Sarka Kata élettársa akkora luxusfészket épít Svábhegyen, hogy abban még Rogánék is meghúzhatják magukat

  • Németh Dániel- Nagy Gergely Miklós
  • 2019.03.11 06:55

Belpol

Kis utca, hatalmas ház.

Hónapok óta nagy a jövés-menés a Svábhegy egyik apró utcájában. A Fogaskerekű svábhegyi megállójától pár perce lévő, szűkös Felhő utcában konténerek és kisebb-nagyobb teherautók érkeznek naponta többször, miután az egyik telken nagy erőkkel épül egy új, pazar ingatlan. A tulajdonos - róla mindjárt bővebben - pedig egy olyan férfi, aki fel-feltűnik a Rogán-házaspár körül, hol helikopter-, hol üzleti ügyben.

false

Felvételeinken jól látszik, hogy nem apróságról van szó, hanem komoly tételről. Az utca felőli kép szerénynek is mondható a másik oldalról látszik igazán, hogy lefelé és hátrafelé terjeszkedik az épület, amint látjuk nem is akárhogy.

Ha jobbról balra haladunk, az első épület bizonyosan egy több autónak is megfelelő garázs lesz, míg a második, (egyelőre) lapos tetős épület már a lakórészt jelentheti, amely aztán a harmadik egység, a több emeletes házzal végződik. Látható az is, hogy szökőkutat, vagy ahhoz legalább is nagyon hasonlót terveznek az ingatlanra.

A kis svábhegyi utca elég komoly terhelésnek van kitéve az építkezés miatt, ahol helyszíni tapasztalataink szerint tucatnyian biztos dolgoznak egyszerre. Ha a tempót tartják, jövőre már beköltözés is lehet a dologból.

Részlet az ingatlan tulajdoni lapjából

Részlet az ingatlan tulajdoni lapjából

 

false

A korábbi televíziós producerről nemrég derült ki hivatalosan is, hogy Sarka Kata élettársa lett, de van neki még ezen kívül is érdekes oldala is, ő a Valton kisebbségi tulajdonosa. Ez az a biztonsági cég, amely elképesztő mennyiségben nyeri az állami tendereket:

(A Valtonnak folyamatosan növekvő bevételei vannak: 2015-ben 1,77 milliiárdot, 2016-ben már 2,7 milliárdot, míg 2017-ben már 6,4 milliárd forintot könyvelhettek le, ez tavaly már közel 1,5 milliárdos üzemi eredményt fialt.)

false

Azaz Bessenyeivel érnek össze a Rogán-család és a milliárdos állami beruházásokat kapó Valton, lévén a propagandaminiszter feleségének, Rogán Ceciliának az üzlettársa Sarka Kata. Két közös cégük is van, a Nakama & Partners, valamint a tavaly decemberben alapított Top News Hungary Kft. Erről a cégről először a 24.hu emlékezett meg, megjegyezve, hogy a cég ügyvezetője egyben a a Femcafé ügyvezetője, utóbbi portált működtető kft.-nek a tulajdonosa azonban már szintén Bessenyei István.

Rogánék és Bessenyei közt a legendássá vált helikopterezés is közös pont. Az Index írta meg két éve, hogy Rogán Cecília a Valton-Master Carral és a helikopterezést intéző Fly-Coop-al barterezett, a Nakama tulajdonosaként. A Valtonról tudjuk, hogy annak Bessenyei az egyik tulajdonosa, és - írta a hírportál - "nem mellesleg pedig képzett pilóta, aki a Fly-Cooptól is szokott helikoptereket bérelni."

Rogán Cecília és Sarka Kata

Rogán Cecília és Sarka Kata

Fotó: MTI

Az Átlatszó azt is kiderítette, hogy Sarka Kata vezeti azt a Smart Development Ingatlanfejlesztő és Vagyonkezelő Kft.-t, amely a Seychelles-szigeteki adóparadicsomba bejegyzett SMT DEV Ltd. tulajdona. „Az offshore technika alkalmazása miatt nem tudhatjuk, hogy Sarka tulajdonosként is ott áll-e az indiai-óceáni anyavállalat mögött, az viszont elképzelhető, hogy valakinek így segít adót optimalizálni, illetve vagyont rejtegetni.”

Az építkezéssel kapcsolatban megkerestük a Valtont, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak kérdéseinkre.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?