A kapitány elhagyja a süllyedő sajkát: Schiffer András már ki is lépett az LMP-ből

  • narancs.hu
  • 2018. május 7.

Belpol

Az Együttből érkező Szabó Szabolcs csatlakozása tett be neki.

„A mai napon megszüntettem tagsági jogviszonyomat az LMP-ben” – írja a párt alapítója, egykori társelnöke és frakcióvezetője Facebook-oldalán.

Schiffer már egy ideje "nem vett részt" a pártpolitikában, 2016-ban visszavonult, de "távolról segítette" a párt munkáját.

„Két évvel ezelőtt úgy léptem vissza a hivatásos politizálástól, hogy addigra az LMP különböző testületei a párt stratégiájának legfontosabb cövekeit már leverték. Akkor azt gondoltam, talán mintát tudok adni arra, hogy a hivatásos politizálás és az állampolgári politizálás közötti határvonalak igenis átjárhatók, hiszen éppen arra lenne a legnagyobb szüksége az országnak, hogy a „hivatásosokon” kívül minél többen foglalkozzanak a köz ügyeivel: nem pénzért, egzisztenciáért, befutó helyekért, hanem a hazájukért, közösségeikért, elveikért. Úgy voltam vele, hogy a másfajta -immáron nem-hivatásos- közéleti szerepvállalásom jótékony harmóniában lesz majd az LMP politikájával. Nem így alakult, s ez számomra múlt szeptemberben, a werberi stratégia élesítésénél vált nagyon világossá” – fejtegeti visszalépésének okát Schiffer, aki azt is leírta, hogy az utolsó csepp a pohárban Szabó Szabolcsnak, az Együtt képviselőjének csatlakozása volt az LMP frakcióhoz, mert Szabó szabadkereskedelemről alkotott nézetei ellentétesek a párt egykori álláspontjával.

„Egyetlen igazi parlamenti sikerélményem a gigantikus többséggel szemben, 2016. júniusában, az volt, hogy indítványomra az Országgyűlés határozatot fogadott el a globális szabadkereskedelmi politika korlátozására. Két hónappal később, az EU-Kanada egyezményről (CETA) szóló vitában Szabó Szabolcs a fideszes Németh Zsolt tenyerébe csapott és kijelentette: a szabadkereskedelem jó” – emlékszik vissza Schiffer.

Figyelmébe ajánljuk