Schadl-Völner-ügy: Magyar Péter felülvizsgálati kérelmet nyújt be az ügyészség határozata ellen

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 26.

Belpol

Két ügyben is a bírósághoz fordul a kormány ellen a Tisza Párt elnöke, de elindult a digitális gyóntatószék is.

Felülvizsgálati kérelmet nyújt be Magyar Péter a Schadl-Völner-ügyben nyilvánosságra hozott hangfelvételek ügyében indított nyomozást megszüntető határozata ellen – mondta a Tisza Párt elnöke hétfő délelőtti, ide kattintva meg is nézhető sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, az ügyészség szerinte többször is trükközött: nem az általa nyilvánosságra hozott hangfelvétel és az ő tanúvallomása alapján indított nyomozást, hanem a fideszes feljelentőt, Tényi Istvánt ismerték el feljelentőnek. Ennek az a jelentősége, hogy a feljelentőnek plusz jogosultságai vannak, például belenézhet a tanúvallomásokba, és a megszüntető határozat után először ő kérhet felülvizsgálatot. Mivel azonban Tényi a határidőre nem kért felülvizsgálatot, Magyar most fordulhat a hatóságokhoz. Azt ígérte, a teljes dokumentumot kedden nyilvánosságra hozza.

Magyar szerint ki kell vizsgálni a felülvizsgálati eljárásban, hogy miért az a Fővárosi Nyomozó Ügyészség végezte a nyomozást a hangfelvételen elhangzott állítások ügyében, amely az alapügyben az előkészítő eljárás felügyeletét végezte. Hozzátette, azt szeretné elérni, hogy a  nyomozati bíró helyezze hatályon kívül a határozatot, és egy másik ügyészi szervet utasítson az eljárás folytatására.

Magyar azt állítja a volt feleségéről, Varga Judit volt igazságügyi miniszterről rögzített hangfelvétel alapján, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke Rogán Antal embere, és a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter munkatársai kihúztak részleteket a Schadl-Völner-ügy ügyészségi irataiból. A harmadik állítása, hogy kormány tagjai előre tájékoztatták Völner Pál volt igazságügyi miniszterhelyettest, hogy titkos megfigyelés zajlik ellene.

Azt kellene vizsgálnia az ügyészségnek Magyar szerint, hogy Rogán Antal tagja-e a Schadl-féle bűnszervezetnek. Nem érti, hogy a potenciális gyanúsítottat, Rogán Antalt miért tanúként hallgatták ki az eljárásban, amikor Polt Péter korábban többször is azt mondta: a potenciális gyanúsítottat nem lehet tanúként kihallgatni. 

Magyar szerint az előkészítő eljárásban lehetősége is volt Rogánéknak kihúzni részleteket a dokumentumokból, hiszen akkor még csak alig pár állami szerveknek volt hozzáférése a nyomozati anyagokhoz. Ezért azt kellett volna megvizsgálni szerinte, hogy előkészítő szakaszban történt-e beavatkozás.

Részletesen beszélt arról, hogy szerinte milyen pontokon tett téves, indokolatlan, szakszerűtlen állításokat az ügyészség, amikor a hangfelvételen elhangzott állításokat vizsgálták. Egészen nyilvánvaló szerinte a határozat szövegezéséből, hogy az ügyészség nem azon dolgozott, hogy bizonyítékokat találjon az egyes állításokra, hanem azt kereste, hogy miért nem lehetséges, hogy ez történt.

Ezek után hozzátette, feljelentést tesz a kormány 600 milliárd forintos ingatlanvásárlása miatt, úgyhogy tulajdonképpen egy napon jelentették be ugyanezt Gyurcsány Ferenccel, aki szintén feljelentést tett.

Amiatt is feljelentést tesz a Tisza Párt elnöke, hogy nem végezték el a klímaberendezések kötelező karbantartását és cseréjét, miközben Gulyás Gergely szerint rendelkezésre állt erre forrás. A feljelentés része lesz, hogy több kórház az alapvető higiéniai szabályoknak nem felel meg. Magyar 8-9 kórházban járt eddig, és szinte egyikben sem volt a mosdókban vécépapír és fertőtlenítőszer.

Ha minden igaz, hamarosan hivatalosan is elindul a digitális gyóntatószékre hallgató projekt, ahol anonim módon mindenki bejelentést tehet, ha bűncselekményt tapasztalunk. Magyarék jogászokat biztosítanak arra az esetre, ha a bejelentő részt venne a jogi eljárásban. Állítása szerint  rengeteg megkeresést kaptak közigazgatásban dolgozóktól, közbeszerzésekben résztvevőktől, NER-es oligarcháknál dolgozóktól, és nekik szeretnének tanúvédelmet biztosítani. A gyóntatószék a párt honlapjáról már elérhető.

Emellett elindítják a  Ludas Matyi jótékonysági alapot, amelyhez Magyar Péter a 8 ezer eurós EP-képviselői fizetésének felét is feljajánlja, a Tisza Párt hat EP-képviselője pedig fejenként 500 ezret ad a fizetéséből havonta. Ezzel havi 4,6 millió forintot költenek havonta jótékony célra, de magánszemélyek is utalhatnak.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk