Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordul a gyerekek jogait sértő új NAT miatt

  • narancs.hu
  • 2020. február 4.

Belpol

Az új alaptanterv nem biztosít elegendő időt a felkészülésre a szeptemberi iskolakezdésig – és ez csak egy a sok probléma közül.

"Amellett, hogy az új Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetése sérti a jogbiztonság elvét, tartalmában és a tananyag mennyiségét tekintve is gyermekellenes. Mindezek miatt az alapvető jogok biztosához fordulok írásbeli kérdésben" – írja Szél Bernadett független parlamenti képviselő a Facebook-oldalán.

Szél szerint a január 31-én bejelentett új NAT nem biztosít elegendő időt a szeptemberi iskolakezdésig ahhoz, hogy a kerettantervek és a szakkönyvek megfelelő szakmaisággal elkészülhessenek, vagy hogy a tanárok felkészülhessenek. A képviselő ráadásul úgy látja, az új alaptanterv veszélyezteti a gyermekek megfelelő szellemi és lelki egészségét, valamint figyelmen kívül hagyja a gyerekek érdekeit. Az új NAT ellen a magyar- és történelemtanárok is tiltakoztak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig #nonat hashtaggel közösségi médiás kampányt szervezett ellene.

"Mindezek miatt az ombudsmanhoz fordulok, azt kérve, hogy a gyermekek jogainak és érdekeinek védelme, valamint a jogbiztonság garantálása érdekében hivatalból folytasson le eljárást, és szükség szerint tegyen javaslatot a kormánynak. Én minden eszközzel azon leszek, hogy a NAT ebben a formában ne léphessen életbe!" – zárja bejegyzését Szél Bernadett.

Figyelmébe ajánljuk