Sem ágy, sem oxigén nincs elég a lázas, fulladó covidos betegeknek a veszprémi kórház sürgősségijén

  • narancs.hu
  • 2021. december 7.

Belpol

A Veszprémi Kórházban a sürgősségi osztály COVID-részlegén súlyos a helyzet, Ajkán pedig megszüntetik a baleseti sebészeti ellátást.  

Ajkán megszűnik az akut fekvő, kórházi baleseti sebészeti ellátás, az osztályt csütörtökig ki kell üríteni, mert koronavírusos betegek ellátására állnak át – írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Röntgen című blogján.

Mint írja, a térség betegeit a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba irányították át, ahol azonban meglehetősen tragikus a helyzet, ugyanis a járóbetegellátás a sürgős eseteken kívül itt a koronavírusos betegek ellátása miatt egy hete már teljesen leállt.

A Veszprémi Kórház II-es Belgyógyászati Osztálya teljesen átállt a COVID-ellátásra a kardiológiai- és anyagcsere betegeket jelenleg a Balatonfüredi Állami Szívkórház látja el, de az I-es Belgyógyászati Osztály egy része is COVID-betegeket kezel, valamint a Neurológiai osztály is (ami most a Fül-Orr-Gégészettel vonódott össze), és a Traumatológiai osztály egy része is.

"Tehát az ajkai baleseti feladatok egy olyan kórházba kerülnek át, amely egy ideje már a saját ellátását sem tudja megszervezni és biztosítani. Ráadásul a normál működéshez képest is csökkentett ágyszámmal működik maga a veszprémi traumatológia is – hiszen egy részéből COVID osztály lett" – foglalta össze.

Kunetz szerint ez további műtétek elhalasztásához vezet majd, ráadásul a Veszprémi Kórházban évek óta emberhiány van, most a dolgozók levelet is írtak a főigazgatónak. A levél szerint  a sürgősségi osztályon 5 szakdolgozói státusz évek óta üres és ehhez most további 8 szakdolgozó hiányával is meg kell küzdeniük, de hasonlóan siralmas az orvos-helyzet is, amit súlyosbít az is, hogy a vállalkozó orvosok szerződéseit felmondták, új szerződésük pedig nincs. 

A sürgősségi osztály COVID részlegén nincsen fekvőágy, a lázas, fulladó betegek ülve várják a vizsgálatokat, sokszor akár 10 órán át,

de mobil EKG sincsen ott külön, ezt a tiszta részlegből kell átvinni. Emellett a COVID váróban oxigénből sincs elég, a levél szerint

“oxigén biztosítása egyre nehezebb. (...) Jelenleg maximum 5 főt tudunk egyszerre oxigénnel ellátni, miközben átlagosan 10 fő tartózkodik bent”.

(Borítóképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk