskolában 15, a Jedlik Ányos Gimnáziumban 25 pedagógus csatlakozott az országos sztrájkhoz. A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban a diákok távolmaradásukkal vállaltak szolidaritást pedagógusaikkal, szerda reggel üresek voltak a tantermek. Ebben az iskolában a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok ügyfélkapun keresztül kapták meg a tankerület figyelmeztető levelét.

Sokan fejezik ki szolidaritásukat a közoktatásban dolgozókkal. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 8 karáról eddig összesen 270 dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kiállnak a közoktatásban dolgozó kollégáik mellett. A nyilatkozók csaknem fele, 120-an nem tartanak október 5-én a magyar nyelvű képzéseken kontaktórát, egyéb oktatói és adminisztratív feladataikat csak korlátozottan látják el.

A sztrájkoló vagy a munkabeszüntetésben részt vevő tanárok közül sokan csatlakoztak a szerda reggeli élőlánchoz, amelyen diákokkal együtt tiltakoztak az oktatás és a pedagógusok helyzete miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk