Saját pénzből vesznek borotvát a gondozók az otthonnak

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 28.

Belpol

Szennyezett lepedő, egy körömolló 82 emberre: Szél Bernadetthez eljutott a pózvai otthon ellenőrzéséről szóló jelentés.

Nagyon rossz higiénés állapotok uralkodtak a hírek szerint tavaly a koronavírus-járvány közepette a Zala megyei Napraforgó Otthon pózvai telephelyén, ahol fogyatékos embereket gondoznak. A körülményeket Kozma Ákos ombudsman is vizsgálta, a fenntartó is ellenőrzött. A száz férőhelyes intézményben a Mérce írása szerint koszosak voltak az etetéshez használt szondák, hiányoztak a tisztálkodáshoz szükséges eszközök, a fertőtlenítőszer-adagolók üresek voltak, a koedukált WC-ken nem volt ajtó. Az otthonban a járvány első hulláma alatt szinte minden ellátott és gondozó megfertőződött.

Az otthon akkori vezetőjét felmentették. 

Az üggyel Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is foglalkozott. A politikus most Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a vezetőváltás után volt remény arra, jobbra fordul az intézmény sorsa, lecserélik az ágyakat, vesznek új eszközöket, és foglalkozást is szerveznek az ellátottaknak. 

„Az újabb levelekben azonban arról számolnak be a dolgozók, hogy a helyzet semmivel sem lett jobb, sőt: az ellátottak súlyosan elhanyagoltak, koszosak, ruháikat, ágyneműiket nem cserélik. A panaszosok közérdekű bejelentést is tettek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál (SZGYF), akik július végén ellenőrzést folytattak az intézményben. Az erről készült vizsgálati jelentés is eljutott hozzám. Ebben az áll, hogy »a közérdekű bejelentésben foglaltak helytállóak«, »textília a telephelyen gyakorlatilag a minimálisan szükséges szint alatt van, a felhúzott ágyneműk szennyezettek, több ágyon nem volt textília. A telephelyen a szakmai munka kivitelezése (…) kritikán aluli, a dolgozók munkavégzése nem minősíthető«” – idéz Szél Bernadett.

A jelentés szerint a 42 szakmai álláshelyből 26-ot töltöttek be. Akad ellátott, akit mindennap este tíztől bezárnak egy kilincs nélküli szobába, ahol matrac és ágynemű nélküli ágyon fekszik. Továbbra sincs elég ágyneműje, mosdókesztyűje, törülközője és ruhája az intézménynek – sem mosodája –, a falak piszkosak, az ágyneműt is piszkosnak, szakadtnak találták az ellenőrök, és lepedő sem jut mindenkinek.

Borotvát a gondozók vesznek saját pénzből, és egyetlen ollóval vágják az összes ellátott, 82 ember körmét, fertőtlenítés nélkül. 

Szél arra emlékeztet, hogy az egy éve indított ombudsmani vizsgálat eredményéről nincs információja, de az az eddigiek alapján is leszűrhető, hogy „az ellátottak jogai nap mint nap súlyosan sérülnek, és ezt a fenntartóval együtt a minisztérium is pontosan tudja, vezetőcseréken kívül mégsem tesz semmit. Megjegyzem, önmagában paradox, hogy az SZGYF saját magát ellenőrzi, ugyanis ő működteti és felügyeli is az egész gyermekvédelmet. Emiatt vannak tartósan törvénysértő állapotok a gyermekotthonokban: hiába állapítják meg a törvénysértést, következmények nincsenek.”

A képviselő ez ügyben ismét az ombudsmanhoz fordul, és az ügyészséget is kéri, lépjen fel a tartósan jogsértő állapot ellen.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?