Országszerte sztrájkolnak a pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2022. október 5.

Belpol

Sokan választják a polgári engedetlenséget is.

Több vidéki és fővárosi iskola tanárai is csatlakoztak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett szerdai pedagógussztrájkhoz. A Telex értesülései szerint a budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban a kedd esti adatok alapján 23 sztrájkoló és 37 engedetlen tanár van, míg a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 36-an sztrájkolnak, 17-en munkabeszüntetéssel fejezik ki tiltakozásukat, öten pedig aláírásukkal támogatják őket. A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárainak jelentős része is csatlakozik az egész napos sztrájkhoz vagy az egyéni döntésen alapuló polgári engedetlenséghez.

Mindeközben Budakalászon is elindult a sztrájk, ahol délutánra „Flashmob az oktatásért” címmel demonstrációt is szerveznek. A település honlapja szerint a Kalász Suli tantestületéből előreláthatóan 40, a Patakpart Iskolában 2, a Szentistvántelepi Általános Iskolából pedig 42 pedagógus, illetve iskolai dolgozó vesz részt az országosan meghirdetett munkabeszüntetésben, sőt az önkormányzati fenntartású óvodák közül a Telepi Óvoda 15 munkatársa is csatlakozik a sztrájkhoz.

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusai is csatlakoztak az országos sztrájkhoz, és közleményük szerint továbbra is kiállnak az oktatás jövőéért. Bárdosi Katalin, a sztrájkbizottság egyik tagja a 24.hu-nak írt levelében jelezte: a 26 fős tantestületből 19-en sztrájkolnak az iskolában. Hasonlóan cselekedtek Miskolcon is, ahol a Herman Ottó Gimnáziumban a tantestület 60 százaléka, azaz 38 pedagógus jelezte, hogy csatlakozni fog a sztrájkhoz. Ez az az iskola egyébként, ahol felmentették pozíciójából Dezsőfi György igazgatóhelyettest, mert részt vett a polgári engedetlenségben.

A csepeli iskolákban is sokan tiltakoznak. A Vermes Miklós Általános Iskolában 15, a Jedlik Ányos Gimnáziumban 25 pedagógus csatlakozott az országos sztrájkhoz. A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban a diákok távolmaradásukkal vállaltak szolidaritást pedagógusaikkal, szerda reggel üresek voltak a tantermek. Ebben az iskolában a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok ügyfélkapun keresztül kapták meg a tankerület figyelmeztető levelét.

Sokan fejezik ki szolidaritásukat a közoktatásban dolgozókkal. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 8 karáról eddig összesen 270 dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kiállnak a közoktatásban dolgozó kollégáik mellett. A nyilatkozók csaknem fele, 120-an nem tartanak október 5-én a magyar nyelvű képzéseken kontaktórát, egyéb oktatói és adminisztratív feladataikat csak korlátozottan látják el.

A sztrájkoló vagy a munkabeszüntetésben részt vevő tanárok közül sokan csatlakoztak a szerda reggeli élőlánchoz, amelyen diákokkal együtt tiltakoztak az oktatás és a pedagógusok helyzete miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.