Sehogy sem jön ki Orbán matekja a cigány egyetemisták számával kapcsolatban

  • narancs.hu
  • 2020. február 4.

Belpol

Pintér Sándor azért igyekezett besegíteni.

Egy januári rádióinterjújában Orbán Viktor úgy fogalmazott: “A romák száma a felsőoktatásban 2010 óta megkétszereződött.” A kormány a gyöngyöspatai botrány óta kénytelen védeni saját becsületét roma-ügyben, Szél Bernadettnek azonban feltűnt, hogy bármilyen jól hangzanak Orbán szavai, valójában egyetlen egyetem vagy főiskola sem gyűjthet adatokat hallgatói nemzetiségével vagy származásával kapcsolatban. Akkor viszont mi alapján beszélt a miniszterelnök "megkétszereződött számú" cigány hallgatóról?

Szél Bernadett írásbeli kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt, aki a roma szakkollégiumokkal magyarázta Orbán szavait. 2011/12-ben négy nagyvárosban 53 fővel indultak el a szakkollégiumok, melyek száma tavaly 11-re nőtt. Idén az adatok szerint már 327 hallgatót segítenek ezek az intézmények.

Pintér szavai szerint tehát nem duplázódásról, hanem hatszorosára bővülő roma hallgatói létszámról van szó – már ha a szakkollégiumok támogatásával tanulók valóban cigány származásúak, és nem "elsősorban azok", ahogy a politikus fogalmazott. Az ilyen hátszél nélkül felsőoktatásban tanuló, cigány származású hallgatókról azonban nincs nyilvántartás, így továbbra is kérdés, Orbán milyen adatok alapján dicsekedett.

Via Népszava

Figyelmébe ajánljuk